tiistaina, tammikuuta 06, 2009

Loppiaisextra

Alkuvuosi on sujunut aika lailla flunssailun ja alustavasti orastavan työahdistuksen merkeissä (aika tiukka vuosi taas näköjään tulossa), mistä olen saanut hyvän syyn lääkitä itseäni mahdollisimman maistuvalla ruualla. Minun ruokahaluni ei nimittäin näytä katoavan mihinkään, vaikka nenä olisi tukossa ja kuumettakin pukkaa.

Heti vuoden ensimmäisenä päivänä jääkaappiin askarrettiin laatikollinen leipätaikinaa, josta seuraavana aamuna leivottiin Uneliaan Annan taannoin ohjeistamia yösämpylöitä. Makumuistot lennättivät meikäläisen suoraan lapsuuteen. Minun + siskojen yhdessä leipomat sämpylät maistuivat muinoin nimittäin täsmälleen samanlaisilta. Mahdettiinkohan niihin laittaa silloin kaurahiutaleita, ei pysty muistamaan.

Lihamureke on maailman parasta lohturuokaa. Nyt tein siitä vielä tihkuvan tomaattista, kun puristin sekaan jämätuubillisen tomaattipyrettä. Lisänä hienonnettu sipuli, mustia oliiveja ja fetajuustoa sekä tietenkin suolaa ja pippuria. Varsin murenevaa, kun mukaan ei tullut yhtäkään munaa, mutta maku oli kohdallaan. Lihamurekkeen kaveriksi tein tsatsikia, jossa oli kerrankin riittävästi valkosipulia. Flunssakin säikähti siitä niin, että olin seuraavana päivänä jo varsin virkeä.

Ja sitten seuraa tunnustus. Minun oli tarkoitus viettää tomaatitonta tammikuuta, mutta niinhän siinä sitten kävi, että lankesin kaupan vihannestiskillä jo kuun viidentenä päivänä. Hollantilaiset terttutomaatit olivat vaan niin houkuttelevia, etten voinut vastustaa kiusausta. Kypsiä ja ihanan punaisia. (Pitäähän tämmöisen flunssatoipilaan sitä paitsi huolehtia vitamiinien saannista.)

15 Comments:

At 6/1/09 19:15, Anonymous Anonyymi said...

Tomaatiton tammikuu, hih. Pagistaanissakin ryhdyttiin talvitomaattilakkoon, joka on - ihme kyllä - pitänyt lukuun ottamatta pariin salaattiin hommattuja kirsikkatomaatteja (jos jokin ruoka tomaatteja välttämättä vaatii, lakosta saa luistaa, mutta rutiininomaisia leivänpäällis- ja salaattitomaatteja ei osteta). Kyllästyimme maksamaan hunajaa mauttomista ja vetisistä muovipalloista.

Jännä juttu, mutta jotenkin sitä huomasikin kaivanneensa "kasvissesonkeja" - siis sitä, ettei kaikkea saa aina. Onpahan jotain, mitä odottaa, tässä tapauksessa kypsät ja maukkaat kesätomaatit!

 
At 6/1/09 19:38, Blogger Rosmariini said...

Sesonkiajatteluun opetteleminen on kyllä yllättävän vaikeaa, kun kasvistiskien tarjonta ei yhtään vaihtele vuodenaikojen mukaan (uusia perunoita ei tosin taida saada kaupasta tähän aikaan, eikä toivon mukaan parsaa tai raparperiakaan). Pitäisi ottaa itseään nyt nopeasti niskasta kiinni ja askarrella leivän päälle laitettavaksi vaikka jonkinlaista valkosipulista porkkanalevitettä.

Ostamani tomaatit olivat tosin tällä kertaa tosissaan maistamisen arvoisia. Niissä oli jopa tomaatin tuoksua tallella! (Ja ajatus kielletystä hedelmästä mahtoi tuoda niihin oman makulisänsä.)

 
At 6/1/09 21:19, Blogger Jael said...

Herkullisen näköisiä sämpylöitä.Olen huomannut,että kun taikinaa pitää jääkaapissa yön yli, siitä tulee paljon parempi, pizzataikinaa esim. olen tehnyt sillä tavalla. Pikaista paranemista!c

 
At 6/1/09 21:40, Blogger Polkkapossu said...

Heh, tomaatiton tammikuu. Jos pystyisit pitämään tomaatittoman tammikuun, ratkeaisit pomminvarmasti helmikuun alussa monen päivän tomaattiputkeen :D

 
At 7/1/09 08:40, Blogger Rosmariini said...

Yaelian: Kiitokset, olo kohenee onneksi koko ajan. Ihailin tuossa just teikäläisen blogista löytyviä leipomuksia. Jos kokeilisin seuraavaksi vaikka porkkanaleipää. Pitäisiköhän laittaa juuri tekeytymään heti tänään.

Polkkis: :D :D

 
At 7/1/09 09:31, Anonymous Anonyymi said...

Tomaatiton tammikuu.. :D Oon huomannut, että mulla sesonkiruokailu toimii parhaiten, kun keskittyy tekemään ruokaa sesonkiraaka-aineista eikä mieti kieltäytymisiä.

Sesonkia on tällä hetkellä ainakin kaikki kaalit, juurekset (punajuuri!, maa-artisokka?), perunat, sipulit ym. Ituja ja versoja kasvattamalla saa helposti tuoreruokaa. Lisäksi kannattaa muistaa pavut, linssit, herneet, siemenet jne.

 
At 7/1/09 10:05, Anonymous Anonyymi said...

Meillä kanssa tarkoitus oli aloittaa tomaatiton kausi - hurjat hinnat ja karsea maku ei ole paras mahdollinen yhdistelmä... Sitten kuitenkin repsahdin ostamaan terttutomaatteja, mutta pieniä sellaisia, terttukirsikkaminitomaatteja. Äh nimestä viis, mutta maku oli aivan loistava! Tuli ihan vanhat hyvät ajat mieleen - että eiköhän se kevät ja kesä jo pian tule!

 
At 7/1/09 11:58, Blogger Rosmariini said...

Henna: Hyvältä kuulostaa tuo listaus. Reseptilistalla odottaakin parhaillaan toteuttamistaan yksi aika kiintoisa linssikeitto. Ja idättely pitäisi aloittaa, niin saisi aina sopivasti vihreää leivän päälle.

TiV: Hauska kuulla, etten ole ainoa repsahtanut. Minulla on vielä yksi tomaatti jäljellä, varjelen sitä niin kuin parastakin aarretta. :)

 
At 8/1/09 01:34, Anonymous Anonyymi said...

Keskustelimme kerran kielikurssilla joidenkin Itä-Euroopassa nuoruutensa viettäneiden, edelleen melko nuorten kanssa siitä, mikä kommunismissa oli hyvää. Eräs tyttö sanoi, että se, kun banaaneja sai vain kerran vuodessa ja ne maistuivat niin hyvältä.

Voi kun joku tekisi suomalaiseen sesonkiin sopivan loistavan ruokakirjan. Tai ehkä sellainen on jo tehty? Törmäsin amerikkalaiseen kiinnostavaan, mutta kauden herkut tuntuvat olevan hiukan toista kuin meidän kaali-juuresvaihtoehdot.

 
At 8/1/09 08:02, Anonymous Anonyymi said...

Jep, kyllä täälläkin talvitomaatteja ostetaan, jos kohdalle osuu kypsiä ja kohtuuhintaisia yksilöitä. Ei vain ole vielä osunut kirsikkatomaatteja lukuun ottamatta :D!

Harvoin ostetuissa tomaateissa lienee juhlahetken tuntunsa, kuten Rosmariinikin osoittaa säästelemällä viimeistä herkkuyksilöä...

Henna kirjoittaa asiaa myös. Tuohon tapaan Pagistaanissakin pyritään ajattelemaan. Kunpa vain irtopunajuuria löytyisi lähikaupoistakin, kolmen kilon säkki ei oikein mahdu jääkaappiin.

 
At 8/1/09 12:42, Blogger Rosmariini said...

Rauna: Ruokatorstai-kirjassa on ihan mukavasti korostettu sesonkeja, kun kirjan jaksottelu on tehty kuukausittain ja tietoruuduissa on esitelty kauteen sopivia kasviksia. Sieltä käyn itse aina luuraamassa uusia ideoita, nytkin voisi katsastaa tammikuun tarjonnan.

Kati: Tuo tomaatin vaaliminen oli kyllä varsin valaiseva kokemus. Länsimaisen yltäkylläisyyden keskellä ruokaan on ruvettu suhtautumaan aivan liian huolettomasti, kun sitä heitelllään surutta roskiin suuriakin määriä. Jos esimerkiksi liha kuuluisi ainoastaan juhlahetkiin, niin kyllä siihenkin suhtautuisi suuremmalla hartaudella. Äh, paljon olisi omissa asenteissa parannettavaa.

 
At 9/1/09 13:28, Anonymous Anonyymi said...

Moi! Eilen olin aivan vahingossa nauhoittanut TV2:lta tosi mahtavan ohjelman, Camilla Plum ja leipurin niksit. Tulee vielä viisi jaksoa, katsokaa ihmeessä, TV2 klo 11.05-11.35. Leipurirouva itse on niin leppoisa, että usko leivän tekemään hyvän ihmeeseen vahvistuu entisestään! Reseptit löytyvät linkistä: http://www.yle.fi/ulkomaiset/sarjat_ao2.php?id=1348

 
At 9/1/09 13:29, Anonymous Anonyymi said...

Lisäys edelliseen: ohjelma siis tulee torstaisin... :)

 
At 9/1/09 19:29, Blogger Rosmariini said...

Kiitokset vinkistä, tuommoinen ohjelma on mennyt meiltä tietenkin ihan kokonaan ohi. On se hyvä, että joku pitää meidät leivässä kiinni. :)

 
At 13/1/09 22:22, Anonymous Anonyymi said...

Rauna kaipasi suomalaista sesonkikeittokirjaa. Petäjäisestä Pestoon (on ilmestynyt myös englanniksi Simply Scandinavian) on resepteiltään ja varsinkin kuvien osalta mitä suurimmassa määrin suomalainen sesonkikeitto- ja kuvakirja.

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails