torstaina, lokakuuta 20, 2005

Sushin perusteet

Sushi on hyvää, raikasta, terveellistä ja nopeasti valmistuvaa ruokaa. Kevyen, hieman happoisen valkoviinin kanssa kokonaisuus hipoo täydellisyyttä. Miedot kalan ja muiden raaka-aineiden maut eivät peity perilänsimaiseen tapaan voimakkaiden kastikkeiden alle vaan tulevat riisin tukemina mukavasti esille omana itsenään.

Sushin tekeminen alkaa riisin keittämisellä. Valmista n. 200 g sushi-riisiä kahdelle hengelle. Riisi huuhdellaan ennen keittämistä esim. siivilässä hanan alla. Huuhtele niin kauan, että läpi virtaava vesi on kirkasta. Voit puristella riisiä varovasti kädellä, jotta se puhdistuisi nopeammin. Siivilöi lopuksi riisi kuivaksi ja anna seistä tunteroisen verran.

Laita riisi syvään kattilaan ja lisää 3 dl vettä. Käännä levy täysille ja laita kansi päälle. Kun vesi kiehuu, vähennä lämpöä hieman ja keitä 5 minuuttia. Käännä sen jälkeen lämpö minimiin ja hauduta kymmenisen minuuttia tai kunnes vesi on imeytynyt. Ota kattila tulelta ja anna riisin jäähtyä kymmenisen minuuttia.

Riisin jäähtyessä valmista etikka: sekoita pienessä kulhossa 3 rkl japanilaista riisietikkaa, 4-5 tl sokeria ja 2 tl suolaa. Sekoita, kunnes kaikki suola ja sokeri on liuennut.

Laita jäähtynyt riisi laakeaan astiaan ja pirskottele etikkaseosta päälle. Kääntele riisiä puulastalla niin, että etikka sekoittuu tasaisesti. Vältä kuitenkin ylenmääräistä riisin vispaamista. Perinteinen japanilainen tuulettaa tässä vaiheessa riisiä lehvällä, jotta se jäähtyy. Kotioloissa käytämme tuulettamiseen yleensä printattua ruokaohje-A4:ää - tai kun laiskottaa, annamme ajan hoitaa jäähdyttämisen.

Maki eli rullasushi. Laita merilevälevy (nori) alustalle kiiltävä puoli alaspäin. Bambumatto on kätevä makien rullaamisessa, mutta näppärä pärjää käsinkin. Levitä päälle ohut kerros riisiä. Riisi on melko puuromaista ja jos tuntuu, että se tarttuu liiaksi joka paikkaan, kostuta kädet kylmällä vedellä. Oikea riisikerroksen paksuus on sentti tai aavistuksen verran alle. Tässä meni taannoin jenkkien Fab 5 -ruokamieskin telkkarissa vipuun ja taputteli omaansa sellaisen kerroksen riisiä, ettei saanut lopulta rullaa kasaan. Tee kuten oheisessa kuvassa ja onnistut varmasti. Ylin pari senttiä kannattaa jättää tyhjäksi, niin rullasta tulee kauniimpi.

Painele rullan alalaitaan (muutamia senttejä laidasta ylöspäin) pieni vako ja levitä siihen ohut kerros wasabi-tahnaa. Wasabi eli japanilainen piparjuuritahna on tosi voimakasta, eli kannattaa olla tarkkana! Ihan ensimmäistä kertaa sushia tehdessämme tahnaa hulahti liiaksi, minkä seurauksena olutta kului aterialla huomattavasti enemmän kuin olisi arki-iltana ollut tarpeen. Laita rullan alalaitaan haluamaasi täytettä ohuena suikaleena. Meillä rullat täytettiin tällä kertaa tonnikalafileellä ja kurkulla. Ne ovat hyvin tyypillisiä, mutta mielikuvitusta voi käyttää hyvinkin vapaasti.

Pyöritä levy tiukalle rullalle. Lopputuloksen tulisi olla jotakuinkin tämän näköinen. Jos teet kerralla useita rullia, laita valmistuneet saman tien jääkaappiin odottamaan. Raaka-aineiden tuoreus on sushissa tärkeää. Liika lämpö tai jopa liiallinen käsissä pyörittely vie kaikkein herkimmän raikkauden. Leikkaa lopuksi valmiit rullat makusi mukaan 2-3 sentin paksuisiksi viipaleiksi. Terävä veitsi, jota vielä kostutetaan kylmässä vedessä joka viipaleen jälkeen, auttaa pitämään palojen reunat terävinä ja siisteinä.

Nigiri-sushi - eli riisipallo, jonka päälle on aseteltu pala kalaa, äyriäisiä, munakasta tai muuta täytettä. Vinkkejä voi hakea vaikka täältä. Muotoile riisistä kylmällä vedellä kostutettua kämmenpohjaa vasten pallo ja paina se soikeaksi. Valitse tai leikkaa sopivan kokoinen siivu täytettä (viereisen kuvan tonnikalafilepala on ärsyttävällä tavalla hieman liian pieni!) ja sivele sille ohuelti wasabia. Aseta täyte riisipallon päälle wasabipuoli riisiin päin ja paina kämmenpohjaasi vasten niin, että kokonaisuus on tiivis ja napakka. Ja taas - valmiit sushit heti kylmään odottamaan tarjoilua.

Esillepano. Sushi tavataan tarjoilla tiettyjen peruskujeiden säestämänä. Sushi-palojen kera tarjoillaan kupissa japanilaista soijakastiketta, johon paloja kastetaan ennen nauttimista. Lisäksi tarjoillaan garia, säilöttyä inkivääriä, jolla voi puhdistaa ja neutraloida suutaan eri makujen välillä. Lautaselle on tapana laittaa myös pieni nokare wasabia, jota kukin voi sekoittaa soijakuppiinsa makunsa mukaan. Samassa yhteydessä on syytä muistuttaa, että vastoin aiemmin kuvittelemaani ja sinänsä hyvin yleistä suomalaisen nuoren miehen luuloa, liioitellun väkevän ruoan syöminen ei pidennä penistä vaan ainoastaan hukuttaa raaka-aineiden herkät maut.

Sushin kanssa sopii mainiosti kevyt, tarjoilulämpötilaansa raikkaan viileäksi jäähdytetty valkoviini tai kylmä lager-olut. Japanilaiset nauttivat ateriansa usein vihreän teen kanssa.

30 Comments:

At 20/10/05 12:56, Blogger Rosmariini said...

Seuraavalla kerralla pitää testata myös niitä rullasusheja, joissa riisi tulee siihen rullan ulkopuolelle. Onkohan niille joku oma nimensä? :-0

 
At 21/10/05 23:18, Anonymous Anonyymi said...

Taas täällä. Kylläpä on paljon ehtinyt tulla uutta parissa päivässä. Juuri eilen voivottelin, kun paikallisessa aikuisopistossa oli mennyt sushi-kurssi sivusuun, mutta täältähän löytyi aiheesta samantien perusteellinen oppitunti :D Jos vielä uskaltaisi itsekin kokeilla..

 
At 22/10/05 10:22, Blogger Rosmariini said...

Uskallusta vaan! :) Sushi on yllättävän helppo murkina. Kunhan on vaan tosiaan tarkkana, ettei wasabia hulahda liikaa. Niin ja rullasusheissa on tärkeää, että veitsi on terävä.

 
At 22/10/05 13:15, Blogger Pippurimylly said...

Uskaltaa uskaltaa! Sushi on loppujen lopuksi hyvin helposti ja nopeasti syntyvää ruokaa. Perusrulliin tarvitset:

- sushi-riisiä (puuroriisikin käy)
- etikkaa (miel. japanilaista riisietikkaa)
- wasabitahnaa
- merilevälevyjä (eli noria)
- haluamiasi täytteitä, kalaa tai kasviksia
(- suolaa, sokeria)

Sushi on nyt sen verran pinnalla, että kaikkia löytyy marketeista helposti. Eimuutakun testailemaan vaan! Sushi-riisipussin kyljissä on yleensä jonkinlainen riisinkeitto-ohje, samaten nori-paketin kyljissä käärimisohje.

 
At 3/10/06 19:31, Anonymous Anonyymi said...

Moi!

Osaatko suositella joitain HYVIÄ nori-, wasabi- ja soijamerkkejä? Teimme kotosalla itse sushia ja ravinteleissa saamiimme makuelämyksiin verrattuna merilevä maistui liian meriseltä, wasabi laimealta ja soija tujulta... Hmmm. Makuasioitahan nämä ovat, mutta kiva jos osaat suositella! :)

 
At 3/10/06 21:49, Blogger Rosmariini said...

Heissan! Meillä on täällä Oulun kaupoissa aika huonot valikoimat sushisälää, joten ihan perusmarketeista löytyvillä tuotteilla on toistaiseksi värkätty. Kävin kurkkaamassa keittiössä: sekä nori että japanilainen soija olivat Blue Dragon -merkkisiä, ja ne ovat maistuneet meille kyllä ihan hyvin - maut eivät ainakaan ole niissä millään tavalla häiritseviä. :) Jossain vaiheessa voisi kokeilla kyllä vähän muunkinlaisia merkkejä, kun pääsisi laajempien valikoimien ääreen. Jos asutte pääkaupunkiseudulla, niin siellähän on paljon erikoistuneempia putiikkeja, esim. Tokyokan, josta varmasti löytyy monipuolisempaa asiantuntemusta aiheesta.

 
At 5/1/07 16:28, Anonymous Anonyymi said...

Minun mielestä se Bluedragonin gari on aika kauheeta.

 
At 20/7/07 14:22, Anonymous Anonyymi said...

Myydäänkö noita merilevälevyjäki ihan tavallisissa kaupoissa? Tai tuota tuoretta tonnikalaa?

 
At 20/7/07 14:25, Blogger Rosmariini said...

Tonnikalasta en tiedä, mutta aika hyvin näyttää pienemmistäkin kaupoista saavan tätä nykyä sushitarpeita. Sushiin voi kokeilla myös esim. kylmäsavustettua lohta, joka säilyy tuoretta tavaraa paremmin.

 
At 15/12/07 11:10, Anonymous Anonyymi said...

kyl vaan sushi on hyvää,mut meinasin oksentaa kun laitoin liian paljon wasabia.toivottavasti ensi kerralla onnistuu. rosmariini hyvä,rullien nimi on keikkausrullat;D ajattelin tehdä seuraavaksi nigirejä.

 
At 8/3/08 12:53, Anonymous Anonyymi said...

Ohjeet näyttää selviltä. Kohta nähdään miten käytännössä onnistuu kun en ole koskaan sushia tehnyt. Ja ensimmäistä kertaa maistoinkin vasta viime viikolla.... Pistäkää peukut pystyyn ;)

 
At 26/4/08 16:57, Anonymous Anonyymi said...

Rullaat sushisi väärin, jolloin siitä tulee ruma. Täytteet pitäisi laittaa keskelle, jonka jälkeen se rullataan vesipisaran muotoiseksi. Sen jälkeen tiukasti pyöritetään ja voila! Keskelle ei tule rumaa merileväjuovaa, vaan se on keskeltä tasaisen valkea.

 
At 7/6/08 01:42, Anonymous Anonyymi said...

Tosiaan, TÄYTTEET KESKELLE. Wasabia ei itse täytteeseen laiteta, vaan sitä lisätään valmiiseen sushirullaan mausteeksi ja näin määrää voi lisätä/vähentää helposti. Terveisin. sushikokki

 
At 20/6/08 14:24, Anonymous Anonyymi said...

Ajattelin tänään itse värkätä sushia. Täytyy katsoa että miten onnistuu. Ja kyllä sitä tuoretta tonnikalaa pienestäkin (17000 asukkaan) kaupungeista on löytynyt jo jonkun aikaa. Tänään ajattelin ihan tutulla ja turvallisella lohella tehdä.

 
At 30/12/08 11:11, Anonymous Anonyymi said...

Yutaka on ihan hyvä merkki

 
At 16/7/09 17:07, Anonymous Anonyymi said...

Muistutuksena kaikille sushi on ns. sormiruokaa: herkkä ote sushista peukalolla ja kahdella etummaisella sormella. Kasta sushia vain hieman soijassa. Soijan ei siis ole tarkoitus imeytyä riisiin.

"Sushin sukulainen", sashimi syödään sen sijaan puikoilla.

Noin siis Japaniassakin tehdään.

Mukamas-maailman-kansalaiset jaksavat vain aina katsoa holhoten ja arvostellen ikään kuin sormin sushia syövät olisivat jotenkin brutaaleja moukkia. Itse ovat!

 
At 10/10/09 14:17, Anonymous Minä said...

Kyllä maki- ja nigirisushiakin syödään Japanissa puikoilla, eikä pelkästään sashimia.

Enemmän Japanissa minun kokemuksieni mukaan sushikin syötiin puikoilla, eikä sormin. Itse en muista kertaakaan nähneeni japanilaisen syövän sushia ainakaan ravintolassa sormin, joten ei se oikeastaan ole "ns. sormiruokaa" pelkästään.

Molemmat tavat siis käyvät ihan yhtä hyvin, ei ole väärin käyttää sormia tai puikkoja. Jokainen makunsa mukaan. =)

 
At 16/1/10 20:40, Anonymous Anonyymi said...

Rulliin ei laiteta wasabia. Wasabi on sen takia lautasella että sitä saa kukin annostella oman makunsa mukaan. Nigireissä taas wasabin määrä edustaa kokin näkemystä sopivasta määrästä, joten niitä syötäessä ei soijaan kuulu enää sekoittaa lisää wasabia.

Kuten joku mainitsikin, laitat täytteen liian reunaan. http://www.sushifaq.com/images/maki4.jpg

 
At 12/2/10 09:19, Anonymous kaliforniarulla said...

Joku kysyi pyörylä nimeä, sen jossa riisi tulee ulkokerrokseen ja pinnalla on seesaminsiemeniä. se on nimeltään (ainakin täällä länsimaissa) Kaliforniarulla. Tein niitä itse ekan kerran elämässäni viime viikolla ja onnistui yllättävän hyvin.

 
At 18/9/10 23:31, Anonymous Anonyymi said...

Testattu ensimmäistä kertaa, myös kaliforniarullaa ja täytyy antaa täydet pojot miehelleni, hän on oikea sushitaituri...;) Lisää tehden juuri tälläkin hetkellä! Kiitos loistovinkeistä!:)

 
At 28/11/10 22:37, Anonymous Anonyymi said...

Kiitos blogista!
Tein ensimäistä kertaa itse sushia ja nyt ne ovat tuolla jääkapissa odottamassa puolisoa kotiin :--)
..ja vaikka ihan itse tein, kiitos teidän avustuksen, en olisi varmaan onnistunut niin hyvin!

 
At 5/11/11 12:37, Anonymous Sanni said...

Meillä rakastetaan itse tehtyjä susheja, valmiina merilohisuikaleita ja surimipuikkoja sitä varten kaapissa odottamassa. On tehty eri variaatioita, pelkkänä kasvisversionakin tehty ja aina maistuu. Wasabia voi laittaa ihan ohuelti rullaan, mutta ken siitä enempi tykkää, niin puristelkoon sitä omalle lautaselleen tai soijakulhoon. Ja puikoilla syödään, koska se on kauniimpaa. Sushitarjoilu kuuluukin olla kaunista ja ruuan raikasta. Ja nautitaan sitä vihreän teen kera.

 
At 18/1/12 15:15, Blogger Salatieteilijä said...

Vau, olen törmännyt tähän blogiin useamminkin, mutten koskaan tiennyt sinunkin olevan Oulusta :D
Hyviä perusohjeita, tulevat hyödyksi ensi lauantaina

 
At 9/4/12 15:32, Anonymous Anonyymi said...

Hei, millaista tuo tonnikala file oli kaupasta ostettuna ja miten käsittelit sen? Eli onko tuoretta/raakaa/graavattua vai mitä? Teen tänää pikanaposteluksi sushia lohesta ja purkkitonnikalasta kun ei kerkiä enää kauppaan tälle päivää niin aloin sitten selailemaan näitä ja pomppas mieleen.

 
At 27/4/12 21:05, Blogger Unknown said...

Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

 
At 27/4/12 21:06, Blogger Pippurimylly said...

Anonyymi, taitaa tulla valitettavasti vähän myöhässä tarpeisiisi tämä kommentti, mutta ihan normaalia, tuoretta tonnikalafileetä - tai pakasteesta se varmaankin on sinne kaupan tiskille sulatettu. Yritin olla sitä liiaksi lämmössä pitämättä ja viipaloin terävällä veitsellä n. puolen sentin paksuisiksi suikaleiksi, samaan tapaan kuin sushi-ravintoloissa.

 
At 16/8/12 12:17, Anonymous Anonyymi said...

Vai että sormiruokaa... joo Suomessa syökää sormin, haarukoin, puikoilla, ihan miten vaan. Mut vinkkinä: jos meette Japaniin niin älkää ihmeessä syökö sormin! Teitä katsotaan kuin olisitte hulluja, länsimaalaisia barbaareja. Kaikki siel syö sushia puikoilla. Jopa sushi-pikaruokaloissa (eli liukuhihna-paikoissa).

Ja wasabia voi laittaa täytteesen. Hienot kokit päättävät itse paljonko sitä tulee, vai tuleeko ollenkaan. Tällöin syöjän ei kuulu lisätä ruokaan wasabia, koska kokki on jo tasapainottanut ruoan maun sellaiseksi kuin sen kokin mielestä kuuluu olla. Näin siis hienoissa paikoissa.

 
At 27/4/13 12:53, Anonymous Anonyymi said...

Itse huomasin kauhukseni semmoisen että kummassakin paikallisen S-Marketin garissa oli käytetty makeuttamiseen Asesulfaami K:ta ja Aspartaamia (E-koodi 950 tjsp.)..

Etnokaupasta löytyi sitten halvemmalla parempaa..

 
At 20/9/15 16:29, Anonymous Anonyymi said...

Ne ''väärinpäin'' tehdyt rullat, joissa siis riisi ullkopuolella, on nimeltään uramaki. Kaliforniamaki on vain yksi tyyppi näistä rullista. Käsittääkseni uramaki on enemmänkin länsimaiden kuin Japanin juttu?

 
At 23/10/22 11:24, Anonymous Anonyymi said...

Ei ikinä sushia jääkaappiin. Etikka kovettaa riisin kylmässä ja koostumuksen lisäksi maku kärsii.

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails