maanantaina, joulukuuta 05, 2005

Aivan tavallinen kahvi

Erikoiskahvikiinnostus laivattiin meille www:n alkuhämärissä 90-luvun puolivälissä 9600 bps:n vauhdilla jenkkiläisiltä kahvisivustoilta. Kiinnostuin - varmaankin hetken mielijohteesta - oikeaoppisen kahvin valmistuksesta ja ryhdyin obsessiiviseen tapaani penkomaan aihetta loputtomasti. Osallistuin jollakin sivustolla arvontaan ja voitin pussillisen gourmet-papuja. Mahtoivat lännen kahvikauppiaat yllättyä kun tajusivat, että papujen lähettäminen Suomeen maksoi enemmän kuin itse nyssykkä.

No, pussi tuli kuitenkin Ouluun oikein kuriirin kyydillä. Koska kahvi oli papuina, tarvittiin mylly. Köyhänä opiskelijana hankin pavut leikkaamalla/silppuamalla jauhavan "blade grinder":in. Olin myös lukenut, että hyvää kahvia syntyy pressopannulla, joten kuuliaisesti hankin sellaisen. Paperiseen suodatinpussiin nimittäin tarttuu osa kahvirasvoista ja niiden mukana osa pehmeää aromia. Siksi pannukahvi on maukkaampaa kuin suodatinplörö. Raskin juuri ja juuri sijoittaa Bodumin pienimpään kahden kupin pressopannuun. Nyt oli peruslaitteisto kasassa ja lähtölaukaus kahvinysväyksen maailmaan ammuttu.

Espresso

Kahvi-innostukseni alkuaikoina Oulussa oli tietääkseni tasan yksi paikka, josta sai oikeaoppista espressoa: Street Café. Siellä oli kunnon keitin jo ennen kuin erikoiskahvivillitys oli rantautunut edes eteläiseen Suomeen. Sittemmin Ouluunkin nousi Starbucks-henkisiä lattebaareja niin, että niitä oli parhaimmillaan jo puolen kymmentä. Eihän pohjoisen jurosta väestä kaikkiin riittänyt asiakkaita. Hyvä kun uskalsivat "ihan tavallista kahvia" tilata. Nyt onkin tultu vähän takapakkia ainakin kahviloiden määrässä. Massat kerää Rotuaarin täyden palvelun Bisketti, josta saa kahvipullan lisäksi viinaksia ja maittavaa lounasta. Stockmannin myötä pitäjään saatiin Robert's Coffee, jonka Oulun-puotia isännöivä parrakas herra ottaa kahvit aivan ilmeisen tosissaan. Cappuccinokin tarjoillaan latte art -henkisellä maitokuvioinnilla! Pisteet sinne.

Espresso on kahvin jaloin muoto, joka syntyy puristamalla kuumaa vettä suurella paineella erittäin hienoksi jauhetun kahvin läpi. Kun lämpötila, paine ja suodatusaika ovat kaikki kohdallaan, kahvin makuaineet uuttuvat juomaan tehokkaasti mutta kitkeryys jää puruihin. Lopputulos on voimakas mutta pehmeä, puhtaan kahvin makuinen kahvi. Espresso valmistetaan yleensä vakiokokoisina vajaan 4 cl:n annoksina, "shotteina". Vielä tiiviimpää makua hakeva tekee kuitenkin "ristretton" eli kuten nimikin sanoo, rajoittaa vesimäärää vähän tuota pienemmäksi.

Laiteosuus

Ensimmäinen espresso-keittimemme oli Krupsin höyrynpaineella toimiva malli, jonka saimme kirjakerhon liittymislahjaksi. Palauttelin vahinko-opuksia ja soittelin kirjaperuutuksia vuosia tuon keittimen takia! Hyvää ja vahvaa kahvia sillä tuli, muttei se paineen puutteen takia aivan espressoa tainnut olla. Höyrynpaineella toimiva espresso-keitin on periaatteessa moka-pannu hieman krumeleeratummalla kuorella.

Seuraava ja nykyinen keitin on niin ikään Krupsin, tällä kertaa pumpullinen malli. Puristien mielestä tämäkään ei vielä tee kelvollista jälkeä, mutta huolellisella tamppauksella päästään jo melko lähelle. Varsinkin espresso-pohjaisissa kahvijuomissa toimii hyvin. Mukana tuli myös "auto cappuccino" -laite maidon vaahdotukseen, mutta sillä ei tee kyllä paljoakaan. Puuha on sotkuista ja vaahto niin suurikuplaista, että se latistuu nopeasti.

Kahvimyllykin vaihtui jossain vaiheessa myllynkivityyppiseen eli "burr grinderiin", jolla jauhoksesta tulee huomattavasti silppurimyllyä tasalaatuisempaa. Latteja puskiessa espresson kanssa iskee usein laiskuus ja tulee käytettyä vastajauhetun asemesta E.S.E.-nappeja. Taas puristi vinkuu, mutta nopeaa ja kätevää on. Omaan suuhuni on parhaiten sopinut Illyn vakiopaahto. Illyn voimakkaampi on liian synkän makuista ja kofeiiniton kahvi taas sama kuin iloton elämä.

Kunnollisen, tasaista pöhinää pitkään antavan höyryputken puuttuessa olemme viime aikoina käyttäneet Bodumin maidonvaahdotinta. Kylmää maitoa kirnutaan männällä muutamia kymmeniä kertoja, minkä jälkeen sen annetaan seistä hetki ja lämmitetään nopeasti mikrossa. Hyvää tulee! Noin minuutin seisottaminen pumppaamisen jälkeen tiivistää vaahdon rakennetta yllättävän paljon.

Kahvijuomat

Kun perusasiat ovat kunnossa eli saatavilla on tuoreita espresso-shotteja ja kuumaa sekä vaahdotettua maitoa, voidaan perus-kahvijuomat valmistaa helposti. Yleisimpiä lienevät simppelisti kuvattuina:

- Cappuccino: 1-2 shottia espressoa, hieman kuumaa maitoa ja päälle maitovaahtoa.
- (Cafe) Latte: 1-2 shottia espressoa, lasi täyteen kuumaa maitoa ja päälle ehkä ripaus vaahtoa.
- (Cafe) Americano: 1-2 shottia espressoa, kuumaa vettä ja haluttaessa loraus maitoa. Tämä lienee syntynyt, kun espresso-pohjaisesti on haluttu viehättää jenkkityylistä suodatinkahvin juojaa. Tämä toimii esim. aamujuomana mainiosti vaihteluna cappuccinolle.

4 Comments:

At 5/12/05 16:22, Anonymous Anonyymi said...

Itsellani on jostain milanolaisesta marketista 1998 ostettu hellalle asetettava espressopannu. Jotenkin suhtauden tosi epailevasti espressokoneiden kotiversioihin. Mulle se on joko taysmittainen ravintolalaite tai sitten rehellinen hellapannu. Se toimii muuten aivan kiitettavasti sahkolevyllakin, tosin tunnelma on tietysti vahan laimeampi kuin kaasulla. Ja kyllahan se vahan kirpaisee, kun joutuu tuhlaamaan energiaa, kun pannu peittaa noin yhden kolmasosan keittolevysta...

 
At 6/12/05 13:17, Blogger Pippurimylly said...

Tuollaisella hellalle laitettavalla "moka"-pannulla tulee tosi täyteläisen makuista kaffea, sopii mielestäni hyvin esim. jälkiruoaksi.

Espresson kanssa pelatessa puolet viehätyksestä on juuri laitetuunaus :) Kotioloissakin saa ihan siedettävää tulosta, kun jaksaa hakea keittimelleen oikean tamppaustiiviyden jne. Sähköpumppu tai manuaalinen pumppukahva on syytä olla, että saa lämmön ja paineen kohdalleen. Britit ovat kehittäneet jännän uuden konseptin (vissiin jo ihan kaupallisella asteella), jolla voisi kuvitella päästävän lähelle totuutta hyvin perinteisin keinoin.

Verkkokeskusteluissa vaikuttaa, että mitä syvemmälle henkilö on hurahtanut espressoon, sitä tärkeämpänä hän pitää jauhatusta ja tuorepaahtoista kahvia.

 
At 7/12/05 17:19, Anonymous Anonyymi said...

Uuh, tuollainen Pressohan pitaa saada! Vaikuttaa aivan nerokkaalta vempaimelta. :)

 
At 7/12/05 22:03, Blogger Pippurimylly said...

Vinkeän näköinen se kyllä on! Hinta on käsittääkseni sadan taalan/euron paikkeilla mutten tiedä, onko noita Suomessa missään näytillä, jotta pääsisi testaamaan. Verkkokaupathan toki toimittavat kyllä kauempaakin.

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails