lauantaina, marraskuuta 10, 2007

Uppomuna

Minulla on äärimmäisen paha tapa jättää arkiaamiainen käytännössä kokonaan väliin. Korkeintaan vesilasin juon tai syön töissä ensimmäisen kahvikupin kanssa myslipatukan. Jotenkin sitä mieluummin torkuttaa herätyskelloa ja viruu suihkun alla pidempään kuin olisi järkevää - kuin panostaisi kunnolliseen aamiaiseen. Ihan hullua - tiedän - ja jollain tasolla kai kuitenkin uskon, että aamiainen olisi, jos ei nyt ihan tärkein ateria, niin hyvä hetki tankata energiaa aamupäivää varten kuitenkin.

Viikonloppuisin, kun aamut ovat raukeampia ja vähemmän ulkoisiin aikatauluihin sidottuja, tykkään kyllä nautiskella monensorttista särvintä ja lukea lehden pikkutarkoin. Usein seurana on mukillinen cappuccinoa tai lattea, lasi mehua ja jotain leipätyyppistä syötävää.

Viime aikoina ehdottomaksi suosikkiaamiaisekseni on noussut paahtoleipä uppomunalla. Sopivan löysäksi jätetty keltuainen leviää haarukalla rikottaessa todella maukkaaksi kastikkeeksi leivälle. Upoksissa keittäminen taas on loistotapa valmistaa muna. Kuorineen keitettäessä joutuu valmiista munasta riipimään kuoret pois, mikä on minusta ärsyttävää nyhräystä muuten niin harmonisen aamuhetken keskellä. Lisäksi uppomunasta tulee yleensä sen muotoinen, että se pysyy hyvin leivän päällä.

Uppomuna

kananmuna
etikkaa (esim. valkoviini-)
suolaa, pippuria
paahtoleipä

Lämmitä keitinvesi kattilassa hienokseltaan poreilevaksi. Jos vesi tohisee ihan täysillä, se tahtoo sotkea munan rakenteen ja kattilasta nousee hetken keittelyn jälkeen enemmänkin uppokokkelia. Kun vesi on kuumaa, lisää siihen loraus etikkaa. Se kuulemma auttaa pitämään munan koossa. Mene ja tiedä - en ole koskaan kokeillut ilman tätä lorausta, joten varmuuden sanaa vaikutuksesta olisi uskaliasta lausua.

Riko muna vaikka juomalasiin ja pyöräytä sitten kattilan vesi kapustalla tai lusikalla sen verran kunnolla kierimään, että keskelle syntyy pieni pyörre. Kaada muna varovasti pyörteeseen. Näin menetellen se pysyy yleensä ihmeen hyvin koossa. Pieni epämuotoisuus ei tietenkään haittaa, kunhan keltuainen ymmärtää pysyä nätisti valkuaisen sisäpuolella.

Tässä vaiheessa kannattaa laittaa kello juoksemaan. Keitän munia tasan neljä minuuttia, jolloin sisus on minun makuuni sopivassa pehmeydessä. Kun aika on kulunut, nosta muna esim. reikäkauhalla juuri paahdetun leipäviipaleen päälle ja jauha pintaan ripaus suolaa sekä reilulla kädellä mustapippuria.

Tästä ei aamu parane! Jos vielä sattuu kalenterista kohdalle sunnuntai, jolloin postilaatikko tarjoilee Hesarin muhkeimman ilmentymän, niin aamupöydässä viihtyy pitkän tovin.

20 Comments:

At 10/11/07 22:31, Blogger Jaana said...

Yksinkertaista ja hyvää!

Joko teillä on taudin selkä taittunut?

 
At 11/11/07 17:42, Blogger Rosmariini said...

Kyllä täällä nessuja on kulunut taas ihan kiitettävästi viime päivinä. Pitää toivoa tervehtymistä ensi viikonlopuksi!

 
At 11/11/07 23:54, Blogger Antti Vettenranta said...

Mulla on yhtä huono tapa jättää aamiainen syömättä.

Uppomunaa voisin pitkästä aikaa kokeilla.

 
At 12/11/07 16:01, Anonymous Anonyymi said...

Huomenta suomen webbivinkeissä teidän blogia esiteltiin ja kehuttiin!

 
At 12/11/07 23:08, Blogger Polkkapossu said...

Joillekin uppomunien tekeminen vaan tuntuu olevan lähes mahdotonta. Siis tarkoitan, että ne eivät vaan onnistu. Pastanjauhajien ohje on erinomainen ja kun vielä lukee alla olevan artikkelin, niin eiköhän se siitä.

http://www.sallys-place.com/food/
columns/corn/poached_eggs.htm

Nimimerkillä Uppomunat kunniaan :D

 
At 12/11/07 23:34, Blogger Kaveri said...

Vitsi! Pitääpäs itsekin kokeilla uppomunan tekemistä ja maistamista. Olen nimittäin pitkään vieroksunut kananmunaa valuvassa olomuodossa, mutta nyt tarpeeksi kauan kivikovia munia syötyäni uskaltaisin ehkä kokeilla jotain uutta. Valmistaminen onkin sitten varmaan ihan oma ongelmansa... Käykääpä Pastanjauhajat katsomassa meidän Vegemisien heittämä kouluruokahaaste ja jos vaan millään innostutte, ottakaa ihmeessä osaa!

 
At 13/11/07 00:34, Anonymous Anonyymi said...

Verkossa ohjelmassakin mainostettiin teidän blogia :)

Mutta hyviä ohjeita on teillä, synttäri ruokia tässä mietiskellen.

 
At 13/11/07 02:27, Anonymous Anonyymi said...

Taytyy kokeilla!

 
At 13/11/07 09:42, Blogger Rosmariini said...

Olisi vissiin kannattanut viihtyä eilen telkkarin ääressä. Kaikenlaiset jauhantavihjeet ovat menneet meiltä kokonaan sivu suun. :) Pitääpä käydä katsomassa jossain välissä, voiko tuota Verkossa-ohjelmaa kurkata netissä.

Tuo Vegemisten kouluruokahaaste on hauska idea, osallistukaa ihmeessä muutkin! Kanaviillokkia en taida uskaltautua kokkaamaan, mutta tillilihalle voisi kenties vaikka antaakin mahdollisuuden. Harmi, että marraskuun loppupuoli on töiden puolesta ihan mahdottoman kiireinen, mutta jospa sitä aina silloin tällöin ehtisi paneutua hieman noihin ruokahommiinkin.

 
At 14/11/07 09:03, Anonymous Anonyymi said...

Intouduin kokeilemaan uppomunaa ja riskillä vedin ilman etikkaa (koska sitä ei ollut).
Hyvin pysyi muna niinkin kasassa, kun sopivan varovaisesti mulautti sen veteen.
Tosin siinä tohinassa unohtui laittaa kello käymään, joten 4 min tuli arvioitua lähinnä auringon liikkeistä. Hyvää oli!

 
At 18/11/07 10:13, Anonymous Anonyymi said...

En vaan osaa! Olen harjoitellut nyt kolme kertaa ja aina on lopputuloksena ihan jotain muuta kuin pitäisi :(

 
At 19/11/07 09:37, Blogger Rosmariini said...

Pitääpä itsekin kokeilla joku kerta, kun tähän saakka uppomunat ovat olleet meillä miesosaston heiniä. Ilmeisesti muna pitää valuttaa sekaan läheltä vesirajaa ja varovasti, eli jos sen roiskaisee liian korkealta, niin se voinee kai helpommin levitä? Keittoajan kanssa pitää myös olla tarkkana, jos mielii sisuksen säilyvän löysänä.

 
At 13/5/08 06:45, Anonymous Anonyymi said...

Olen yrittänyt löytää sopivaa uppomunakoostumusta jo pitkään. Joko tulee tuollaista "kiehuvaa kokkelia" tai sitten aivan liian raakaa. Tosin tuo leipävinkki oli hyvä: ei raakuus haittaa, jos se ihana keltuainen imeytyy kunnolla johonkin, vaikkapa juuri vaaleaan leipään. Palkitsevaa harjoittelu on ollut joka tapauksessa, kumma miten uppomunat maistuvat jotenkin niin paljon paremmilta kuin tavalliset keitetyt kananmunat. :)

 
At 26/5/09 23:54, Blogger Yksi Turkkulaanen said...

Voisihan tuotakin kokeilla. Alkuun vaan hirvittää, mieleen kun tulee ensin ne munat jotka halkeavat keitettäessä...

 
At 22/6/09 10:14, Blogger Jussi Kangasoja said...

Nami nami taas ja jälleen. Itse keitän uppomunan lihaliemikuutiolla terästetyssä vedessä. Tuohon 'kuuluisaan vesipyörteeseen' sen verta, että minulla onnistumisprosentti on parempi kun munan valauttaa esim lautaselta pyörteettömään melkein kiehuvaan veteen. Keittoaika pitenee ehkä hieman mutta n. 5min on ollut ihan riittävä.

 
At 28/12/09 08:55, Anonymous Salla said...

Olen saanut uppomunani onnistumaan paremmin, kun käytän apuna reikäkauhaa. Reikäkauha kattilaan, muna rikotaan veteen ja tähdätään niin, että se pääsee lepäämään reikäkauhan päälle. Ei tarvitse välittää pyörteiden teosta tms, vaan reikäkauha pitää munan kasassa ja estää pohjaan tarttumisen. Nätin muotoiset uppomunat on taattu.

 
At 27/1/11 14:49, Blogger Jore Tikkanen said...

Montakohan munaa sitä keskimäärin keitetään ennenkuin alkaa onnistumaan? Nimimerkillä neljäs oli jo melko oikean näköinen, mutta nyt on maha täysi :)

Ohje oli hyvä ja itse sain onnistumaan ilman etikkaakin pikku pyörteen avulla. Kiitoksia mainiosta blogista!

 
At 2/7/11 14:47, Anonymous Anonyymi said...

Mina taas hiljattain nain telkkarissa etta joku teki uppomunan nain: kannelliseen kattilaan noin 3cm vetta. kiehumaan. sitten lampo pois paalta, muna varovasti (lasista) sekaan, ja kansi paalle. antaa "hautua" sen nelisen minuuttia, ja toimii myos. ei tule niinkaan munakokkelia vaan pysyy todella hyvin kasassa. nami!

 
At 18/8/12 09:46, Anonymous Tepa said...

Jääkö muniin etikasta makua?

 
At 20/8/12 11:42, Blogger Rosmariini said...

En ole ainakaan itse hoksannut, että jäisi.

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails