perjantaina, syyskuuta 28, 2007

Makaronilaatikko, osa 2

Maailman parhaan makaronilaatikko-ohjeen metsästys on alkanut. Tämä tämänkertainen resepti voisi kenties olla aika hyvä ehdokas. Viimeksi makaronilaatikosta kirjoitettuani kommenttilaatikon puolella suositeltiin munamaidon korvaamiseen lihaliemen ja sulatejuuston yhdistelmää, ja nyt sitä viimein hoksasin kokeilla, kun eräs lukijamme ihan varta vasten lähetti sopivan reseptin sähköpostiimme. Munaa tähän ei tullut ollenkaan, mutta en sitä erityisemmin kaipaillutkaan.

Enpä ole hoksannutkaan, että kuorrutejuuston voi korvata varsin herkullisesti ja helposti myös tomaattiviipaleilla. Plussaa myös sipulin suuresta määrästä. Tässä aineksia ja teko-ohjetta:
400 g jauhelihaa
4-5 dl makaronia
2-3 sipulia
valkosipulia
pkt koskenlaskijaa
2 dl lihalientä
tomaattia
(pizzamaustetta)
mausteita oman maun mukaan (itse laitoin yrttimausteen lisäksi suolaa sekä forest blendiä)

Keitä makaronit. Paista jauheliha ja sipulit wok-pannussa tai isossa kattilassa. Kun jauheliha on ruskistunut, lisää joukkoon lihaliemi ja koskenlaskija. Purista sekaan valkosipulia. Kun koskenlaskija on sulanut, lisää joukkoon makaronit ja sekoita. Kaada seos uunivuokaan ja asettele päälle tomaatinsiivuja. Päälle voit ripotella pizzamaustetta tai oreganoa. Paista 200 asteessa n. 30 minuuttia.

Loppuun vielä pienenä vinkkinä mainittakoon, että Perjantairesepteissä pitäisi tänään olla tarjolla ihka oikea saaristolaisleivän resepti. Nimimerkillä pakko päästä leipomaan.

28 Comments:

At 28/9/07 17:17, Anonymous Anonyymi said...

Kiitos kun muistutitte tästäkin!
Rakastan makaroonilaatikkoa ja serkkuni kertoi ohjeen missä makruja ei keitetä ja tulee kuulemma taivaallisen hyvää!
Heti kun saan ohjeen niin jaan sen kanssanne :)

p.s. ja minun makrulodjaan tulee aina hieman juustoa sekä pinnalle lautasella Aura-murua...nam!

 
At 28/9/07 18:13, Blogger Rosmariini said...

Jännä kyllä, kuinka muuntelukelpoinen ruoka tuiki tuttu makaronilaatikko oikeasti onkaan. Ohjetta odotellessa... :)

Tässä vielä suora linkki tuohon saaristolaisleivän ohjeeseen. Pääsin sitä Turun-reissulla maistamaan, ja olihan se kyllä herkkua.

 
At 29/9/07 19:38, Anonymous Anonyymi said...

Kolme vuokaa saaristolaisleipää leivottu, paistettu ja jäähdytetty. Maistiaisviipaleita on mennyt kahteen pekkaan jo puoli leipää... Järki tässä sumenee. Leipä on erittäin hyvää jo tuoreena. Miten ihmeessä sitä saadaan yhtään säästymään? Muutaman päivän ikäisenä se on ohjeen mukaan vieläkin parempaa!

Viimeisimmässä Yhteishyvässä haastateltiin leipätiedotuksen toiminnanjohtajaa; hän muistutti, että leipätaikinavelliä tulee sekoittaa ja vatkata riittävästi hyvän sitkon aikaansaamiseksi. Näin vältetään kovat leivät ja sämpylät. Syynä ei ole liiallinen jauhojen lisääminen. Ja se näyttää tepsivän: saaristolaisleipä onnistui viittä vaille täydellisesti.

Makarooniloodan tuplasin respetin (thanks to Ikean jättisuuri peltivuoka). Puolet oli tomaateilla peitettynä ja puolet juustoraasteella. Vielä en rohjennut heittäytyä pelkälle lihaliemi+sulatejuusto-linjalle, mutta tein sovelluksen jo siihen suuntaan. Lapsiperheissä suosikkiruoan muutokset koetaan melkoisen ahdistavina, jopa traumaattisina kokemuksina, joita sitten aikuisiällä puretaan erilaisissa tukiryhmissä... :oP

 
At 30/9/07 19:51, Blogger Rosmariini said...

Me olemme edenneet saaristolaisleipäkokeilussamme jo reseptin printtauksen asteelle. Ruisjauhot, kaljamaltaat sekä piimä ovat ostoslistalla. Jospa tässä ensi viikolla ennättäisi edetä toteutuksen tasolle.

 
At 1/10/07 21:00, Blogger saija said...

Minä olen tehnyt makaronilaatikon niin, että ruskistan jauhelihan kera sipuleiden ja ehkä aurinkokuivattujen tomaattien. Keitän litran vettä ja sulatan siihen paketin koskenlaskijaa ja lihaliemikuution. Sitten vain raa´at makaronit (1pussi) sekaisin jauhelihojen kanssa ja sulatettu juusto päälle ja uuniin.
Pinnalle olen vielä juustoraastetta laittanut kun on se vaan niin hyvää. Itse ainakin pidän tästä enemmän kuin perinteisestä munamaitoversiosta.
Joskus juustoraaste korvaantuu aurajuustolla.

 
At 3/10/07 22:03, Blogger Unknown said...

Näin vanhana oululaisena on pakko palauttaa mieliimme vanha kunnon "Hovihallin-makaronilaatikko". Hovihalli oli siis tuossa taannoin kaupungin paras ruokakauppa siinä Saaristonkadun ja Kirkkokadun kulmassa.

Ideana lootassa on se, että sipulin asemasta kuullotetaan runsaasti purjoa ja munamaidon tai lihaliemen asemasta tulee kerma-ketsuppi -sekoitus. Pintaan kevyt korppujauhotus.

 
At 4/10/07 17:59, Blogger Rosmariini said...

Hyviä vinkkejä, kiitoksia kaikille. Aurajuustokuorrute kuulostaa kerrassaan kokeilemisen arvoiselta, samoin aurinkokuivatut tomaatit jauhelihan seassa. Ja kerma-ketsuppisekoitus vaikuttaa suorastaan juhlalliselta, takuulla maukasta.

Hovihalli oli yhteen aikaan lähikauppani, joten siellä tuli käytyä monta kertaa viikossa (opiskelijabudjetilla tosin), mutta paikan makaronilaatikkoa en kyllä muista. Sen sijaan ostin sieltä elämäni ensimmäisen tuorepastapaketin - tai en ostanut, vaan voitin arvonnassa. :)

 
At 6/10/07 19:32, Anonymous Anonyymi said...

Nyt on oma reseptini makrulaatikkoon testattu. Itse asiassa punasipuli unohtui reseptistä, joten sitä lisäisin vielä.

Oli aika jännää, ja kun vielä olisi olleet nuo ainessuhteet kohdallaan niin olisi ollut vielä parempaa :)

 
At 6/10/07 20:52, Blogger tuomas said...

Tuli tehtyä tästä kasvisversio, eli liha korvattu soijarouheella. Ohje ja kuva löytyy tuolta.

 
At 7/10/07 11:08, Anonymous Anonyymi said...

Minka kokoista sulatejuustorsiaa tassa ohjeessa tarkoitetaan?

 
At 7/10/07 13:55, Blogger Rosmariini said...

Terhi & Tuomas: Hauska kurkata muidenkin keittiöiden makaroonituotoksia. Soijarouhetta pitäisi joskus kyllä itsekin kokeilla jauhelihankorvikkeena jossain ruuassa.

Anonyymi: Hmmm, hyvä kysymys. En itse asiassa tiedäkään, minkäkokoista pakettia reseptin alkuperäinen lähettäjä tähän suosittelisi. Itse vain nappasin kaupasta juustohyllyn koskenlaskija-rivistöstä semmoisen "peruskokoisen" maustamattoman version.

 
At 8/10/07 23:23, Blogger Matinaattori said...

Juurikin semmoista "peruskokoista" olen käyttänyt. Toki reseptiä voi muokkailla mieleisekseen mutta ainakin itse tykkään käyttää koko paketin, tuo mukavasti makua. t. alkuperäinen lähettäjä :)

 
At 9/10/07 08:29, Blogger Rosmariini said...

Sulatejuustoa oli minunkin mielestäni juuri sopivasti, toi makua ja mehevyyttä. Kiitos vielä kerran loisto-ohjeesta!

 
At 6/11/07 22:13, Blogger Rosmariini said...

Psst, mahtimakaronilaatikon ohje löytyy myös täältä. Kannattaa käydä kurkkaamassa.

 
At 18/3/08 15:27, Blogger Tommi said...

Kiitos hyvästä reseptistä! Olen yleensä tehnyt isompia laatikoita ja nytkin sovelsin ohjetta. Makaroonia enemmän, nestettä vastaavasti ja Koskenlaskija ei ollut perinteistä vaan viherpippurilla maustettua. NAM!

 
At 16/4/08 13:49, Blogger Outi-Maaria Palo-oja said...

Nyt, taco, sen teit. Palautit mieleen lapsuuden herkun eli Hovihallin makaronilaatikon. Aivan taivaallisen hyvää! Olin Hovihallin aikoihin vielä aivan pieni tytöntyllerö ja joka kerta, kun pääsin vanhempien kanssa maalta kaupunkiin, piti saada iso lootallinen Hovihallin makaronilaatikkoa. Jääkaapissa odottelee jauhelihaa, mutta kerma ja purjo puuttuvat. Lähdenkin tästä saman tien kauppaan. Voi elämä, että on jo hyvä maku kielellä!

 
At 28/11/09 13:17, Anonymous tiainene said...

Tässä erinomainen makaroonilaatikon resepti:
300-400g makaroneja keitetään 2 lihaliemikuutioilla maustetussa 1,5l vedessä. Valutetaan ja kaadetaan voideltuun vuokaan. 400g jauhelihaa ruskistetaan, lisätään sipulia kuutioina, 3 valkosipulin kynttä palasina, tomaattipyrettä, paprikajauhetta, suolaa, basilikaa, oreganoa ja vaikka pippurirouhetta. Kaadetaan vuokaan ja sekoitetaan makaronien kanssa. Valmistetaan juustokastike: n. 50g voita sulatetaan ja sekoitetaan n.1dl vehnäjauhojen kanssa. Lisäillään 8dl maitoa sekoittaen ja annetaan lopuksi kiehahtaa. Maustetaan muskottipähkinällä ja suolalla ja lisätään n. 2dl juustoraastetta. Kaadetaan kastike vuokaan ja ainesosat sekoitellaan. Päälle juustoraastetta ja uuniin tai takkaan kunnes juusto on saanut kivasti väriä (200 astetta n. 40min).
Päälle kelpaa mainioisti pecorino-juustolastut. Lopuksi annostellaan ääntä kohti. Avot!

 
At 27/12/09 11:11, Anonymous Anonyymi said...

>>Minä laitan siihen saaristolaislimppuun aina appelsiinimehua, niitä joita saa edullisesti. Olen tehnyt niin jo vuosia ja aina limput on tehneet kauppansa. Sopii myös maitoallergiselle.

 
At 19/2/10 17:13, Anonymous Antti said...

Onpa hyvä lootaresepti! Duunasin ensimmäisellä kerralla ihan ohjeen mukaan, toisella yrityksellä vähän reilummin mausteita (mm. rosepippuria) ja Koskenlaskijan Voimakas-versiota. Parannusta tuli, väittäisin. Kitos blogistanne, huippulukemista ja huippureseptejä!

 
At 31/3/10 22:47, Blogger Samettipupu said...

Hyvä makaronilaatikon ohje, kiitos! kaipasinkin vaihtelua siihen "vanhaan perinteiseen". Itse maustoin hieman jauhelihaa enemmän kuin tässä ohjeessa.

 
At 17/5/10 01:15, Blogger Tigru said...

Meillä tehdään makaroonilaatikko nykyisin tähän tapaan:
reilusti tomaatteja (väh. saman verran kuin jauhelihaa)
jauhelihaa
1-2 sipulia (shalotti)
1-2 valkosipulin kynttä
makarooneja
1pkt välimerenjuustoa tms (unohdin merkin mutta se sellainen joka on pahvilootassa yhtenä palana)
3 juuston ruokakermaa

Pilko tomaatit, sipulit, valkosipuli ja feta. Keitä makaroonit, kuullota sipulit + valkosipuli ja paista jauheliha + mausta maun mukaan (meillä menee mm. chiliä). Lado uunivuokaan kerroksittain jauhelipaistosta, tomaatteja, fetaa ja makaroonia. Kaada päälle kolmen juusto ruokakermaa. Paista ja nauti.

 
At 18/5/10 10:44, Blogger Rosmariini said...

Hehei, tomaattilaatikkoa!

 
At 12/7/10 18:15, Anonymous Merihirviö said...

Tämän reseptin jälkeen ei viitsi ns perinteistä laatikkoa enää tehdäkään. Erinomaisen hyvää, ja näin 30C helteessä ja liikkuvien osien ollessa tavanomaista kitisevämpiä oikaisin reilusti: Kuumensin 7dl lihalientä johon sulatin Koskenlaskija Voimakas -paketin ja sekoitin kaikki ainekset raakana sekaisin, myös sipulit ja jauhelihan. Hyvää tuli!

Tämä on yksi ehdottomasti parhaimmista ruokablogeista ja kokeilemisen arvoisimmat reseptit löytyvät meidän perheelle täältä.

 
At 14/7/10 16:19, Anonymous Anonyymi said...

Olen tehnyt monet vuoden samantapaisella ohjeella makaronilaatikkoa erona vain se, etten keitä makaroneja ennen uuniin laittoa. Erona on se, että laatikkoa paistetaan 175 asteessa 50 minuuttia.

Koskenlaskija juustoista suosittelen ehdottomasti sinihome-Koskenlaskijaa. Se antaa parhaan maun, vaikkei edes pitäisi oikeasta sinihomejuustosta.

 
At 14/7/10 16:35, Anonymous Anonyymi said...

Tässä vielä itse käyttämäni ohje ilman esikeittämistä:

400 g jauhelihaa (tai vastaava määrä soijarouhetta)
1 pussi / 400 g (tummaa) makaronia
1-2 sipulia
1 pkt sinihome Koskenlaskijaa
2 lihaliemikuutiota
8 dl vettä

Pilko ja ruskista sipuli ja jauheliha. Kiehauta 8 dl vettä ja sulata joukkoon lihaliemikuutiot sekä sulatejuustopaketti (kiehauttaminen nopeuttaa juuston sulamista). Voitele vuoka ja sekoittele raa’at makaronit sekä jauheliha-sipulimössö keskenään vuoassa. Kaada ainesten päälle sulatejuustoneste. Paista 175 asteessa 50 minuuttia.

 
At 23/11/10 18:29, Anonymous Anonyymi said...

Käytin kokojyvä Barilla Integrale pastaa. Todella hyvää! Kiitos blogin pitäjälle!

 
At 9/9/13 19:14, Anonymous Anonyymi said...

Itse kun en perusta sipulista makaroonilaatikossa, tein sipulittoman version. Toimii! Tästä tais tulla uus suosiikkilaatikkoni.

 
At 23/12/22 21:37, Anonymous Anonyymi said...

Erittäin hyvä ohje. Tein juuri ja teen jatkossakin tällä ohjeella. Kiitos.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails