maanantaina, lokakuuta 01, 2007

Keittiövierailu: Jauhelihakebabit

Täkäläisissä kaupoissa myytävät grillivartaat tuntuvat poikkeuksetta olevan joko ihan pyöreitä tai muuten niin ohuita, että liha ja kasvikset pyöriä huljahtelevat paikoillaan, kun vartaita yrittää kääntää grillissä. Niinpä tilasimme vanhan ystäväni Mikon kanssa Saksan ebaysta nipun kunnollisia, leveitä ja järeitä teräskeppejä.

Kuluneen viikonlopun sää oli sen verran mukava, että vartaita päästiin kokeilemaan tuoreeltaan. Jauhajat pääsivätkin tällä kertaa istahtamaan valmiiseen pöytään kyseisen pariskunnan pihamajaan, jossa nautittiin oheisen reseptin mukaisia kebab-vartaita sahramiriisin ja mango-korianterikastikkeen kera. Ohje on Steven Raichlenin kattavasta ja perusteellisesta kirjasta Kaikki grillauksesta.

Sen verran ehdin työntää käsiäni väliin, että osallistuin lihan paineluun vartaiden ympärille. Se osoittautuikin yllättävän haastavaksi: jauhelihaa saa puristaa ihan kunnolla, jotta se muotoutuu riittävän napakaksi eikä valahda grillatessa vartaalta. Vartaiden päädyt kannattaa painella huolella suppuun, jotteivät kebabit aukene päistään ja purkaudu grilliin.

Tässä käytetty grillaustekniikka oli mielenkiintoinen ja minulle uusi tuttavuus: vartaat aseteltiin grilliritilälle pienten kivien varaan sen verran koholle, että kebab ei koskettanut ritilää lainkaan vaan paistui täysin puhtaassa säteilylämmössä. Vartaat onnistuivat erinomaisesti. Liha oli niin maukasta, että mitään ei ennakko-odotusten vastaisesti jäänyt jääkaappiin laitettavaksi. Koirakin sai vain pienenpienen kebab-nytysen!

Jauhelihakebabit lampaasta

750 g lampaan jauhelihaa
3 rkl tuoreita korianterinlehtiä silputtuna
2 salaattisipulia (siisti ja silppua)
1-2 jalapenoa (poista siemenet ja silppua)
2 tl tuoretta inkivääriä (kuori ja silppua)
2 valkosipulinkynttä silputtuna
1/2 tl jauhettua korianteria
1/2 tl jauhettua juustokuminaa
1/2 tl rouhittua mustapippuria tai maun mukaan enemmänkin
1/4 tl jauhettua muskottia
karkeaa suolaa maun mukaan

1. Pane jauhettu lampaanliha, korianterinlehdet, salaattisipulit, jalapenot, inkivääri, valkosipuli, korianteri, kumina, pippuri, muskotti ja suola suureen kulhoon ja sekoita käsin. Jäähdytä maustettua jauhelihaa peitettynä jääkaapissa tunnin ajan.
2. Valmistele grilli suoraa grillausta varten ja lämmitä se korkeaan lämpöön.
3. Tarkasta mausteet: grillaa pieni nokare lihaseosta. Lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.
4. Kostuta toinen kätesi. Jaa lammasseos neljään osaan ja muovaa ne neljälle vartaalle. Kustakin lihapötköstä tulee 30-35 cm pitkä. Pane valmiit kebabit kahden folioon käärityn tiiliskiven tai muovikelmulla vuoratulle syvän uunipellin varaan odottamaan grillaamista.
5. Kun grilli on valmis, pane folioon käärityt tiiliskivet kuumalle grilliritilälle. Aseta kebabit tiiliskivien varaan ja grillaa ne ritiseviksi ja kullanruskeiksi eli 4-6 minuuttia kummaltakin puolelta. Kypsä liha on kauniin ruskeaa ja kiinteää painettaessa. Jos sinulla ei ole tiiliä ja haluat grillata kebabit ritilällä, harjaa ritilä huolellisesti ja öljyä se kunnolla ennen kuin lasket kebabit sille.
6. Irrota kebabit vartaista ja tarjoile (esim. pitaleipien kanssa).

9 Comments:

At 1/10/07 12:35, Blogger Meri, Helsinki said...

Saksan ebay kuulostaa siltä, että sieltä totisesti saa kaikenlaista mitä ei mistään muualta. :-D Koiraparka! Ei ole tuohesta hänenkään suunsa :-P Täällä koiroo ottaa paraikaa ettosia soffalla, josta se on valmis liikahtamaan sekuntiakaan uhraamatta, mikäli siirryn kohti jääkaappia. Kebab maistuis sillekin.

 
At 1/10/07 16:26, Blogger Jaana said...

Oi mitä herkkukepakoita! Lammas on jalo elikko, liki sian veroinen :-)

 
At 1/10/07 16:51, Blogger Rosmariini said...

Sympatiapisteet koirulille täältäkin, etenkin kun menin ottamaan vielä lisääkin lammasrullaa. Kerrassaan makoisaa (ja ihanan tuoksuvaa) maustemiksausta ei voinut vaan vastustaa. Pitää laatia näitä itsekin ensi tilassa (nyt taitaa tosin olla jo lokakuu, mikä voisi viitata siihen suuntaan, että grillikesä pitää kai tulkita pikkuhiljaa päättyneeksi).

 
At 1/10/07 19:17, Blogger Pippurimylly said...

Saksan ebay on tosissaan ihan mieletön kauppapaikka. Sieltä löytyy ihan mitä tahansa ja määrissä. Välillä ihan ihmetyttää, miten ihmiset ovat löytäneet tarvitsemansa ennen internettiä. Taitaapa se kuitenkin mennä pikemminkin siten, että ennen nettiä ihmiset eivät tienneet tarvitsevansa sitä, mitä netistä nyt kätevästi löytyy.

 
At 1/10/07 20:51, Anonymous Anonyymi said...

Tarkkasilmäinen lukija huomaa: "1-2 jalapenoa (poista ja silppua)" vaikuttaa aika jännältä neuvolta. Että mitä siinä poistetaan, koko jalapenotko? :-)

 
At 2/10/07 09:34, Blogger Aurinkotuuli said...

Mahtavuus, mikä resepti! Olispa vaan itselläkin grillausmahdollisuus niin pääsisi kokeilemaan...

 
At 2/10/07 10:57, Blogger Pippurimylly said...

Jalapenoista voi maun mukaan poistaa siemenet tai koko penot :)

 
At 4/10/07 22:03, Blogger Rosmariini said...

Aurinkotuuli: Mahtaisivatkohan tämmöiset vartaat onnistua uunissa grillivastuksilla? Tai kotikebabin tapaan uunissa folion mutkassa? :)

Tai sitten odotamme suosiolla seuraavaa grillikesää...

 
At 16/7/09 00:12, Anonymous Kirsi said...

Kun kerrankin sai karitsan jauhelihaa kaupasta, sitä ei voinut vastustaa. Sitten pitikin tulla tänne teidän arkistoihin kaivelemaan, mitä siitä tekisi. Päädyin tähän ohjeeseen, vaikka tuoretta korianteria ei ollutkaan varastossa. Hyvää tuli, kiitos ohjeesta!

Istanbulissa lomaillessamme päästiin seuraamaan oikeaoppista kebabmassan muotoilua vartaan ympärille. Istuttiin avotulen ääressä kokin vieressä ja seurattiin tarkkaan, miten siinä valmistui monenlaiset ateriat koko ravintolasalille. Näytti helpolta, mutta todella ei ole sitä. Jokatapauksessa siellä paineltiin sormet vähän harallaan lopuksi vartaan pintaan tasainen aaltokuvio. En tiedä auttaako se mitään (pysyisikö se massa paremmin varrastikun ympärillä...?), mutta samaa olen koittanut imitoida täälläkin.

Kesältä nämä grillivartaat aina kuitenkin maistuvat!

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails