maanantaina, tammikuuta 23, 2006

Fondue-kekkerit

Kun ulkolämpömittari lähenteli viikonloppuna kolmeakymmentä pakkasastetta, oli sisätiloissa mukava keskittyä mahdollisimman lämmittäviin asioihin. Pakkasen torjumiseen soveltuu hyvin juustofondue, johon on hauska dippailla leipäkuutioita tai miksei halutessaan vaikka hillosipuleita, herkkusieniä tai paprikaa. Juomaksi fonduen kanssa suositellaan yleensä kuivaa valkoviiniä.

Valurautainen fonduepata oli ensimmäisiä yhteiseksi saamiamme joululahjoja, joten pata on polttimineen ja tikkuineen seuraillut jo hyvän tovin jauhantaperheemme elämää. Pelkäänpä pahoin, että olemme turvautuneet sen kanssa useimmiten kaupan juustotiskistä valmiina löytyviin fonduepaketteihin, eli hyvä fondueresepti on edelleen hakusessa.

11 Comments:

At 23/1/06 13:59, Blogger Maurelita said...

Hahaa, ex-mieheni oli Haute Savoie -maakunnasta eli jos oikein muistan (10v vanha tieto), tässä hänen isoäitinsä ehta resepti :

1 osa reblochon-juustoa
1 osa comté-juustoa (tai vahvaa mustaleimaa)
1 osa emmentalia

Padan pohjalla ruskistetaan ensin puserrettua valkosipulia, sitten heitetään pieneksi pilkotut juustot ja valkkaria peliin.

Loppukruunauksena kun pata vetää viimeisiään tehdään ns. réligieuse eli "tehdään nunnat" : sekoitetaan munankeltuainen pataan ja annetaan sen ruskistua juustonjämien kanssa - tämä on se herkkupala !

Tulikin nälkä.... =P

 
At 23/1/06 14:21, Blogger Rosmariini said...

Oujee, kiitoksia! Ranskalaiset perintöreseptit ovat aina tervetulleita. :)

Oma valmisfonduemme oli myös ranskalaista valmistetta. Siinä mahtoi olla comté-juustoa sekä emmentalia.

 
At 23/1/06 19:53, Anonymous Anonyymi said...

Täällä foonduesta on olemassa lukemattomia variaatioita, mutta tyypillisimmin se tehdään joko pelkästä gruyèrestä, gruyèrestä ja vacherin fribourgeoista (ns. moitiè-moitiè) tai gruyèrestä ja emmentalista, josta itse pidän. Gruyèrea ja emmentalia on myös helppo saada Suomesta.

Eli fondue for dummies:
-400g gruyèreà
-400g emmentalia
- valkosipulin kynsi
- puolisen pulloa valkoviiniä
(kirschiä, jos siitä joku pitää)
- 4 tl maizenaa
- mustapippuria

Hiero kynsi pannun pohjaan, lisää viini ja lämmitä. Lisää raastetut juustot ja sekoita ahkerasti, kunnes mössö sulaa. Sekoita maizena viinitilkkaan (jos et ole vielä kumonnut loppuviinejä parempiin suihin :) ja sekoita juustoseokseen. Mausta mustapippurilla. Niin ja lisää kirsch, jos haluat.
Voilà, se todellakin on näin helppoa, joten sovitaanko, että tästä lähtien pastanjauhajat tekevät oikeaa fondueta eikä mitään purkkiruokaa :)
(eikä sitä juustoa oikeasti tarvitse raastaa, siinä raastuu hermot samalla. kunhan pienii sopiviksi kuutioiksi)

Rosmariinille tiedoksi, että täällä harrastetaan myös tomaattifondueta, jolloin viini korvaaan tomaatilla (paseerattuja tai murskaa). Tämä fondue syödään keitettyjen perunoiden kanssa. Hyvää on!

 
At 23/1/06 20:58, Blogger Rosmariini said...

Kiitokset! Lupaan ja vannon, että seuraavalla kerralla teemme fonduemme itse, koska vaiva ei todellakaan ole suurensuuri. :)

Tomaattifonduesta en ole koskaan kuullutkaan. Taidankin muuttaa sinne asumaan...

Kivaa, kun on lukijoita maailmalla.

 
At 28/12/06 17:44, Anonymous Anonyymi said...

Hei, löysin blogisi ja ihanat ruokaohjeet. Kiitos Pastanjauhajille. Tänään on juusto fondue perheilta! :-)

 
At 28/12/06 18:31, Blogger Rosmariini said...

Mukavaa fondue-iltaa teille!

 
At 6/11/07 10:59, Anonymous Anonyymi said...

Pitkästä aikaa on meidänkin perheessä aika tehdä ruokaa ja lähdin tietenkin heti surffaamaan teidän sivuja. Mieli tekisi lihafondueta, mutta en löytänyt siitä postausta. Olettekos sitä tehneet?

 
At 6/11/07 22:21, Blogger Rosmariini said...

Kiva "nähdä" pitkästä aikaa! :)

Suomalaismallista lihafondueta olemme tehneet joskus ajalla ennen Pastanjauhantaa. Jauhannasta löytyy läheltä liippaava shabu-shabu, eli japanilaistyylisempi sovellutus aiheesta.

Peruslihafonduessa on ongelmana suola tai pikemminkin se, että sen unohtaa helposti kokonaan fonduepadan kanssa puuhastellessaan. Suolaton liha on joka tapauksessa aika ankea kokemus, mutta jos sen muistaa, niin muulla tavoin lihafondueta on aika vaikea saada pilalle.

 
At 20/1/08 15:14, Blogger Unknown said...

Löysinkin teiltä hyvät fondue vinkit, pata on vielä hankintavaiheessa, en oikein tiedä millainen kannattaisi ostaa, tarjontaa näyttää olevan monenmoista? Minkälainen pata on mielestänne parasa?

 
At 20/1/08 15:52, Blogger Rosmariini said...

Tällä viikolla Köyhissä ritareissa suositeltiin muistaakseni emaloitua valurautapataa, ja sellaisen ostaisin nyt itsekin. Oma valurautainen patamme on aika hankala pitää puhtaana, kun juusto meinaa monesti loppuvaiheessa palaa aina vähän pohjaan.

 
At 20/1/08 16:29, Blogger Unknown said...

Katselin kaupassa valurautaista pataa ja mietin että jämähtääköhän juusto siihen, joten arvailuni taisi osua oikeaan. Kiitos vinkistä, ehkä löydän jostain emaloidun ja suht edullisen padan.

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails