sunnuntaina, joulukuuta 16, 2007

Hyvä ruoka, parempi mieli

Lupasin toukokuun puolivälin tienoilla lukijoilleni, että laatisin lihapullalasagnea "lähiviikkoina". Saman vuoden puolella sentään pysyttiin, vaikkei tässä nyt enää ihan lähiviikkoja elelläkään.

Tätä ruokaa oli hauska valmistaa, ja etenkin sen syöminen sai meidät molemmat ihan mahdottoman hyväntuulisiksi. Siihen nähden pienet kömmähdykset (esimerkiksi se, että tein lihapullista tätä tarkoitusta varten ihan liian isoja) ruuanvalmistusvaiheissa eivät varsinaisesti haitanneet meininkiä laisinkaan.

Ohje on peräisin Frendien keittokirjasta Cooking with Friends, joka on ilmestynyt suomeksikin jossain vaiheessa. Joten jos kaipailee murkinaan täsmällisempää suomennosta, niin sieltä löytyy. Ohje on tavallisimmista lasagneohjeista sen verran poikkeava, että tämän versioon ei tarvinnut keitellä valkoista (juusto)kastiketta ollenkaan. Juustoa tähän sen sijaan saa upotettua halutessaan hyvinkin runsaasti:
Monican lihapullalasagne

Yrttilihapullat:
-vajaa puoli kiloa paistijauhelihaa
-2 suurta munaa, kevyesti vatkattuna
-vajaa desi hienonnettua tuoretta basilikaa (tai persiljaa)
-1,2 dl parmesaania tai pecorinoa
-1,2 dl leivänmurua (taikka vaikka korppujauhoja)
-1 1/2 tl suolaa
-1/2 tl jauhettua mustapippuria
-oliiviöljyä pullien paistamiseen

Lisäksi tarvitaan:
-7,2 dl hyvää tomaattikastiketta (itse keittelin tuttuun tapaan vanhaa gangsteriohjetta mukaillen)
-lasagnelevyjä (mieluiten tuorepastaa; alkuperäisessä ohjeessa kuivapastaa, jotka sitten keitetään pehmeämmäksi = kuulostaa turhan tarttuisalta minun makuuni)
-pauna mozzarellajuustoa (sopivasti revittynä tai raasteena... tosin pound saattaa olla suomeksi naula eikä pauna)
-2,4 dl raastettua parmesaania tai pecorinoa

Valmista lihapullat näin: Sekoita liha, munat, basilika, juusto, leivänmurut, suola ja pippuri käsin isossa kulhossa niin, että kaikki on varmasti sekaisin. Laadi lihapullataikinasta viinirypäleen kokoisia palleroita. Kuumenna pannulla runsaasti öljyä ja paista minilihapullat siinä kauniin ruskeiksi. Valmiiksi paistuneet lihapullat voi halutessaan valuttaa paperin päällä, mutta itse nostelin ne suoraan toisella levyllä odottelevan tomaattisoosin sekaan, jossa ne saivatkin lojua lasagnen kasausvaiheeseen asti.
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele lasagnevuoka ja laita pohjalle tomaattikastiketta (ei lihapullia vielä tässä vaiheessa). Peitä tomaattikastike lasagnelevyillä, minkä jälkeen on vuorossa sopiva satsi lihapulla-tomaattikastiketta ja sen päälle molempia juustoja. Sitten taas levyjä, lihapullakastiketta, juustoja jne. Kerroksia on tarkoitus tulla neljä. Päällimmäiseksi pastalevyjä, joiden päälle kumpaistakin juustoa. Omat juustoni olivat tässä vaiheessa jo sen verran vähänä, että uunissa ylin levy meinasi hieman kuivahtaa.
Lasagnea paistetaan n. 25 minuuttia, minkä jälkeen tarvitaan vielä viitisen minuuttia vetäytymisaikaa. (Kovia lasagnelevyjä käyttämällä paistoaikaa tarvitaan toki enemmän.)

4 Comments:

At 17/12/07 07:18, Blogger Liina said...

ääää, kaksi mahtavannäköistä ohjetta ... missä välissä mä noita ehdin tehdä? :D

saako mistään enää tuorepastalasagnea? meidän lähin hypermarket lakkasi pitämästä sitä valikoimissaan, mistä kanssanisäkäs murtui tyystin. pitääkö marssia stokkalle taas?

 
At 17/12/07 08:44, Blogger Rosmariini said...

Ehkä sitä on nykyään vähän huonosti valikoimissa. Lieneekö käynyt vähän huonosti kaupaksi, mene ja tiedä. Onneksi oma kanssa-asukkaani vääntää pastataikinan tarvittaessa aika vikkelästi jauhoista ja munista. Minun ei tarvitse tehdä muuta kuin auttaa vähän pastakoneen kammen vääntämisessä. :)

Viikko jouluaattoon, oujee.

 
At 17/12/07 22:27, Blogger Tusla said...

Oon kanssa metsästänyt tuota tuorepastalevyä vaikka mistä, no hope. On kätevää, lasagne valmistuu aika vauhdilla, samoin pastakääryläiset eli cannellonit.

Stocka varmaan on ainoa paikka, jos sitä jostain saa.

 
At 18/12/07 09:40, Blogger Rosmariini said...

Tuorepastasta lasagnen laatiminen on paljon helpompaakin, kun joskus muinoin teinivuosinani tein muutaman kerran semmoista lasagnea, jossa kuivapastaiset levyt eivät olleetkaan kypsyneet tarpeeksi. Niistä tuotoksista oli mehevyys melko kaukana. :) Lisäksi tuorepastasta pystyy paremmin vetelemään omaan lasagnevuokaansa parhaiten istuvia siivuja.

Cannellonit, slurps. Arkistostamme löytyvässä ohjeessa on epäilemättä maailman mahtavin juustokastike.

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails