sunnuntaina, tammikuuta 21, 2018

Pizzakierros Oulussa – Tour de känkkyTaannoisen grillikierroksen innoittamina tempaisimme oululaisten ruokabloggaajien voimin pizzakierroksen. Klassisten oululaispizzerioiden lisäksi kierrokseen sisällytettiin standardoitua tuotetta myyvä Kotipizza sekä uudempaa sukupolvea edustava keskustan känkkylaitos Da Max.

Söimme Aina nälkä -pesueen, Kärähtäneet-Heidin, Kokit ja potit -Hannelen sekä Kokkeillaan-kaksikon kanssa illan aikana yhteensä kymmenen pizzaa: jokaisessa viidestä paikasta tilattiin kalibrointiannokseksi margherita sekä peruspizzaa edustanut capricciosa lisäsalamilla tms. makkaralla, paikasta riippuen.Hienoiseksi yllätykseksemme jokaisessa paikassa suhtauduttiin positiivisesti, iloisesti ja hyvällä hengellä normaalista poikkeavaan tilaukseemme – mukavaa myyntiä lupaillut yhdeksän hengen seurueemme kun tilasi paikoilleen asetuttuaan aina vain kaksi pizzaa ja joikin pelkkää vettä. Tarantellassa nähtiin jopa lähes uskomatonta asiakkaiden huomiointia: pizzat saapuivat pöytään pyytämättä yhdeksään viipaleeseen leikattuina. Kahdeksan viipaletta olisi vielä ymmärtänyt, koska pizza on helppoa ja symmetristä pilkkoa siten, mutta yhdeksän oli koko kierroksen asiakaspalveluhuipentuma.

Yleishuomiona totesimme, että tomaattikastike oli heikoin lenkki käytännössä kaikkialla. Juustoa oli runsaasti joka paikassa, ja se oli kaikkialla vähintään mukiinmenevää. Tomaattikastike sen sijaan maistui kalibrointiannoksena käytetyssä margheritassa vain harvoin. Tämä on suunnaton sääli, sillä tomaatin täyteläisyys ja hapokkuus olisi helppo keino kohottaa pizzan laatua huomattavasti. Onkohan tomaatti liian kallista halvan pizzan täytteeksi? Toinen selkeä makueroja luonut tekijä oli kinkun laatu. Kunnon kinkku leikkelesilpun asemesta paransi makua ja nosti käytännössä jokaiselta maistajalta saatuja pisteitä.Kuten jo grillikierroksella, emme nytkään jättäneet arviointia pelkkään sanalliseen luonnehdintaan, vaan pisteytimme jokaisen pizzan ulkonäön ja maun sekä pizzat tarjoilleen henkilökunnan yleisasenteen. Tuiran perinteinen, jo vuonna 1985 perustettu Napoli veti tällä kierroksella pisimmän korren. Pizzat olivat maukkaimmat ja tunnelmakin mukavan mutkaton.

Toinen perinteinen, 1982 perustettu ja vanhimpana yhä toimivana oululaispizzeriana itseään mainostava Da Mario sen sijaan tuotti tällä kertaa pettymyksen. Sisustukseen ja atmosfääriin on panostettu huomattavasti keskivertopizzeriaa enemmän, salaattipöytä on kuin toisesta maailmasta muihin kierroksen pizzerioihin verrattuna ja listalta löytyy tuoretta rucolaa, ilmakuivattua kinkkua ja muita tyylikkäämpiä raaka-aineita sisältäviä erikoisuuksia, mutta peruspizzat jäivät tässä vertailussa Da Maxin kanssa hännille. Kotipizza pärjäsi pisteissä kohtalaisen hyvin, vaikka sen pizzoja luonnehdittiinkin kierroksen rasvaisimmiksi ja turhan suolaisiksi.

10 Comments:

At 21/1/18 23:02, Anonymous Anonyymi said...

No missäs oli laadukkaimmat kinkut? :)

 
At 22/1/18 01:08, Blogger Terhi said...

Ymmärtääkseni Oulussa on pizzerioita enemmän kuin koko pohjois-suomessa yhteensä (se järetön hinta-ale)....eikä ehken ole edes kärjistettyä kun opiskelukaupunkin on.
Kuinka valitsitte pizzapaikat?

Oisko sitten seuraavaksi intialainen/nepski-vertailu vaan onko liian selvä?

Täytyyki lukasta se grillijuttu uudelleen jos suunta tuo sinne piakkoin :)

 
At 22/1/18 10:42, Blogger Viikonloppukokki said...

Tässähän on hyvä heittäytyä nostalgiseksi. Olen syönyt ensimmäisen ravintolapizzan Oulussa muutamia vuosikymmeniä sitten. Muistan ajatelleeni, että pizza on liikennemerkin kokoinen. Pizzan mausta ei ole mitään mielikuvaa ;)

 
At 22/1/18 13:25, Anonymous Anonyymi said...

Ei millään pahalla mutta Oulussa on aikas monta pizzeriaa jotka peittoaa nuo perus mättölät mennen tullen :D

 
At 22/1/18 16:54, Anonymous Anonyymi said...

Tarantellan kinkusta en pidä. Muuten sen paikan pizzat ovat loistavia.

 
At 22/1/18 19:20, Blogger Päivi / Kokkeillaan said...

Ai vitsi, että olikin hauska kierros! Töissä kun tästä kerroin, niin heti esitettiin toive kiinalaisten ravintoloiden arvioinnista. Pakko varmaan toteuttaa, kun on pyydetty :D

 
At 22/1/18 19:36, Anonymous vose said...

Veikkaukseni valintakriteereihin liittyen; Kotipitsa (Suomen suurin ketju), Oulun vanhimmat mutta hyvin erilaiset Napoli ja Da Mario, keskustan yömättölä Da Max ja syrjäisempi Tarantella. Hintataso näissä luultavasti suht samaa luokkaa?

 
At 22/1/18 22:33, Blogger Rosmariini said...

Haluttiin tosiaan ottaa testiin keskenään samantyyppisiä, perinteisiä känkkylöitä, jolloin esim. Cantinan, Pannun ja Tuban kaltaiset paikat jäivät suosiolla tältä kierrokselta sivuun. Kotipizza otettiin mukaan vertailun vuoksi eräänlaisena perusstandardina. Viimeisiä pizzoja syödessämme keskustelu tosiaan ajautui meilläkin riisipohjaiseen ravintoon. Jonkinlaista kiinalaisiin, intialaisiin, nepalilaisiin, thaikkupaikkoihin tai yleisaasialaiseen ravintoon suuntautuvaa kierrosta jo kovasti suunniteltiin!

Kinkuista Napolin tarjoama sai eniten kiitosta. Ihan liikennemerkin kokoisia pizzoja ei sentään nähty, mutta esim. Tarantellassa pizzat olivat perinteiseen oululaiseen tapaan reilusti lautastaan suurempia, joka reunalta lähes pöytää viistäviä jättejä.

 
At 22/1/18 22:50, Blogger Rosmariini said...

Kokkeillaan-blogin postaus pizzakierroksesta löytyy täältä.

 
At 5/2/18 18:01, Anonymous Anonyymi said...

Kiva postaus. En tosin ihan ymmärrä mikä teitä oululaisia vetää bulkkilihan ja sen arvostelun suuntaan. Kiitos.

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails