torstaina, marraskuuta 10, 2005

Martinpäivän hanhi

Jos martinpäivä olisi kesällä, hanhi kannattaisi valmistaa pihagrillissä. Tällä ohjeella. Talvella on tyytyminen uuniin, ellei kokista löydy poikkeuksellista pontta. Mikäänhän ei varsinaisesti estä grillaamasta vaikka pakkasella. Grillissä tai uunissa, tämän jenkkihenkisen täytteen omenat tuovat juuri sopivaa, pientä hapokkuutta vastapainoksi tummalle linnunlihalle. Jos ei jaksa syödä kokonaista hanhea - tai se ei mahdu uuniin - voi tutustua esim. Välimäen näkemyksiin. Meillä jauhajissakin martinpäivä osui pahaan saumaan ja hanhi jäi kauppaan. Tässä siis kertomus siitä, miten sen olisimme tehneet - ilman kuvia, omalla vastuulla!

Omenahanhi

1 hanhi
riittävästi voita
1-2 sipulia hienoksi silputtuna
1 dl silputtua selleriä
3 hapahkoa (ei tarvitse olla mitään huippukirpeitä - kunhan et ihan makeimpia lajikkeita valikoi) omenaa kuorittuna, paloiteltuna melko hienoksi
1 dl kuivattuja karpaloita, jos suinkin löytyy
1 tl salviaa
1 tl timjamia
veitsenkärjellinen kanelia
1/2 tl suolaa
pippuria myllystä
5 dl korppujauhoja (jos haluat panostaa, paahda vaaleaa leipää ja raasta itse - tulee tuoreempi meininki)

Hanhi hanhena, lopuista aineksista valmistetaan sille täyte. Sulata kunnon nokare voita (saa olla melkein puoli desiä). Lisää silputtu sipuli, selleri, omena ja karpalot. Keittele, kunnes omenat pehmenevät. Tämä vie reilut 10 minuuttia. Lisää mausteet ja ota kasari tulelta. Lisää korppujauhot/raastettu leipä ja sekoita tasaiseksi.

Jätä täyte jäähtymään ja putsaa sillä aikaa hanhi. Huuhtele Hannu huolellisesti sekä sisältä että pinnalta ja taputtele se lopuksi kuivaksi talouspaperilla - aivan kuin tekisit broilerillekin (jonka tietenkin pian istuttaisit tölkin nokkaan). Hiero lintuun suolaa ja pippuria, jälleen niin pintaan kuin sisällekin. Lapa tämän jälkeen jäähtynyt täyte hanhen rintaonteloon. Laita hanhi pellille tai uunipannuun rintapuoli ylöspäin. Jos täyte pyrkii valumaan ulos, sido jalat puuvillalangalla tms. niin, että paketti on napakka.

Jos sinussa oli pontta ja otit pihagrillin esiin, siirrä hanhi pelliltä/pannulta grilliin foliovuoan päälle (miksi alun perinkään laitoit sen pellille/pannulle?) ja grillaa epäsuoralla lämmöllä (kesällä ei tarvitsisi olla aivan täysillä, mutta näin kylmän ilman aikaan huudattaisin aika lailla nupit kaakossa). Jos ponsi puuttuu, uuni 200-220 C:ssä ajaa asian vallan mainiosti.

Teitpä hanhen uunissa tai grillissä, vuoalle/uunipannuun/pellille valuvaa nestettä kannattaa välillä (esim. puolen tunnin välein) valella hanhen päälle. Samalla on oiva tilaisuus esitellä katsojille digitaalista keittiölämpömittaria ja määrittää rintalihan paksuimman kohdan kuumuus. Hanhi on valmis, kun mittari nousee n. 74 C:hen. Jos mittaria ei ole, perinteinen keino linnuille on vetää reiteen pieni viilto. Kun viillosta valuva neste on kirkasta, lintu on kypsä. Hanhen koosta riippuen tähän kuluu kolmisen tuntia.

Anna hanhen vetäytyä vähintään vartin verran ennen leikkaamista ja tarjoilua. Jos on pelkoa jäähtymisestä, peittele hänet levähdyksen hetkeksi esim. foliolla.

Musiikkisuositus: Kate Bush: Aerial. Tietenkin. Nyt se on viimein ulkona ja se on älyttömän hyvä. Tietenkin!
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails