sunnuntaina, toukokuuta 14, 2006

Kaljatölkkikanan toinen tuleminen

Kesä ehti tosiaankin näyttää päätään jo sen verran, että tämän kevään ensimmäinen kaljap*rsekana sai nauttia grillimme lämpöisistä löylyistä. Jos pihalta tahi parvekkeelta löytyy kannellinen grilli ja taloudesta joku kanasta pitävä, suosittelemme varauksetta tätä veikeää reseptiä. Vähärasvainen kananliha kuivuu grillissä helposti kinttanaksi, mutta näin valmistettuna linnun sisällä hyrräävät juomahöyryt pitävät lihan mehukkaana loppuun asti.

Resepti on helppo ja vähätöinen. Viime syksyn postauksessa on yksityiskohtaisehkoa ohjeistusta, joten listaan tähän vain kertauksenomaisesti keskeiset pointit:

1. (Sulata,) pese ja kuivaa broileri, mausta kuten haluat.
2. Juo 1/3 litran tölkki puolilleen, irrota kansi tölkinavaajalla, öljyä tölkin ulkopuoli ja hivauta kanan haitariin.
3. Kana grillataan epäsuoralla lämmöllä. Kaasugrillissä siis yksi polttimista pois päältä ja kana nimenomaan tämän suljetun polttimen yläpuolelle. Hiiligrillissä kuumat hiilet tökitään laidoille (ja kana keskelle) tai toiselle reunalle (ja kana sille toiselle). Kansi on välttämätön. Muuten ei näin iso eväs kypsy tasaisesti.
4. Tästä eteenpäin grilli tekee työn. Nauti sillä aikaa keväästä.

Valmiin kanan voi käyttää miten lystää. Tällä kertaa leikkasimme sen suupaloiksi ja tarjoilimme HP:n Fruity-kastikkeen, tomaattien ja salaatin kera. Jacob's Creek Shiraz Cabernet oli viiniksi oiva valinta. Grillailuhenkisten aussien viinit tuntuvat jotenkin passaavan ulkoruokinnan henkeen. Jos kanan maustaa hyvin miedosti ja tarjoilee neutraalien lisäkkeiden kanssa, raikas valkoviinikin toimii kesäpäivänä hyvin. Tuhdimpi konfiguraatio hyötyy täyteläisestä punaviinistä.

14 Comments:

At 15/5/06 09:17, Blogger Myy said...

Että semmosta persverssiä ruuanlaittoa. :D Täytynee kokeilla, sen verran hauskan näköistä.

 
At 15/5/06 10:16, Anonymous Anonyymi said...

Onko havaintoa miten paljon oluttölkistä mahdollisesti irtoaa myrkkyjä kun sitä lämmitetään? Kyseessä on kai kuitenkin alumiini joka ei ole ihmiselle hyvästä.

 
At 15/5/06 10:28, Blogger Rosmariini said...

Hih, kieltämättä olin itsekin aluksi hieman epäileväinen, kun mieheni minulle tuommoista kanangrillaustapaa netistä & jenkkilästä tilatuista grillauskirjoista esitteli. Nytpä siihen on jo aika lailla tottunut, ja grillatulle kanalle löytyy monenlaista käyttöä ruuanlaitossa.

Oluen sekaan kannattaa muuten laittaa ehdottomasti valkosipulia: antaa kanaan mukavasti makua.

Hmmm, en tiedä tuosta alumiinista. Luulisi, ettei tuota menetelmää ruokaohjekirjoissa suositeltaisi, jos siitä kovin paljon olisi ihmiselle haittaa. Mutta jos epäilyttää, niin muunkinlaisia kanangrillaustapoja toki löytyy. Esim. pekonin avulla kanan mehevyyden mahtaa saada säilymään varsin hyvin.

 
At 15/5/06 13:43, Anonymous Anonyymi said...

Ajattelinkin lähinnä jos kaljatölkin voisi korvata vaikka jollain vastaavankokoisella teräksisellä.

 
At 15/5/06 14:28, Blogger Santeri Kyröhonka said...

Wanhaan Hywään Aikaan(tm) oluttölkit oli Suomessa terästä.

Jos myrkyllisyyksiä haluaa miettiä, niin ei taida koko grillaus touhu olla mitenkään riskitöntä...

Veikkaisin, että niin kauan kuin ei nyt ihan joka aterialla syö tuota, niin myrkkyjä ei kerkiä pahemmin kertymään.

Tietty voisihan tuosta kehittää pullop***e-kanan ;-) Vaikka onhan lasissa lyijyä....

 
At 15/5/06 14:36, Blogger Pippurimylly said...

Eipä ole tarkkaa tietoa alumiinitölkistä mahdollisesti irtoavista yhdisteistä. Veikkaisin kuitenkin, että aika minimaalista mahdollinen liukeneminen on. Tölkkiin välittyvä lämpöenergiahan kuluu oluen kiehuttamiseen, eli nesteen ja tölkin lämpö pysyy jotakuinkin sadassa asteessa niin pitkään kuin nestettä piisaa (piisaa koko prosessin ajan), vaikka sitä miten turuuttaisi tulella.

Tölkin pinnassa on öljykerros ja se tulee valmiista kanasta ulos aika lailla pinnaltaan vahingoittumattomana (yhtä kiiltävä ja hyvässä maalissa kuin uusi), eli kuvittelisin mahdollisen liukeneman olevan merkityksettömän pientä - jos siis joka tapauksessa juo juomia alumiinitölkeistä ja käyttää grillauksessa alumiinifoliota.

Jenkeissä on kehitelty tarkoitusta varten ihan pidikkeitä, jolloin tölkkiä ei tarvita. Tuossakin kyllä näyttäisi nestesäiliö olevan alumiininen. Lisäksi noin kyllä menetetään osa aterian näyttävyydestä :)

 
At 15/5/06 14:48, Blogger Rosmariini said...

En ole tuommoisesta erillisestä pidikkeestä kuullutkaan. Kaikkea se Weberin setä keksii. :)

 
At 16/5/06 09:35, Blogger Santeri Kyröhonka said...

Ainakin Tallinnan Piprapoodista (Stockmannin takana) saa noita pidikkeitä. Hintaa en kyllä muista, mutta itse suosin kyllä tölkkiä.

Tölkin kanssa nimittäin jo kanan laitto grilliin on oma ohjelmanumeronsa. :-)

 
At 16/5/06 10:33, Blogger Rosmariini said...

Kieltämättä tuo alkuvärkkäys on meilläkin kaljatölkin säätämisineen aina aika juhlallinen toimitus, johon naisväki ei ota osaa millään tavalla. :D Joten ei mahda ilmestyä pidikettä tännekään.

 
At 19/5/06 16:25, Anonymous Anonyymi said...

Mahtava idea! Täytyy heti testata kunhan pääsen vähän isomman grillin äärelle. Taidan maustaa kanani ainakin tuoreella rosmariinilla :D

 
At 19/5/06 23:10, Blogger Rosmariini said...

Kannellisessa kaasugrillissä tuo valmistuu kaikkein mutkattomimmin. Ja rosmariinia joukkoon vaan! :)

 
At 20/5/06 20:59, Anonymous Anonyymi said...

Toivottavasti ei kukaan grillaa vihaisena, mutta jos joskus käy niin, voi askarrella kanalle pään, jolla on vihollisen piirteet. Olenpa perverssi.

 
At 10/7/11 19:12, Anonymous Anonyymi said...

Kiitoksia hyvästä ohjeesta, maukasta kanaa tuolla sai.
http://i55.tinypic.com/2zpuzhd.jpg

 
At 15/12/12 10:22, Anonymous Anonyymi said...

Toimii muuten erittäin hyvin kuivalla omenasiiderillä sitruunalla ja voilla höystettynä, joskus kaljakanan kanssa tehty yhtäaikaa ja vei kyllä voiton maussa.

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails