sunnuntaina, helmikuuta 25, 2007

Feta-punasipulipiirakka

Tätä Pirkan punasipulipiirakan ohjetta on suositeltu blogimme kommenttiosastolla jo niin moneen otteeseen, että taivuin sitä viimein tekemään. Hyvää tämä kyllä kieltämättä olikin. Ainoa ongelma oli siinä, että piirakan päällimmäiset punasipulit sinistyivät omituisesti seuraavaan päivään mennessä. Veikkaan sen johtuneen siitä, että siivutin sipulit tavoistani poiketen yleiskoneella enkä veitsellä. Yleensä tykkään viipalointihommista, mutta nyt kyynelehdin jo sen verran vuolaasti sipuleita kuoriessani, että lankesin nopeampaan, mutta selvästikin pöhkömpään ratkaisuun.
Feta-sipulipiirakka

100 g leivontamargariinia
3 dl vehnäjauhoja
1 muna
1 rkl kylmää vettä

Täyte:
4-5 kpl (800 g) punasipulia
2 rkl fetajuustotölkin lientä (Pirkka)
1/2 rkl Pirkka juoksevaa hunajaa
1 tl basilikaa
1 tl suolaa
1 tlk (375 g) fetajuustokuutioita öljymarinadissa (Pirkka)
2 dl kevytkermaa
2 munaa
persiljaa

Nypi rasva ja jauhot murumaiseksi seokseksi joko käsin tai monitoimikoneessa. Lisää nopeasti sekoittaen muna ja vesi. Painele taikina voidellun vuoan (halkaisija 26 cm) pohjalle ja reunoille. Siirrä vuoka jääkaappiin.Viipaloi kuoritut sipulit mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Kuullota viipaleet fetajuustotölkin liemessä kuumassa paistinpannussa. Mausta sipulit hunajalla, basilikalla ja suolalla. Jäähdytä seosta hieman. Valuta fetajuusto hyvin.Levitä sipulista noin puolet piirakkapohjalle ja päälle juustokuutiot. Levitä päälle vielä loput sipulit. Muutama juustokuutio saa pilkistää sipulin alta. Sekoita kanamunat kermaan ja kaada vuokaan. Paista piirakkaa 200 asteessa uunin alimmalla tasolla noin 35 minuuttia. Koristele reilusti persiljalla.

Lukijoidemme lähettämiä sipulipiirakan ohjeita on tammikuisen piirakkapostauksen jatkeena vaikka millä mitalla. Mitäköhän niistä seuraavaksi kokelisi?

7 Comments:

At 3/3/07 23:40, Anonymous Anonyymi said...

No niin. Kiva huomata, että saitte kokeiltua piirakkaa. Meillä on ensi viikonloppuna tulossa pojan synttärit ja taidan taas takuuvarmasti tehdä tuota piirakkaa. Aloin muuten miettimään tuota sipulin "sinisyyttä" ja meillä niin on kyllä käynyt vaikka oli viipaloitu perinteisellä tavalla. Liekö sitten joku punasipulin perusominaisuus?

 
At 4/3/07 11:18, Blogger Rosmariini said...

Ajattelin, että yleiskoneen terä olisi väistämättä vähän tylsempi kuin veitsi ja sen takia sipulista olisi lähtenyt liikaa jotain väriaineita valloilleen (kun sipulihan kannattaa yleensä tietenkin pilkkoa mahdollisimman terävällä veitsellä), mutta hyvä tietää, että sinistymistä saattaa tapahtua veitselläkin viipaloitaessa. Pitäisi kysyä joltakin asiantuntijalta, mistä moinen sitten mahtaakaan johtua.

Mutta kiitos vielä kerran ohjevinkkauksesta! Fetan ja punasipulin yhdistelmä on kyllä kerrassaan vastustamaton.

 
At 21/3/07 11:26, Blogger Pille said...

Heippa Rosmariini! I made this one last night (with minor adaptations), and really liked it. Thanks for the inspiration!

 
At 24/3/07 15:27, Blogger Rosmariini said...

Oi, näyttää todella herkulliselta! Käykäähän muutkin kurkistamassa.

 
At 22/3/08 14:12, Anonymous Anonyymi said...

Heissan! :) Tämä piirakka oli vallan mainiota, tein sitä eilen pitkän matkan reissanneelle poikaystävälleni(ja itselleni)iltapalaksi. Samoin kokeilin tuossa yksi lauantai Ratatouillea ja täytettyjä broilerifileitä, jotka myöskin maistuivat minulle ja kaverille. :) Kiitoksia kivasta blogista. :)

 
At 18/10/10 01:09, Anonymous Anonyymi said...

Kiitos ohjeesta - tämä oli aivan ihanaa! Tein piirakan tosin 23 cm halkaisijan irtopohjavuokaan, eli piirakka sai komeat korkeat reunat. Mitä megapunasipuleita ne semmoiset on, joiden paino (4-5 kpl) on yhteensä 800 g? Itse laitoin täytteeseen viisi normaalia/isohkoa punasipulia, painoa taisi kertyä suurin piirtein 450 grammaa - tuo määrä tosin riitti aivan vallan mainiosti!

 
At 15/12/11 12:05, Blogger Annimaria said...

Punasipuli (ja esim. punakaalin) sinistyminen johtuu siitä, että kaali toimii pH-indikaattorina ja pysyy punaisena vain tarpeeksi happamassa liuoksessa.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails