keskiviikkona, helmikuuta 21, 2007

Bisketin korvapuustit ja muita oululaisuuksia

Eri kaupunkien ravintoloista ja ravintolasuosituksista on paljonkin juttua siellä täällä, mutta olisi mukava tietää kunkin kaupungin legendaarisimmat ravintola-annokset. Siis semmoiset ruokalajit, jotka ovat paikkakunnalla yleisemminkin tunnettuja ja joita suositellaan satunnaisillekin kävijöille. Ja jotka pysyvät ravintoloiden valikoimissa, vaikka ruokalistat muilta osin muuttuisivatkin.

Itse yritin miettiä oululaisten ravintoloiden yleisesti tunnettuja annoksia, mutta hieman heikolla menestyksellä. Hyviä ravintoloita on tietenkin useita, mutta mitkään yksittäiset ateriat eivät taida nousta monissakaan paikoissa ylitse muiden. Ravintola Pannu oli tietenkin alun perin tunnettu pannupizzoistaan ja monissa paikoissa on ihan hyviä talon tapaan tehtyjä annoksia, mutta vähänkään yksilöidympiä ruokalajeja ei tähän hätään tullut juurikaan mieleen. Ylimmässä kuvassa on joka tapauksessa yksi oululaisten ravintoloiden tunnetuimmista annoksista, ravintola Crecianin kleftiko eli uunilammas valkosipuliperunoiden ja tsatsikin kanssa tarjoiltuna.

Tämä nyt ei ole varsinainen ravintola-annos, mutta nälkä lähtee tälläkin ihan varmasti, jos tuommoisen pullan innostuu kokonaan hotkaisemaan. Kyseessä on oululaisen Cafe Bisketin korvapuusti, joka on täälläpäin maailmaa hyvinkin tunnettu.

Ei Oulua ilman känkkyä. Täällä oli ainakin jossain vaiheessa armottoman halpoja pizzoja, olisikohan hinta ollut edullisimmillaan kahden ja puolen euron tuntumassa. Kuvan pizza on noudettu Torikadulla lopettaneen Kotipizzan paikalle avatusta pizzeria Fratellista. Tässäkin on päällä tsatsikia. Ihan hauska idea, jos kohta seuraavana päivänä pizzaa lämmitettäessä vähän hankala.

27 Comments:

At 21/2/07 11:04, Anonymous Anonyymi said...

Olimpoksen välimeren ateriakin on aika hyvä kokonaisuus. Taidemuseon kakkupaloista puhumattakaan.

 
At 21/2/07 11:18, Blogger Rosmariini said...

Olinkin kokonaan unohtanut ne Taidemuseon kakkupalat! Ne ovat kyllä melkoisia taideteoksia itsessäänkin.

Ja tuota Välimeren ateriaakin on tullut suositeltua pariin otteeseen Oulussa piipahtaville.

 
At 21/2/07 13:24, Anonymous Anonyymi said...

Helsingissä taitaa legendaarisimpiin ravintola-annoksiin kuulua Salven silakat ja Torin lihapullat.

 
At 21/2/07 13:37, Blogger edsel said...

Tampere: Tillikan pyttipannu.
Hanko: Origon saaristolaispöytä (josta tosin olen itse saanut kerran pienehkön ruokamyrkytyksentapaisen).

 
At 21/2/07 13:45, Anonymous Anonyymi said...

Mitkä ovat Oulun parhaat ravintolat? Olen ollut sieltä niin kauan pois että olen pudonnut kuvioista.

 
At 21/2/07 14:00, Anonymous Anonyymi said...

Lahdessa Serdikan lammasruoat ovat kaupungin parasta antia. Ravintola tarjoaa ainoastaan lounasta (auki johonkin klo 17) ja jotkut ovat saaneet sieltä huonoa palvelua. Mamma Marian pastat ovat myös monien makuun, minulle turhan rasvaisia (en aidosti tykkää semmoisesta, ei oo mistään kaloreista kyse meitsillä). Sibeliustalon ravintolaa on väitetty yhdeksi Etelä-Suomen parhaiten pidetyistä salaisuuksista.

Tampereella Hellaan ja huoneeseen tullaan kauempaakin. Helsingissä paikkoja on liikaa, mutta <3Kalliosta<3 voin suositella Cellan lammasmureketta, Hakaniemen hallin Soppakeittiötä ja DuDiin noutothaita. On niitä muitakin. Mmm.

 
At 21/2/07 14:02, Anonymous Anonyymi said...

Ai niin, Lahdessa on toinenkin ilmiömäinen pikkurahan lounaspaikka: kauppahallin kupeessa oleva thaimaalainen. Varsinkin tofuannokset siellä ovat hiuksianostattavan hyviä.

 
At 21/2/07 17:09, Anonymous Anonyymi said...

Tampereelta täytyy kahvitteluosastolta ehdottomasti mainita Pyynikin näkötornin munkit. Ne nauttivat ilmeisesti jonkinasteista kulttimainetta Tampereelle tulevien vaihto-oppilaiden keskuudessa... ja hyviä ne onkin. :)

 
At 21/2/07 17:33, Blogger Jaana said...

Helsingissä Salven silakoiden kanssa kilpailevat Sikalan silakat. Hyviä molemmat, mutta ei ehkä samana päivänä...

Elitessä saa Tauno Palon sipulipihviä.

Jo aiemmin mainitut Torin lihapullat jallukermakastikkeessa ovat älyttömän hyviä :-) Jallupullien ohje taisi muuten olla joku aika sitten Hesarin NYT-liitteessä, pitääpä testata!

 
At 21/2/07 19:14, Blogger Rosmariini said...

Noista mainituista tutuimmalta kuulostavat näin äkkiseltään Salven silakat ja Tillikan pyttipannu, joten niiden maine on kiirinyt meikäläisellekin asti. :) Noista muistakin saa rutkasti hyviä virikkeitä tuleville kotimaanmatkoille, joten heittäkää ihmeessä lisää paikkoja ja annoksia, jos tulee suinkin jotain mieleen.

Oulun parhaat tai ainakin arvostetuimmat ravintolat taitavat olla tällä hetkellä Ravintola Matala, Uusi seurahuone ja 1881 Uleåborg, joista en tosin itse ole käynyt missään ikuisuuksiin. Suomen 50 parasta ravintolaa -äänestyksessä sijoittui toissa vuonna myös Istanbul Oriental. Siellä kävin viimeksi joulun tienoilla.

 
At 22/2/07 00:50, Anonymous Anonyymi said...

Kovin etnispainotteisia nuo sapuskapaikat nykyään tuppaavat olemaan, leimallisesti Oululaista evästä ei taida löytää kuin grilleiltä kärkkäreiden muodossa ja joistakin ravintoloista rössypottuja.

 
At 22/2/07 07:14, Blogger lauri said...

Sarkka tarjoaa arkisin Oululaisia perinneruokia.. joskin lista näyttää vähän köyhtyneen.

Maanantai: Rössypotut
Tiistai: Lihapullia
Keskiviikko: Leipäjankkia
Torstai: Hernekeittoa
Perjantai: Läskisoosia ja perunoita

Arvostetuista ravintoloista olen samaa mieltä. Matala ja Uleåborg 1881 ovat loistavia, joskin hinnat ovat sen mukaiset, tai vähän korkeammat :)

 
At 22/2/07 08:55, Blogger Rosmariini said...

Sarkka on tosiaan tunnettu rössypotuistaan, mutta kyllä nuo pizzeriat ja kiinalaiset ylipäänsä ovat jyränneet täkäläiset perinneruuat - jotka itse asiassa kuulostavat tätä nykyä jo melko eksoottisilta. En itse asiassa edes tiedä, minkälaista on leipäjankki, kun taas Oulun intialaisen ravintolan ruokalista on tikkoineen ja masaloineen hyvinkin tuttu.

 
At 22/2/07 15:01, Anonymous Anonyymi said...

Ei tämäkään suomalaista ruokaa ole.. Mutta jos Jyväskylässä iskee pikaruuan nälkä, niin kannattaa ehdottomasti mennä Troijaan kebabille. Niin hyvää, niin hyvää.

 
At 22/2/07 18:04, Blogger Rosmariini said...

Jyväskyläläisiä suosituksia kaipailinkin, kun siellä tulee aina silloin tällöin pyörähdettyä. Kiitoksia!

 
At 22/2/07 22:52, Anonymous Anonyymi said...

Mainittakoon tässä vielä Raksilassa sijainneen pienen Oulun leipä nimisen leipomon legendaariset pitkulaiset herkkumunkit.

Sittemmin leipomo siirtyi sukupolven vaihdoksen yhteysessä Tampereelle mutta tuskinpa saman nimisenä.

Tunteeko kukaan?

 
At 22/2/07 23:02, Blogger Pippurimylly said...

tuoppi: perimätiedon mukaan Oulussa on joskus täyttänyt vatsoja legendaarinen grilliruoka-annos nimeltään Renu. Kyseessä on ilmeisesti ollut eräänlainen ranskanleivän sisään laadittu todella xxl-kokoinen hampurilaisen tapainen teos.

 
At 22/2/07 23:14, Blogger Rosmariini said...

Oulun leipä ei mahda olla munkkeineen meikäläiselle asti tuttu, mutta siitä tuli mieleeni, että omenahyve taitaa olla alkujaan oululaisen Katri Antellin keksintö. Ilmankos se onkin niin hyvää.

 
At 23/2/07 11:35, Blogger edsel said...

Kaupparekisteristä löytyy tamperelainen Kakkutaivas (Y-tunnus 1909982-1 - suorat linkit kaupparekisteriin eivät toimi...), jonka aputoiminimenä on Oulun Leipä!

Tekisivätköhän nuo edelleen possumunkkeja raksilaisella reseptillä? Siinä oli joku aivan omanlaisensa kardemummantapainen lisämauste, johon en ole muiden munkeissä törmännyt.

 
At 25/2/07 13:45, Anonymous Anonyymi said...

Jos Jyväskylässä haluaa ihan ravintelissa pyörähtää, niin suosittelen Figaroa. Idyllinen paikka ja herkullista ruokaa. Palvelukin on aina ollut mainiota. Mutta on se Troija edelleen hyvä :)

 
At 25/2/07 14:02, Blogger Rosmariini said...

Pitääpä painaa tuo Figarokin mieleen - ja ennen kaikkea katsoa kartasta miten se sijoittuu. Satunnaisena kävijänä Jyväskylästä hoksaa lähinnä siinä kävelykadulla olevat Rossot sun muut ketjupaikat, ja muita saa etsiä ihan tosissaan. Kävimme joskus loppukesästä syömässä Kissanviiksissä, emmekä meinanneet löytää sitä millään, vaikka osoite olikin tiedossa.

 
At 1/3/07 07:55, Anonymous Anonyymi said...

JYVÄSKYLÄ

Minä olen kuvitellut, että Troija oli jossain vaiheessa ainutlaatuinen kebab-putka. Kai ne kastikkeet hyviä olivatkin, mutta loppujen lopuksi ainoa erikoisuus on suomalainen omistaja.
Vein vieraan sinne syksyllä, eikä hän ihastunut. En ole minäkään yli vuoteen käynyt. Muovihaarukoilla pitää kumista pitaa pilkkoa.

Jyväskylässä suosittelen illallistamiseen Pöllövaaria. (www.hotelliyopuu.fi) Figaron hehkutusta en täysin ymmärrä. Muka kaupungin paras viinilista, mutta lasit ovat jostain tiimarista.

Joensuu:
Karjalantalon karjalainen pitopöytä ja torilta ostetut karjalanpiirakat.
Joensuussa ei hyviä ravintoloita ole. Tuo 20e pitopöytä kannattaa tarkistaa.

 
At 1/3/07 09:25, Blogger Rosmariini said...

Noiden kebabpaikkojen kanssa on jännä juttu, kun ainakin täällä Oulussa paikoilla on vannoutuneet vastustajansa ja kannattajansa. Toiset kannattavat Troijaa ja toiset tuiralaista Nohadraa. Tai tuo oli ehkä tilanne muutama vuosi sitten. En tiedä, miten mahtaa olla nyt. Pakkaa lienee sekoittanut ainakin paikka nimeltä Kebab Town, jonka kebabit ja muutkin tuotteet ovat kyllä meikäläiseltä testaamatta kokonaan. (Siellä pitäisi vissiin olla ainakin ihan hyvät falafelpyörykät...)

 
At 7/3/07 15:04, Anonymous Anonyymi said...

Pippurimylly: Renusta on hyvää tarinaa legendaarisessa Oululaisessa kaenkky.com:ssa. Saitin mukaan Renua saisi nykyisin Oulusta Kaakkurin ex-ScanBurgerista.

 
At 16/3/07 11:54, Blogger Abe said...

eikös uusimmassa ravintolarankkauksessa ollut ravintola oulustakin?
oletteko pitäneet Matalasta?


www.viisitahtea.fi

 
At 16/3/07 18:20, Blogger Rosmariini said...

En ole Matalassa hetkeen käynyt, mutta yhteen väliin tuli käytyä tiuhempaan tahtiin ja silloin tykkäsin kyllä kovasti. Siellä on hyvän ruuan lisäksi useimmiten myös kerrassaan loistava palvelu, ja ulkoiset puitteet muutenkin kunnossa.

 
At 28/3/12 21:49, Anonymous Anonyymi said...

oulun leivästä muistan iki-ihanat bebet; olivat pienehköjä, valkoisia, päällä nonparelleja. edes yhtä hyviä en ole missään muualla saanut.
herkkumunkki oli klassikko, mut henkilökohtaisesti tykkäsin enemmän possuista. niissä oli omppuhilloa.
vanhempi väki ylisti omenaleivoksia ja jos muistan oikein niin pentti huovinenkin kehaisi niitä jossakin kirjassaan. teinin mielestä eivät olleet kovin erikoisia.
ja joo, tampereelle muutti leipomo...

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails