tiistaina, toukokuuta 23, 2006

Grillissä savustettu kala

Grillissä savustettu siika on meillä kenties kesäaikaan kaikkein yleisimmin harrastettu ruokalaji. Kala (josta kaupan täti on ottanut etukäteen suolet sun muut pois) ei vaadi mausteekseen kuin reilusti suolaa, minkä jälkeen sen kannattaa antaa maustua jonkin aikaa jääkaapissa. Tilliäkin voi toki laittaa kalan sisuksiin, jos siltä tuntuu. Tällä kertaa kalatiskiltä mukaan tarttuneet siiat olivat sen verran pienehköjä, että niitä meni savustukseen kaksin kappalein.

Suolattu kala isketään savustuspussiin ja saman tien esilämmitettyyn kaasugrilliin. Ensimmäisen vartin ajan kalaa ajellaan täysillä suoralla tulella, jotta savu lähtee kunnolla irtoamaan, ja sitten savustellaan (kalan koosta riippuen) suurin piirtein puoli tuntia puolella teholla. Fileet kypsyvät nopeammin kuin kokonaiset kalat. Tarkempaa ohjeistusta eri kalalajeille ja -määrille löytyy savustuspussukoiden pakkauksesta.

Jos jollakulla on kokemusta semmoisesta laatikkomaisesta savustimesta, niin ottaisimme mielellämme vinkkejä vastaan. Onko semmoinen esimerkiksi vaikea pitää puhtaana? Kerran saimme yksien tuttaviemme luona kyseisessä laatikossa leppäpurun (ja sokerin) avulla savustettuja siikoja, ja se oli kyllä yksi elämäni maistuvimpia kalakokemuksia.

7 Comments:

At 23/5/06 21:48, Blogger ainailona said...

Kääk - Joudun ruokkimaan pesuetta nähtävästi pari päivää [sateisissa] mökkioloissa, inspiraato on kateissa ja kalaa ei syödä. Vink, vink? Helppo ja halpa... default arvojen idiottivarma lisäksi;)

 
At 23/5/06 22:25, Blogger Rosmariini said...

Grillaamisen varaan ei ehkä voi kamalasti laskea, ainakin jos vettä tulee ollenkaan niin paljon kuin nyt tällä hetkellä täällä. Mökillä kannattaa tietenkin pitää kokkaushommelit aika yksinkertaisina. Jos käytössä on uuni, niin sitten voisi tehdä vaikka jotakin uunimuonaa (esim. kiusaus pakastepussillisesta kermaperunoita ja valmiista kebablastuista) sekä kulhollisen salaattia.

Jamie Oliverilla on hyvä pikaruokaidea foliopussiin kääritystä broilerinfileestä. Eli kahdelle syöjälle kääritään (kaksinkertaiseksi taiteltuun) folionyyttiin kaksi broilerinfileetä, pari kourallista tatteja tai muita sieniä, lasillinen valkoviiniä, muutama nokare voita, kourallinen tuoretta timjamia sekä pari valkosipulinkynttä. Sitten vaan 225-asteiseen uuniin 25 minuutiksi. Kunhan varoo (vaan), ettei puhkaise foliota (avoimet kohdat kannattaa taitella huolella kiinni), sekä paistaa käärön vaikka (esilämmitetyllä) uunipannulla ja avaa vasta pöydässä, niin onnistuu varmasti.

 
At 23/5/06 22:54, Blogger ainailona said...

Kiitos taas, otetaan lintu. Uuni on.

Seuraava kysymys: Millä ponneaineilla se padastaan ylikiehunut viinikukko saadaan näppärästi eliminoitua uunista?

Nim. "Tukehdun kohta"

 
At 23/5/06 23:07, Blogger Rosmariini said...

Hihii, tomerasti hankaamalla. Puhdistusniksejä ei taida tietolaaristamme valitettavasti löytyä. Minä vannon mister muskelin nimiin noissa hommissa, vaikka joku mäntysuopaliuos voisi olla hieman inhimillisempi ratkaisu.

Mutta kääri ihmeessä kunnon taitokset tuohon folioviinikukkoon, ettei sama kohtalo koidu mökkiuunillennekin. :)

 
At 25/5/06 19:07, Anonymous Anonyymi said...

Itse olen savustanut kalaa savustuslaatikolla (kaasu)grillissä jo useamman vuoden. Käytössä on ollut kahta eri tyyppistä savustuslaatikkoa.

Iso laatikko ruostumatonta terästä johon mahtuu kala sisään. Helppo käyttää purut pohjalle (itse en käytä sokeria) kala ritilälle. n. 5 minuutin kuluttua laatikon raoista pitäisi tulla kevyesti savua, jos ei niin lisää lämpöä. Kala ritilän saa helposti puhdistettua kuumentamalla sen grillissä - polttaa rasvan yms. pois. Laatikon pohjalta saa purut raaputettua lastalla pois. Laatikko jää tietysti sisältä pikiseksi, mutta tuolla ei ole väliä.

Nyt minulla on käytössä pieni reiällinen laatikko, johon pistetään purut sisään. Laatikko grilliin ja kala grillin yläritilälle, kansi kiinni. Puruja kuluu enemmän, koska grilli "vuotaa" kohtuullisesti. Valuva rasva palaa ja kärventää helposti grillattavan kalan. Lohen grillaamisessa ei ongelma jos jättää nahkapuolen alaspäin.

 
At 25/5/06 20:33, Blogger Rosmariini said...

No innostuihan joku viimein kertomaan savustuskokemuksistaan. Kiitos paljon!

Ei tuo putsaaminenkaan nyt niin ylivoimaiselta operaatiolta kuulosta, joten pitää katsella, jos tässä vielä jolloinkin innostuisi laatikon hankintaan.

 
At 26/8/06 14:43, Anonymous Anonyymi said...

Olen jo muutaman vuoden ajan savustanut kaasugrillissä kaupan savustuslaatikon kanssa. Grillistä ritilä pois ja laatikko suoraan laavakivien päälle. Muuten toimitaan savustuslaatikon ohjeiden mukaan. Oman kokemukseni mukaan ruostumattomasta teräksestä tehty laatikko on kestävämpi, rasva ja suola syövät laatikkoa. On myös hyvä olla malli jossa erillinen rasvapelti pohjalla. Kaksitasoiselle laatikolla tekee isommallekin porukalle aterian ilman että tarvitsee olla kiinni keittiötöissä. Puhdistan laatikon ja ritilän harjalla ja vedellä.

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails