tiistaina, tammikuuta 10, 2006

Chili-täytteiset lätyt

Paola_ kommenttilootaili meille taannoin mainion reseptin chilillä täytettyihin vohveleihin. Pastanjauhajien taloudesta ei vohvelirautaa löydy eikä semmoista kehdannut keneltäkään tähän hätään lainatakaan, minkä takia muunsin ohjeen täytetyisiksi lätyiksi eli ranskalaisittain ilmaistuna krepeiksi. Kreppitaikinaksi käy mielestäni ihan tavallinen vähäsokerinen lättytaikina. Minulla meni taikinan kanssa hieman säätämiseksi, eli suomeksi sanottuna minulla ei ole aavistustakaan, paljonko mitäkin ainetta mahtoi kulhoon loppujen lopuksi hurahtaa (paitsi munien määrän muistan: niitä hupeni kolme). Tarkempaa taikinaohjetta kaipaavien kannattaakin kurkistaa vaikkapa tänne. Täyte syntyy puolestaan näin:

"Chili"
400 g jauhelihaa
purkki punaisia papuja
2 isoa sipulia
n. 1/2 l pilkottuja vihanneksia (esim. porkkanaa, kesäkurpitsaa, herkkusieniä, paprikaa)
maun mukaan valkosipulia murskana
1/2 tl kanelia
2 tl jeeraa
3-4 tl mietoa chilijauhetta
3 tl mustapippuria
2 rkl kuivattua basilikaa
2 cm pala tuoretta inkivääriä silppuna
2 pientä punaista chiliä silppuna
purkki paseerattua tomaattia
purkki tomaattipyrettä
2 (yrtti)liemikuutiota
(mustia oliiveja viipaleina)
(2 rkl punaista pestoa)
(tuoretta basilikaa ja/tai korianteria silppuna)

Paista jauheliha, sipulit ja pilkotut vihannekset. Lisää mausteet, paista hetken aikaa. Lisää paseerattu tomaatti, tomaattipyre ja liemikuutiot, hauduta tunti-pari. Lisää nestettä jos chili ottaa kattilaan kiinni, mutta seos saa jäädä oikein sakeaksi. Lisää vähän ennen tarjoilua oliivit, pesto ja tuoreet yrtit. Tulisuutta voi säätää makunsa mukaan lisäämällä tai vähentämällä tuoreen chilin määrää.

Kreppien valmistaminen on perin yksinkertaista. Paistetaan taikinasta lättyjä tavalliseen tapaan. Sen jälkeen kauhotaan lättyjen pinnalle täytettä ja pyöräytetään rullaksi. Lättyrullat nostellaan uunivuokaan ja ripotellaan päälle juustoraastetta. Kuorrutetaan 250 asteessa niin kauan, että juusto sulaa (arviolta n. 5-10 minuuttia).

Lättyjen täytteeksi voi kokeilla muunkinlaisia sooseja. Kasvissyöjälle voisi tarjoilla vaikka sipuli-sienimuhennoksella täytettyjä räiskäleitä. Ja voihan lättyjen sisälle kääräistä toki myös makeampia täytteitä. Tällöin taikinassakin kannattaa olla ropsaus sokeria joukossa.

Olen tätä nykyä hulluna chili con carneen, ja tämä Paolan ohjeellakin syntyvä chili oli ihan mahdottoman makoisaa. Sitä voi halutessaan syödä myös ihan sellaisenaankin tai sitten vaikka riisin ja patongin kera. Chilin kylkeen sopivat myös guacamole sekä kulhollinen ranskankermaa.

5 Comments:

At 10/1/06 17:23, Blogger Rosmariini said...

Kiitokset vaan mainostuksesta! Kyllähän uudet lukijat aina lisäävät intoa - tulivatpa he sitten blogilistalta, googlettamalla tai sitten ihan omia reittejään. :)

 
At 12/1/06 00:00, Anonymous Anonyymi said...

Olipas hyvää chiliä. En ole ennen tajunnutkaan miten kätevää chili con carneen on dumpata kaapista ylimääräiset vihannekset. :)

 
At 12/1/06 00:29, Blogger Rosmariini said...

Chili con carne on kyllä ihan lyömätön sapuska. Kohtuullisen yksinkertaisista ja edullisista raaka-aineista saa kattilallisen maukasta pöperöä, joka vain paranee vanhetessaan.

 
At 20/9/06 06:40, Anonymous Anonyymi said...

Itse asiassa aidot ranskalaiset krepit eli "creperie" tehdään oikeaoppisesti niin, että lätystä paistetaan vain toinen puoli, ja "täytepuoli" jätetään paistamatta, se jää ikään kuin al dente. Mitään sen erikoisempaa syytä tähän ei ole, vaan näin vain ranskalaisen keittiön perinne on.

Näin siis Ranskassa.

 
At 18/4/07 22:33, Anonymous Anonyymi said...

Anonyymi: Voi olla, että "aidot, oikeat jne" crepet tehdään kääntämättä, mutta olen pariinkin otteeseen seurannut ranskalaisten kaverieni crepen tekoa, ja molemmat käänsivät crepet (ja siitä tehtiin oikein ohjelmanumero, että "onnistuuko, onnistuuko"). Toinen on kotoisin Pariisista ja toinen Normandiasta jostain pikkukylästä.

Eli rentoutukaa hyvät ihmiset! Säännöt on tehty rikottaviksi, niin ne paikallisetkin tekevät.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails