sunnuntaina, syyskuuta 30, 2007

Sydäntä lautaselle?

Ritarikokki Henri Alénin kirja Sydän lautasella oli varsin kiintoisaa luettavaa. Erilaisista raaka-aineista on kirjassa paljon juttua, hyviä ruokaohjeita tietenkään unohtamatta. Lisäksi kirjasta löytyi hauskoja ideoita muun muassa erilaisten ruokatastingien järjestämiseen. Veikkaan, että taloutemme miespuolinen asukas voisi olla kiinnostunut vaikkapa lihanmaistelusta - tosin olisi aika jännittävää ihan henkilökohtaisestikin joskus testata, erottaako uusseelantilaisen lampaan suomalaisesta karitsasta tai vaikkapa luomutomaatin tehokasvatetusta tomaatista.

Ruokatietämyksenikin koheni taas jossain määrin. Opin muun muassa sen, että punaviinikastikkeeseen voi kuulemma käyttää korkittunuttakin viiniä. Seuraavaa punajuurireseptiä kirjassa taidettiin hehkuttaa kaikkein eniten, ja pakkohan sitä oli päästä kokeilemaan. Etenkin nyt kun viime aikoina on tälläkin suunnalla ollut saatavissa naatillisiakin punajuuria:
Haudutettuja varhaispunajuuria ja vuohenjuustokrutonki

500 g naattipunajuuria, pieniä, jos mahdollista
4 dl appelsiinimehua
0,5 dl sokeria
0,5 dl punaviinietikkaa
vettä
2 rosmariininoksaa
1 laakerinlehti
suolaa
mustapippuria
200 g vuohenjuustoa
4 siivua vaaleaa leipää
tilkka hunajaa
(pilkottuja pähkinöitä)

Katkaise punajuurista naatit niin, että naattia jää noin kolme senttiä punajuureen. Terveet ehjät naatit kertovat hyväkuntoisesta punajuuresta, ne maistuvat hyvältä ja ovat todella kauniita.
Kuori punajuuret huolella. Sulata sokeri varovasti kattilassa. Älä sekoita sitä voimakkaasti, sillä silloin sokeri kiteytyy. Liikuttele kattilaa varovasti, jotta sokeri sulaa tasaisesti.
Lisää punajuuret, etikka ja appelsiinimehu. Lisää sen verran vettä, että punajuuret peittyvät. Laita kattilaan myös rosmariininoksat ja laakerinlehti. Hauduta noin 30 minuuttia tai kunnes punajuuret ovat pehmeitä.
Halutessasi voit siivilöidä kypsistä punajuurista liemen. Liemestä tulee kaunis, siirappimainen kastike, kun sitä keittää hieman kokoon. Mausta lopuksi suolalla ja pippurilla.

Vuohenjuustokrutongit:
Leikkaa vuohenjuustosta noin yhden sentin paksuisia paloja. Paahda leivät ja leikkaa niistä muotilla suunnilleen samankokoisia paloja kuin vuohenjuustosta.
Aseta vuohenjuustopalat leipien päälle. Penslaa pintaan hieman hunajaa ja halutessasi murskattuja pähkinöitä. Paahda leipiä grillivastuksella uunissa noin viisi minuuttia tai kunnes juusto on saanut hieman väriä pintaan. Tarjoile punajuurten kera.

Ruoka oli odotusteni mukaisesti oikein hyvää (vuohenjuuston ja punajuuren yhdistelmä on vaan niin herkullinen, etenkin kun mukana on vielä hunajaa ja pähkinöitäkin), ja jos annoksen laatimista ja tarjollepanoa vielä vähän harjoittelisi, niin tästä saisi aika hauskan alkuruuan jonkin vähän kevyemmän pääruuan vastapainoksi.

Ja kyllä. Kirjassa oli ohje myös sydämen valmistamiseen (sivulla 166: mureaksi haudutettua häränsydäntä, mustajuuripaistosta ja vadelmavinaigrettea).

4 Comments:

At 30/9/07 23:28, Blogger Polkkapossu said...

Punajuuri, vuohenjuusto ja hunaja on kyllä täydellinen yhdistelmä. Mutta mutta... vuohenjuusto 5 minuuttia grillivastusten alla? Siis eikö se muka levinnyt ihan täysin? Vai luinkohan vaan ohjeen huolimattomasti.

Oli miten oli, hyvää se silti on.

 
At 30/9/07 23:37, Blogger Rosmariini said...

...tai kunnes juusto on saanut hieman väriä pintaan. :)

 
At 1/10/07 13:28, Blogger Polkkapossu said...

Jep :) Mutta parinkin minuutin jälkeen kehottaisin alkaa tuijotella juustoa.

 
At 1/10/07 16:38, Blogger Rosmariini said...

Juu, toki tämmöistä tuijotellaan siitä lähtien, kun uunin luukku sulkeutuu.

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails