perjantaina, lokakuuta 29, 2010

Maksakastike Murulan tapaan

Tässä pieni varaslähtö reseptikilpakokelaiden ruokaohjeisiin, Kulinaarimurulan maksakastike ja palsternakkamuusi.

Olen viime viikkojen aikana oppinut tekemään muusia muustakin kuin perunasta, ja palsternakkamuusikin oli oivallista. Samoin kuin tietenkin myös savustettu maksa sekä puolukkahillo:
Palsternakkamuussi

300 g palsternakkaa
vettä
50 g voita
suolaa

Maksakastike

pieni sipuli
300 g (savustettua poron)maksaa
nokare voita
100 g ranskankermaa
1-2 rkl Dijon-sinappia
valkopippuria
suolaa

Kuori ja paloittele palsternakka. Keitä paloja vedessä, kunnes ne ovat pehmeitä. Kaada melkein kaikki keitinvesi pois ja muussaa palsternakat soseeksi. Mausta voilla ja suolalla.
Pilko sipuli ja kuutioi maksa. Sulata voi pannulla ja freesaa sipulisilppua siinä hetkinen. Lisää pannulle maksapalat. Jos käytät savustettua maksaa, riittää että lämmität palaset. Jos käytät raakaa maksaa, kypsennä paloja pannulla viitisen minuuttia.
Lisää sipulin ja maksan joukkoon ranskankerma ja sinappi. Sekoita ja anna kastikkeen porista pannulla muutaman minuutin ajan. Mausta valkopippuriripauksella ja suolalla.
Tarjoa muussi ja soossi (viskillä maustetun) puolukkahillon kanssa.

Omasta maksakastikkeestamme tuli vähän turhan tiukkaa syystä, että maksaa hurahti sekaan epähuomiossa hiukan liikaa. Ei tullut vilkuiltua ohjeen grammamääriä taas tarpeeksi tarkkaan.

8 Comments:

At 29/10/10 11:34, Blogger Uusano said...

Onko tuo savustettu poronmaksa kuinkakin yleinen saatavuudeltaan, vai harvinaista herkkua? En muista koskaan nähneeni missään ikinä kuuna päivänä:)

 
At 29/10/10 11:36, Anonymous Anonyymi said...

Oi oi, nam... Tätä pitää kokoeilla piakkoin!
Teimme viime viikolla kotosalla maksaa ja tarjoilin mehevien maksapihvien päällä karamellisoitua pekonia. Sopi aivan loistavasti rosmariinin ja paahdetun pippurin kanssa maksan päälle. Suosittelen.

vakiovierailija Anne

 
At 29/10/10 12:06, Blogger Rosmariini said...

Uusano: Minä en edes tiennyt, että savustettua poronmaksaa on olemassa. :D Sitä sai pakastettuna täkäläisestä Kauppahallista.

Anne: Oijoi, kun kuulostaa herkulliselta. Maksa on vaan niin hyvää. Sitä tulee kotosalla kokkailtua ihan liian harvoin, mutta ravintolassa tilaan maksaa aina kun sitä listalta löytyy (jotkut tutut takuulla luulevat, etten mitään muuta osaa syödäkään).

 
At 29/10/10 19:50, Blogger Uusano said...

Teidän pohjoisempi sijaintinne varmaan vaikuttaa asiaan, mutta pitää tarkastella meikäläisiä kauppoja:) On kyllä aika iso kynnys yleensä kokeilla maksan valmistamista. Olen kerran tehnyt jauhemaksapihvejä, mutten ole koskaan muuten maksaa valmistanut. Pidän kyllä hyvin valmistetusta maksaruoasta harvoin syötynä.

 
At 30/10/10 17:06, Anonymous Anonyymi said...

Tervehdys! Kokeiltua tuli. Palsternakan makeuden rinnalle maksa vahvoine kastikkeineen sopi hyvinkin, mutta pelkästään syötynä sinapin vahva maku peitti alleen maksan oman hyvän maun. Sääli siis hyvää maksaa.

 
At 1/11/10 09:24, Blogger Rosmariini said...

Minullakin on jäänyt muutama sinappinen ruokaohje (esim. sinappilohi ja suosikkisandwichit) bloggaamatta sen vuoksi, että sinappi on niissä hukuttanut kaikki muut maut alleen.

 
At 4/11/10 16:37, Blogger Jenni said...

Tein muuten noita suosikkisandwichejä niin, että sekoitin majoneesin kanssa vain 1 tl sinappia. Toimi todella hyvin. Dijon on sen verrän ytyä kamaa, että ei tosiaan tarvi paljoa laittaa jotta maistuu jo läpi. Pieni sokeriripsauskaan ei varmaan olis haitaksi?

 
At 5/11/10 12:41, Blogger Rosmariini said...

Pitää antaa niille jolloinkin uusi mahdollisuus vähemmällä sinapilla.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails