Skyriä, kasvihuonetomaatteja ja kalamuhennosta - Islannin matkan ruokia
Minulle tarjoutui tilaisuus lähteä viime viikolla työmatkalle Islantiin, jonne pääsemisestä olen haaveillut vuosien ajan. Vaikka matka sattui stressaavaan ajankohtaan ja olin reissun aikana koko ajan vähän väsähtänyt, onnistuin siitä huolimatta jäämään kokonaan Islannin lumoihin.
En tiedä, olisiko osasyy lumoutumiseen voinut olla siinä, että Islanti muistutti monessa suhteessa suosikkimaatani Japania. Tuliperäinen maa (onneksi ohjelmaan sisältyi myös käynti kuumissa kylvyissä!), merellisyys, erittäin ystävälliset ihmiset sekä omaleimainen ja kiinnostava ruokakulttuuri.
Kun perehdyin ennen matkaa Reykjavikin ravintolatarjontaan, yllätyin, että Reykjavikia pidetään suunnilleen maailman hodaripääkaupunkina. Kuuluisin hot dogeja (islanniksi pylsur) tarjoava paikka on Baejarins Beztu Pylsur, joka on toiminut ällistyttävästi jo vuodesta 1937. Lisukkeeksi on tapana ottaa kaikki mahdollinen tarjolla oleva.
Sen sijaan varsinaisia kansainvälisiä ketjupaikkoja näytti olevan maassa vain vähän. Useamman Subwayn näin ja yhden KFC:n, mutta siinäpä se melkein olikin.
Islannin ruokavalikoimassa on erikoisuuksia kuten fermentoitua haita, lampaanpäätä ja ruisleipäjäätelöä (viimeksi mainittua maistoinkin Café Lokissa), mutta myös runsaasti Euroopan pohjoisosista tuttuja aineksia kuten lakritsia.
Merellisen ympäristön ansiosta islantilaisten lautasilla on ollut moneen muuhun alueeseen verrattuna hyvin paljon kalaa ja muita mereneläviä. Kalamuhennosta söin kahteenkin otteeseen, ja muutenkin päivät olivat varsin kalapitoisia. Lautasella päätyi lohta, turskaa, koljaa ja nieriää.
Vietin Reykjavikissa yöpymisen ohella pari yötä tulivuori Heklan tuntumassa sijaitsevassa Skálholtissa, joka on kuulemma Islannin parasta maanviljelysaluetta. Laitumilla (ja osin teilläkin) näkyi lampaita, lehmiä ja islanninhevosia.
Islantilaisilla on pitkä historia maitopohjaisten tuotteiden valmistamisessa. Skyriä (opin luullakseni lausumaan sanan islantilaisittain oikealla tavalla) ehdin syödä monessa muodossa, yleensä marjojen kanssa tarjottuna. Tuote oli huomattavasti notkeampaa kuin Suomessakin saatavilla oleva purkkitavara. Lisäksi opin, että skyr on teknisesti ottaen juustoa eikä jugurttia.
Lammas on perinteistä islantilaista syötävää, mutta sitä en tällä kertaa päässyt maistamaan. Lampaasta on tehty Islannissa muun muassa lihakeittoa, jota olisi ollut monessa paikassa tarjolla myös turistien maistettavaksi. Tyypillisiä ruokalajeja olivat myös erilaisista merenelävistä valmistetut keitot, jotka usein tarjotaan lusikoitaviksi koverretun leivän sisältä.
Itse maistoin islantilaista keittotarjontaa ainoastaan ylihyvän tomaattikeiton muodossa. Keitto oli luonnollisesti tehty paikallisista tomaateista. Islannissa hyödynnetään geotermistä maaperää kasvihuoneiden lämmittämiseen, ja kaupoissa on saatavilla kotimaista tomaattia ympäri vuoden. Kuumien lähteiden läheistä maaperää hyödynnetään myös ruisleivän leipomiseen. Skálholtin hotellissa leivottiin ruisleipää kuulemma maahan kaivetussa taikinalla täytetyssä maitopurkissa.
Islantilaiset ovat syystäkin ylpeitä ainutlaatuisesta ruokakulttuuristaan ja paikallisista laadukkaista raaka-aineista. Icelandair-lentoyhtiönkin ruokavalikoimassa oli tarjolla paikallista hjónabandssæla-kahvikakkua, jota pääsin maistamaan myös Skálholtissa päiväkahvin seuralaisena.
Hyvän ruoan lisäksi Islannissa on myös huippuhyvää juomavettä. Hanavedestä puheen ollen, kuumavesihanan kanssa kannattaa olla varovainen, koska vesi voi toisinaan olla jopa höyryävän kuumaa.
4 Comments:
Kiinnostavaa!
Monenlaista kiinnostavaa muistui mieleen vasta postauksen julkaisemisen jälkeen. Esim. se, että Islannissa olut oli kiellettyä vuoteen 1989 asti, https://viinilehti.fi/2018/06/saarivaltion-olutvallankumous/
Hauskinta oli, että oltiin kohteessa yhtäaikaa! vieläkään ei nähty, mutta maantieteellisesti taidettiin olla aika lähekkäin. Kiva oli lukea sun ruokajuttua. En pystynyt itse (kustannussyistä) panostamaan ruokailuihin niin paljon kun olisin halunnut, ehkä se matka on sitten toinen reissu.
Onneksi reseptit ovat ilmaisia: teasinkin jo kotona Happy Marriage -kakun ja jaoin reseptin blogissa.
https://kaikkiaitinireseptit.blogspot.com/2022/06/hjonabandssla-eli-islantilainen-avio.html
Voi että, pitääpä korvamerkitä kakkuohje tulevia kokeiluja varten! Oli kyllä aterioiden puolesta harvinaisen antoisa reissu. Tilaisuuden järjestäjä kustansi onneksi lähes kaikki ruokailut, ja seurueessa oli myös yksi islantilainen, jolta ahkerasti kyselin kaikesta mahdollisesta tarjolla olevasta (ja joka opetti myös, miten skyr-sana lausutaan).
Lähetä kommentti
<< Home