maanantaina, kesäkuuta 19, 2006

Muurikkaleipä

Muurikka kuumeni taas tässä päivänä muutamana, ja tällä kertaa ohjelmanumerona oli leivän paistaminen. Lukijamme nimeltään tiv suositteli meille jokin aika sitten tätä Aki Wahlmanin reseptiä, joka näyttäisi löytyvän paitsi Ruokalan reseptiarkistosta myös Wahlmanin tuoreehkosta keittokirjasta.
Grillattu jogurttileipä

2 dl vettä
30 g kuivahiivaa
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
3 rkl öljyä
0,5 dl maustamatonta jogurttia
1 kananmuna
5 dl vehnäjauhoja

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää muut aineet. Vaivaa valmista taikinaa 2 min, peitä liinalla ja anna kohota lähes kaksinkertaiseksi. Tee taikinasta pyöreitä noin 20 cm halkaisijalta olevia leipiä (paksuus noin 1 cm). Voitele pinta oliiviöljyllä ja paista kuumalla paistinpannulla liedellä, grillissä tai muurikalla.

Vinkki: Laita koko jauhomäärä kerrallaan nesteen joukkoon, jotta saat kaikelle jauholle saman sitkon. Käytä kuivahiivaa sen tasalaatuisuuden takia. Vaivaamalla taikinaa leipää nousee uunissa ylöspäin, eikä leviä pelleille.
Alkuperäisessä ohjeessa leipiä suositeltiin nautittavaksi kirsikoista tehdyn siirapin ja Morbier-juuston kaverina. Minä en muista morbieria eli tuhkajuustoa aiemmin maistaneenikaan, mistä syystä innostuin ostamaan sitä nyt pienen kimpaleen jogurttileipästen kaveriksi. Kirsikkasiirappi sen sijaan korvattiin (milläs muulla kuin) raparperichutneyllä.

9 Comments:

At 19/6/06 19:12, Blogger Pippurimylly said...

Tuossa tuhkajuustossa on (kuvassakin nähtävissä) keskellä juova aitoa tuhkaa. Lieneekö juustomaakari tavoitellut sillä makua vai silkkaa erikoisuutta - lopputulos on kuitenkin mainio ja muodosti leivän & chutneyn kanssa niin vastustamattoman kokonaisuuden, että alituisen hintelä minäkin intouduin syömään täysin yli äyräideni. Maaru oli suorastaan tuskallisen täysi koko loppuillan aina siihen saakka, kunnes uni armahti.

 
At 19/6/06 19:32, Anonymous Anonyymi said...

Kiva kun tykkäsitte leivästä!Olen itsekin siihen ihan lätkässä!Morbier-juusto on myös tosi herkkua - jakaa porukat kyllä aika hyvin. Mutta ken tykkää,tykkää täysillä. Joku juustomaakari mulle viimeks sanoi, että tuo tuhka ei olis enää aitoa tuhkaa,kuten pitäisi alkuperäisen valmistustavan mukaan olla, vaan jotain korviketta.Eu-lainsäädäntö vai mikä pirulainen on asettunut aitoa tuhkaa vastaan. Tiedä sitten mikä ompi tarkka tarina. Ja mulla on chutneyn haluamat raparperit jääkaapissa odottamassa, taidan keitellä illalla!

 
At 19/6/06 21:28, Blogger Rosmariini said...

No johan nyt, kun kaiken kieltävät.

Mutta kivoja keittelyhetkiä sinne, toivottavasti chutney maistuu!

 
At 20/6/06 08:34, Anonymous Anonyymi said...

Raparperichutneystä tuli uskomattoman hyvää herkkua! Kiitos! Tosin sen verran poikkesin ohjeesta, että roiskaisin piripiriä sekaan tuomaan tilkkasen tulisuutta. Naminami!

 
At 20/6/06 14:08, Blogger Rosmariini said...

Eiköpä vaan olekin hyvää, vaikka ei raparperista varsinaisesti tykkäisikään. :)

 
At 24/1/07 12:58, Anonymous Anonyymi said...

Hei vaan! Eksyin näille sivuill kun etsin punajuuri-aurajuustolaatikin ohjetta. Osui sitten silmiin tuo muurikkaleivänkin ohje ja kesää odotellessa (kun tuo talvikin vihdoin tuli)ryhdyin etsimää tuota Raparperichutneyn ohjetta sivuiltanne. Ei vaan osunut silmiin, vinkkaatako minkä otsikon alla se on, jos on.

 
At 24/1/07 16:49, Blogger Rosmariini said...

Hei! Ohje näyttäisi löytyvän viime vuoden kesäkuulta 14. päivän kohdalta. Tässä siihen suora linkki.

 
At 24/1/07 22:17, Anonymous Anonyymi said...

Tänks! Löysin sen sitten ihan omin avuinkin, kun lakkkasin etsimästä sanaa raparperi :) Hauskasti nimetty tämä lisäke.

 
At 24/1/07 23:30, Blogger Rosmariini said...

Tulipa mukavasti kesä mieleen, kun katseli tänään noita kesäkuun kokkauksia... :) No, on tässä tammikuussakin omat hyvät puolensa, mutta ei se kevään lähestyminen varsinaisesti haittaakaan.

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails