keskiviikkona, marraskuuta 01, 2006

Mitä tehdä taateleista?

Ostimme Oulun Kauppahallista vähän aikaa sitten paketillisen tuoreita taateleita. Olen aina ollut taateli-ihmisiä, mutta en tiennytkään, kuinka makoisilta taatelit voivat parhaimmillaan maistua. Nämä ovat oikeasti niin ihania, että ne sananmukaisesti sulavat suuhun.

Tämä erä tulee popsittua varmasti ihan vaan paljaaltaan (paketin sisältö kepittää nimittäin karkit sun muut naposteltavat mennen tullen), mutta vastaisen varalle tuli mieleeni, etten oikein tiedä, mihin kaikkiin sapuskoihin taateleita voisi kenties käyttää. Perinteiseen taatelikakkuun tietenkin, mutta jos nyt ajatellaan ennemminkin tuota suolaista osastoa. Ruokalan hakukonekin löysi vain pari taateliosumaa, joten ei noita reseptejä tunnu turhan paljon olevan tarjolla. Lammastagine voisi olla kyllä aika hyvää, joten sitä voisi joskus koittaa kokkailla.

29 Comments:

At 1/11/06 10:16, Anonymous Anonyymi said...

Ootko jo käynyt Punnitse ja Säästä:ssä? Sielläkin sattaisi taateleita olla. Ja jos ei niitä, niin ainakin paljon muuta. Suosittelen! (Se on Isokadulla, Eeva-pizeriaa vastapäätä).

 
At 1/11/06 10:21, Anonymous Anonyymi said...

Terve, taateleihin voi tunkea jotain suolaista, pehmeää, yrttipitoista tuorejuustoa ja syödä pikkunaposteltavina. Sain kerran joissain juhlissa tällaisia ja kyllä olivat aivan tolkuttoman hyviä. Suolaisen ja makean yhdistelmä on asiallinen. En tosin tiedä mikä oli juuston merkki. Saattaa olla että jokin sinihomejuustokin toimisi?

 
At 1/11/06 11:26, Anonymous Anonyymi said...

Ruokalan hakukoneesta tuli mieleen Pirkan reseptihaku, joko olet sitä koittanut? Taatelilla löytyi aika monta reseptiä, jospa sieltä jotain ideoita saisi: http://www.pirkka.fi/ruoka/reseptit/default.aspx?r=taateli&prep=0&nrg=0

 
At 1/11/06 13:45, Anonymous Anonyymi said...

Moi,
minä tein noita taateleita pikkunaposteltaviksi illanistujaisiin niin, että tungin niihin sisälle Aura-sinihomejuustoa. Aivan ihania!

 
At 1/11/06 14:51, Blogger Annimaria said...

Mina olen joskus tehnyt sellaista cous cous pataa, johon tuli taateleita. Hyvaa oli, mutta valitettavasti en loyda reseptia tahan hataan mistaan. Mukana oli ainakin kanaa, paljon mausteita ja taateleita.

 
At 1/11/06 18:05, Blogger Rosmariini said...

aspee: En ole ehtinyt vielä käydä, mutta suunnitelmissa on kyllä ollut, nyt kun sekin puoti vihdoin ja viimein Ouluun saatiin. Pitäisi ottaa selvää, mihin asti se on iltaisin auki, niin voisi koittaa ehtiä sinne joskus töiden jälkeen.

anonymous: Kuulostaa kyllä hyvältä, pakko kokeilla joskus. Tein itse viime jouluna pekonitaateleita, siinäkin yhdistyi jännästi suolainen ja makea.

a: Tuolla Pirkassahan on taateliohjeita vaikka millä mitalla! Ja aika jänniä reseptejä vieläpä kaiken lisäksi. Esim. tuota joulunmakuista omena-sipulivokkia pitää testata ehdottomasti.

nuudeli: Tuossa yhdistyvätkin sopivasti kaksi tämänhetkistä herkkuani, aurajuusto ja taateli. Nam.

anni: Kamala, kun tulen nälkäiseksi näitä ideoita lukiessani. :) Pakko kokeilla taatelipataa jonain lähiviikonloppuna.

 
At 1/11/06 18:28, Anonymous Anonyymi said...

Minulla on moneen kertaan testattu joululiköörin (tuleeko tähän todella kaksi öööötä vaiko vaan yksi?) ohje, jossa ensin liotetaan hedelmiä tiukassa viinassa pari päivää, sitten hedelmät siivilöidään pois ja liemeen kaadetaan toinen mokoma tiukkaa viinaa lisää, jossa liemessä sitten jouluisia mausteita ja sokeria muhitetaan vielä kuukauden verran kunnes siivilöidään ja pullotetaan. Lopputuloksena saadaan jouluinen juoma, jota nautitaan ähky-aterioiden jälkeen kohtuullisessa määrin. Siis yhtä kohtuullisesti kuin kaikkea muutakin joulun aikaan nautitaan. Voin kirjoittaa tarkemman ohjeen tänne, jos mielenkiintoa löytyy. Otin myös kuvan tämän vuotisesta purkista, joka eri värisine hedelmineen oli tosi koristeellinen ilta-auringossa, rosmariinipuskan varjossa.

Terveisin Bratwurst täältä lounaisesta Saksasta

 
At 1/11/06 18:31, Anonymous Anonyymi said...

Niin siis tarkoitukseni oli kirjoittaa, että käytän taateleita mm. tällaiseen tarkoitukseen. Se saattoi selvitä rivien välistä, tai sitten ei.

 
At 1/11/06 18:58, Blogger Rosmariini said...

Ilman muuta löytyy mielenkiintoa, eli ohjetta tulemaan vaan! (Olisi kyllä kiva nähdä se kuvakin, joten jos onnistuu, niin pistä se tulemaan vaikka tuohon blogin sivupalkista löytyvään sähköpostiosoitteeseen.)

 
At 1/11/06 22:11, Blogger Aurinkotuuli said...

Itse inhoan kaikkia kuivahedelmiä, mutta kerran söin kermaista possukastiketta, johon oli upotettu taateleita. Maistuivat oikein mainiolta tuossa yhetydessä. Mausteet olivat muutoin hyvin simppeleitä: suolaa, mustapippuria ja lieniköhän laakerinlehden palanen. Lisäksi joukossa ronskeja sipulin ja paprikan paloja. Nam!

 
At 1/11/06 22:53, Blogger Rosmariini said...

Pitäisi selvästi osata käyttää hedelmiä monipuolisemmin lihakastikkeissa sun muissa, sen verran hyvältä kuulostaa tuokin.

Jännä muuten, että inhoat kuivahedelmiä. Minä tykkään kovasti varsinkin kuivatuista omenanviipaleista sekä banaanista. Etenkin karkkilakkojen aikana niillä saa mukavasti taltutettua pahimman makeanhimon.

 
At 2/11/06 09:52, Blogger Aurinkotuuli said...

Hih, no itseasiassa kuivatut banaanit ovat ainoita, joista tykkään, koska ne ovat hiukan pähkinäisen makuisia rapsakoita ja eivätkä niin makeita. Kuivatut marjat menevät myös, jos ovat sellaisessa kuivassa ja rapsakassa muodossa, kuten myslin seassa usein. Niihin ei kuitenkaan lasketa rusinoita... ei todellakaan. Mielestäni rusina on yskinkertaisesti ruma ja pahanmakuinen eikä muistuta lainkaan alkuperäistä viinirypälettä. Koostumus ja jokseenkin tujakka makeus taitavatkin olla ne kaksi ykkössyytä, miksi kuivahedelmät eivät maistu. Sama juttu hilloissa ja etenkin marmeladeissa. Olen melkeinpä kateellinen ihmisille, jotka kuivahedelmistä tykkäävät. Valitsisin itsekin mieluumin kuivahedelmä- kuin karkkipussin. Tuoreena syön kyllä oikeastaan kaikkia hedelmiä enemmän kuin mielelläni. Esimerkiksi taateleihin ja aprikooseihin en ole kuitenkaan tuoreina törmännyt (kun säilykkeitä ei lasketa - ja miksi laskettaisiin kun vertaa vaikka tuoretta ja purkkiananasta, aivan eri makuisia!). Maistaisin kyllä molempia mielelläni.

 
At 2/11/06 11:59, Anonymous Anonyymi said...

Laskepa huviksesi, montako kertaa olet esimerkiksi syys-lokakuussa käyttänyt sanaa "sapuska". Sapuska tulee jo korvistani ulos. Puhu välillä vaikka ruoasta, kiitos.

 
At 2/11/06 13:31, Blogger --KATA-- said...

Minä käärin niitä parmankinkkuun!

 
At 2/11/06 14:32, Blogger Aurinkotuuli said...

Rakkaalla ruuallamme on monta nimeä, joten ei siitä kannata hermostua. Eikö ole mukavampaa keskittyä vain nauttimaan itse ruuasta ja resepteistä? Minusta ainakin =).

 
At 2/11/06 19:26, Blogger Rosmariini said...

Hmmm, miten olisi sapuskan sijasta murkina? Tai ape, muona, eväs taikka vaikka suuhunpantava?

Kata: Kiitos vinkistä!

 
At 2/11/06 19:37, Blogger Rosmariini said...

Aurinkotuulelle piti vielä kommentoimani, että minäkään en enää tätä nykyä tykkää rusinoista juuri ollenkaan. Pullassa ne nyt vielä menevät, mutta jossain lämpimässä sapusk.. ei kun siis ruuassa :P ne eivät jotenkin vaan maistu. Eivätkä kyllä oikein paljaaltaankaan.

 
At 5/11/06 18:43, Anonymous Anonyymi said...

Eräältä työväenopiston ruokakurssilla jäi taskuun seuraavanlainen resepti. Tämä on tosi namia!

nousevan auringon salaatti
6 appelsiinia
2 verigreippiä
3 dl saksanpähkinöitä
2 dl taateleita
2 rkl siirappia

kastike:
4 dl ruokajogurttia
3/4 dl hunajaa (juoksevaa)
1/2 dl tuoretta minttusilppua
mustapippuria

- kuori appelsiinit huolellisesti ja poista kaikki valkoiset kalvot. Leikkaa appelsiinit viipaleiksi ja levitä ne suurelle vadille. Rouhi pähkinät karkeiksi ja silppua taatelit. Ripottele hedelmien päälle. Valuta päälle siirappia. Kaada jogurtti kulhoon ja lisää päälle juoksevaa hunajaa. Sekoita minttusilppu. Pyöräytä myllystä hieman pippuria sekä salaatin että jogurttikastikkeen päälle.

 
At 5/11/06 20:27, Blogger Rosmariini said...

Kuulostaa jännältä. Mitään tuommoista en muista koskaan tehneenikään, joten otetaan kokeiluun. Kiitoksia!

 
At 7/11/06 23:19, Anonymous Anonyymi said...

Äiti tekee hyvällä päällä ollessaan sellaisia herkullisia (ainkain minusta) täytettyjä punaisia paprikoita, joihin tulee taatelia, mantelilastuja, sekä jotain tuorejuustoa (taisi olla sitä maustamatonta. Tämän yhdistelmän maku on jännä ja hyvä. Harmi kun en osaa neuvoa mittasuhteita.
Seuraan tätä blogia aina ajoittain, kun kaipaan inspiraatiota ruoanlaittoon. Joululikööri ja härkäruukku menevät ainakin kokeiluun!

 
At 7/11/06 23:45, Blogger Rosmariini said...

Tuostahan saisikin aikaiseksi tavallista jännittävämmän kasvisruuan! Pitääpä katsella, jos tulisi joskus joku tuontyyppinen sapuska jossakin vastaan.

 
At 8/11/06 12:24, Anonymous Anonyymi said...

Minakaan en tieda taaliresepteja vaikka olen taalla aitiopaikalla, ainut mieleen tuleva on ruokakurssilla kokemani lammaspata (http://murkinaa.vuodatus.net/blog/category/UAE-ruoka) mutta en valttamatta suorittele sen valmistamista...

Taateleita yleensa napostellaan taalla, erityisesti Ramadanin aikaan paasto paatetaan parilla taatelilla ja vedella, niista saa paljon energiaa nopeasti. Valilla olen nahnyt taateleita tarjottavan arabialaisen kahvin kera.

Taateleita on monenlaisia, kuivattuja ja erilaisissa liemissa kyllastytteja, vahan aikaan sitten napostelin tuoreita taateleita ja ne olivat hyvia!

 
At 8/11/06 19:17, Blogger Rosmariini said...

Pitääpä käydä kurkkimassa lammaspadan ohjetta, jos siitä nyt kuitenkin saisi vaikka jotain vinkkiä tuleviin taatelipatakokeiluihin.

 
At 21/11/06 08:55, Anonymous Anonyymi said...

Söin ystäväni luona foliossa grillattua lohta, jonka pinnalle suolan ja rouhitun mustapippurin jälkeen hän levitti intialaista taatelichutneytä. Se oli aivan huippuhyvää.

 
At 24/11/06 19:59, Anonymous Anonyymi said...

Törmäsin tähän blogiin kun itsekin sorruin tuoreisiin taateleihin. Mun jouluperinteisiin kuuluu toki taatelikakku, varsinkin toissajouluinen kahvi-taatelikakku oli ihana. Täytyy se resepti kaivaa jostain. Yritän tässä kehitellä päässäni jonkinlaista piirasta, jossa olisi aurajuustoa, kinkkua ja taateleita. Saa nähdä, miten onnistuu kun huomenna sitä yritän. :) Espanjassa oli pekoninpasteijan sisällä taateleita, joten siitä idea. :)

 
At 24/11/06 20:29, Blogger Rosmariini said...

Taatelichutney kuulostaakin makoisalta samoin kuin tuo kahvi-taatelikakku.

Toivottavasti piirakka onnistuu! Harmi, etten pääse itse sitä maistamaan. :)

 
At 27/12/06 13:14, Anonymous Anonyymi said...

ei varsinaista ruokaa
mutta kaurapuuron kun keittää
taateleiden kera niin siitäkin saa herkkua

 
At 18/5/07 00:34, Anonymous Anonyymi said...

Meidän ehdoton kestosuosikki illanistujaisiin on pekoniin käärityt taatelit! Suolaisen ja makean liitto on taivaallinen! kokeilkaa :)
t. Jenni ja Juuso

 
At 3/2/10 16:33, Anonymous Anonyymi said...

Joo, ja siis serranonkinkkuun käärästy daadeli, joka pannulla paistetaan rapeaksi, on tosi hyvää! Espanjalainen tapas.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails