torstaina, joulukuuta 22, 2022

Atlantti ylitetty


Osallistuimme marraskuussa seitsemän hengen voimin ARC+-purjehduskilpailuun. Reitti kulki Gran Canarian Las Palmasista Kap Verden kautta Grenadaan. Tulimme siis purjehtineeksi Atlantin yli, ja sen jälkeen etenimme joulukuun aikana Karibianmerellä vielä St. Lucian ja St. Vincentin kautta Martiniquen saarelle, joka on osa Ranskaa ja Euroopan Unionia.


Matkaan mahtui upeita auringonnousuja ja -laskuja, lukuisia tähdenlentoja, myötätuulta ja huikaisevaa onnentunnetta mutta myös synkkiä pilviä, meriveden kastelemia lakanoita sekä pohjaan palanutta aamupuuroa.


Keinuvassa purjeveneessä kokkaaminen on etenkin vähän kovemmalla kelillä oma operaationsa, kun tavarat eivät pysy kunnolla paikoillaan. Oikein hyviä ruokia saimme kuitenkin aikaiseksi, eikä hätävararuoaksi varattuihin Real Turmateihin tarvinnut koskea ollenkaan.


Venettä oli luonnollisesti varusteltu kuukausitolkulla ennen reissuun lähtemistä. Sähköä tuotettiin osin aurinkopaneeleilla, ja merivedestä tehtiin vedentekokoneella juomavettä, johon lisättiin silloin tällöin elektrolyyttijauhetta.



Kirjoitin parissa edellisessä postauksessa veneen varustelusta ja muun muassa eri tuotteiden säilyvyydestä. Oman kokemukseni perusteella voittajina selvisivät kaalit (sekä kerä että puna) ja vihreät omenat, jotka eivät nahistuneet pitkässäkään säilytyksessä. Sipuli ja valkosipuli säilyivät myös hyvin. Porkkanat puolestaan osoittautuivat lämpimissä veneolosuhteissa harvinaisen nopeasti nahistuviksi vihanneksiksi.


Banaaneja ostimme kahta eri kypsyysastetta: vihreitä ja jo hiukan kellastuneita. Saman tertun banaanit tuppaavat kypsymään samaan aikaan, ja muutamina venepäivinä kypsiä banaaneja oli hyvinkin paljon tarjolla. Niitä syötiin sitten sekä aamupuuron että iltamyslin seassa.


Hedelmiä syötiin muutenkin aina kypsimmästä päästä. Yövuorossa nautittu vuoro-omena oli joka kerta yhtä hieno kohokohta (omenat tosin loppuivat noin neljä päivää ennen maaliin pääsyä, mutta Grenadalta niitä sai onneksi lisää).



Joidenkin Atlantin ylittäjien veneissä ovat riesana torakat, mutta meidän veneeseemme ne eivät onneksi löytäneet. Usein ne tulevat kuulemma joko pakkauspahvien tai hedelmien mukana. Sen takia pesimme kasvikset laiturilla ennen niiden viemistä veneeseen.


 

Veneessä ei päässyt pitkästymään, sillä tekemistä riitti koko ajan. Miehistössämme oli kiertävät ruoka- ja tiskivuorot (sekä tietenkin myös ajovuorot). En ole itse tottunut laittamaan noin isolle porukalle ruokaa, mutta esimerkiksi riisin ja pastan tarpeelliset määrät oppi hyvin nopeasti.


Tiskiä ei tehnyt mieli kerryttää liikaa, joten yhdessä kattilassa valmistuvat pastat olivat suosittu ruokalaji. Kuuman veden kaataminen viemäriin vaati tietenkin tarkkuutta, mutta onneksi selvisimme ilman havereita eikä veneelle varattuun lääkearsenaaliin tarvinnut juurikaan koskea.



Matkalla oli tietenkin mukava perehtyä myös matkan varrella sijainneiden maiden omiin ruokalajeihin. Yksi Kap Verden tunnetuimmista ruoista oli cachupa (jota pääsin saarikierroksella maistamaan).


Tämän kapverdeläisen ruokalajin löysin ennen matkaa YouTubesta, jonka ohje on puolestaan sovellettu täältä (teimme toki seitsemälle hengelle huomattavasti isomman annoksen):

Arroz con Atum (eli riisiä ja tonnikalaa)

puolikas punainen paprika

2 porkkanaa

1 valkosipulinkynsi

oliiviöljyä

ripaus suolaa

0,75 dl valkoviiniä (me korvasimme tämän vedellä ja tujauksella valkoviinietikkaa)

180 g pitkäjyväistä riisiä

ripaus savustettua paprikajauhetta (ja muita veneen maustekaapista löytyneitä mausteita)

4 dl kuumaa vettä

1 tölkki öljyyn säilöttyä tonnikalaa (110 g)

 

Pilko paprika, porkkana ja valkosipuli. Kuullota kasviksia öljyssä noin 10 minuutin ajan. Lisää valkoviini ja jatka keittämistä, kunnes alkoholi on haihtunut. Lisää kattilaan riisi, kuuma vesi sekä mausteet. Keitä riisiä korkealla lämmöllä 8 minuuttia ja sen jälkeen vielä keskilämmöllä 7 minuuttia. Lisää riisin kypsyttyä tonnikala (valuta öljy ensin pois) ja sekoita.



Arroz con Atum maistui miehistölle oikein hyvin, eli sitä voisi kokeilla joskus kotonakin.


Grenadassa pääsimme maistamaan (niin ikään saarikierroksella) Oil down -nimistä ruokalajia, joka oli aivan erityisen hyvää:



Venereissun paras ruoka oli merestä pyydystetystä wahoosta valmistettu ceviche. Samasta kalasta tehty sashimi ei myöskään ollut hullumpaa:


 

Veneruokailuun kannattaa järjestää pieniä miehistöä piristäviä yllätyksiä, mutta aina yllätysten lopputulos ei näyttänyt aivan siltä kuin olisin toivonut. Kotona moneen kertaan kokeiltu shaksuka sekä yön yli sämpylät eivät onnistuneet eräänä sunnuntaiaamuna aivan odotetulla tavalla. Shaksukan sekaan lisätyt kananmunat eivät pysyneet veneen keikunnassa paikallaan, ja veneen kaasu-uuni oli yllättävän hankalakäyttöinen. En saanut siellä edes lohkoperunoita onnistumaan toivotulla tavalla.


Monet muut yllätysruoat onnistuivat huomattavasti paremmin. Atlantin ylityksen viimeisenä iltana iltapalavuorossa ollut venekaverimme paistoi lättyjä. Pari kananmunaa oli siinä vaiheessa mennyt pilalle (keltuainen oli päässyt vajoamaan munan sisällä liian alas), eli olisi pitänyt muistaa käännellä veneelle ostettuja kananmunakoteloita vieläkin ahkerammin.


 

Matkan varrella pääsin tutustumaan muun muassa grenadalaiseen suklaatehtaaseen sekä 1700-luvun lopulta asti toimineeseen rommitislaamoon. Grenadassa tuotetaan runsaasti muskottia, ja sitä päästiin maistamaan muun muassa jäätelössä ja rum punchin päälle ripoteltuna.



 

St. Vincentin Cumberland Baysta löytyivät reissun ylivoimaisesti parhaat mojitot, ja paikka oli muutenkin oma pieni paratiisinsa:



Toinen suosikkipaikkani Karibianmerellä oli Bequia. Sieltä veneelle ostettu ananas maistui aivan mahtavalta. Alempana kuva myös hummeriaterioita tarjoavasta rantabaarista (sijaintina kilpikonnistaan tunnettu Tobago Cays).





2 Comments:

At 31/12/22 10:23, Blogger Sari - CampaSimpukka said...

Aivan älyttömän kiinnostava postaus, minä en ollut ollenkaan kärryillä, että olitte menossa tällaiselle purjehdukselle. Hienoa, että meni hyvin! Olisi kiinnostavaa tietää taustojakin ja tuleeko vastaavia tulevaisuudessakin. :) Hyvää uutta vuotta!

 
At 2/1/23 10:52, Blogger Rosmariini said...

Hyvää uutta vuotta, Sari! Ihan lähivuosina ei luullakseni ole luvassa valtamer(i)en ylittämistä, mutta purjehdusharrastus jatkuu ilman muuta jossakin muodossa.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails