lauantaina, lokakuuta 17, 2009

Satay-henkiset kanavartaat ja maapähkinävoikastike

Edellinen kaasugrillimme oli siitä kätevä, että se mahtui mukisematta ulko-ovesta ja oli helppo kantaa kellariin talvehtimaan. Nykyinen on juuri sen verran leveämpi, ettei sama enää onnistu purkamatta ja niinpä se onkin jo tottunut talvehtimaan hupun alla ulkosalla.

Tässä järjestelyssä on kuitenkin valopuolensakin: se mahdollistaa spontaanin grillaamisen myös perinteisen kauden ulkopuolella - nestekaasuhan kyllä pelaa vaikka pakkasella. Sen olen kuitenkin huomannut, että ajoitus on varsin keliherkkää puuhaa: vähänkin viileämmällä ja tuulisella ilmalla murkinaa on syytä grillata ihan suosiolla ohjearvoja pidempään, tai ainakin nupeista pitää vääntää evästen alle enemmän hönkää.

Ylimuulin taannoinen maapähkinävoipostaus oli pyörinyt mielessä jo pidempään ja rohkaistuin nyt kokeilemaan pähkinävoin tekoa, kun sitä tarvittiin satay-henkisiin kanavartaisiin, joita olimme päättäneet syyssäässä grillata.

Maapähkinävoin teko on lopulta hyvinkin helppoa - ja toisaalta hyvinkin haastavaa. Muulin viisautta kannattaa nimittäin kuulla ja todellakin laittaa pähkinöitä vain aika vähän kerrallaan. Myös sinnikkyyttä tarvitaan: minulta meinasi loppua usko valittuun metodiin useamman kerran. Pähkinät eivät millään meinanneet öljyyntyä, vaan tyytyivät muhentumaan paakkumaiseksi jauhoksi surruuttimen kulhon seinille. Jouduin jopa vaihtamaan urakan puolivälissä suurempaan koneeseen, kun pikkuinen sauvasekoitin ylikuumeni pähkinäurakassa.
Maapähkinävoi

maapähkinöitä (kourallisella tai parilla on hyvä aloittaa)
himpun verran suolaa

Laita pähkinät (itse laitoin ne kuorineen päivineen) tehosekoittimeen, yleiskoneeseen tms. murskaimeen ja ropsauta hyppysellinen suolaa perään. Jurmuuta pähkinöitä sinnikkäästi minuuttitolkulla nopeilla kierroksilla. Älä anna periksi, vaikka pähkinäseos kuumentuisi ja vähän höyryäisikin. Jauha ja jauha, kunnes sitkeys lopulta palkitaan ja pähkinärouhe muuttuu pehmeäksi, kermaisen kuohkeaksi ja tuoreeksi maapähkinävoiksi.

Kanavartaita varten katseltiin muutamaa ohjetta ja päädyttiin lopulta yhdistelemään Tyler Florencen ohjetta Steven Raichlenin Kaikki grillauksesta -kirjan vastaavaan.

Kanat (esim. viipaloitua rintafilettä kostutettuihin puuvartaisiin pujotettuna) voi marinoida jogurtissa, sitruunamehussa, öljyssä tms. lempiaineksissaan ja grillata normaaliin tapaan. Pöydässä niitä on sitten mukava dippailla maapähkinävoista valmistettuun kastikkeeseen.
Aasialainen maapähkinäkastike

2,4 dl maapähkinävoita
0,6 dl soijakastiketta
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 chili hienonnettuna (tai enemmän, jos tykkäät tulisesta)
2 rkl muscovado- tai fariinisokeria
ripaus mustapippuria
2 limen mehu
1,2 dl kuumaa vettä
rouhittuja maapähkinävoita koristeeksi

Yhdistä ainekset (paitsi kuuma vesi ja koristeeksi tarkoitettu pähkinärouhe) tehosekoittimessa tai yleiskoneessa. Aja sekaisin ja kaada kuumaa vettä vähitellen sekaan moottorin käydessä. Tarkkaile välillä kastikkeen koostumusta. Veden on tarkoitus ohentaa se dippailuun sopivaksi. Kaikkea vettä ei ole pakko käyttää, jos kastike ohenee vähemmälläkin mukavaksi.

Kaada kastike lopuksi kulhoon ja ripottele hieman rouhittua pähkinää päälle koristeeksi.

19 Comments:

At 17/10/09 10:12, Blogger Jael said...

Maapähkinäkastike (tuo kuulostaa ihanalta) ja maapähkinävoi ovat kyllä tosi hyvää kamaa!

 
At 17/10/09 11:41, Anonymous Malla said...

Vuosia sitten sai Helsingissä ravintola MPHS-ketjun ravintoloista (Sokos Hotellien yhteydessä) kanasalaattia joka oli taivaallista juuri tuon tyyppisen maapähkinävoin kanssa. Salaattipedille oli kasattu tomaattien ja melonien lisäksi mukavasti maustettuja kanavartaita ja kipossa oli pähkinäistä kastiketta, joka vei kielen mennessään.

Uskaltaisikohan tuon meidän sauvasekoittimen kestävyyttä testata vai pamixillako jurskautitte?

 
At 17/10/09 14:57, Blogger Meri, Helsinki said...

Pähkinävoin valmistus kyllä todella kysyy luottamusta :-D Sillä epäusko jauhon öljyyntymiseen IKINÄ on eksponentiaalisesti aikaan verrattuna kasvava ja usko meinaa mennä. Hienoa että onnistui ja toivottavasti koneetkin vielä toimii! Olen joskus pelännyt oman tehosekoittajani puolesta ja yrittänyt hyvitellä sitä sitten helpoilla marjasekoituksilla o_O

 
At 17/10/09 21:18, Blogger Pippurimylly said...

Ensin kokeiltiin sauvasekoittimen murskauskipossa, mutta sen kanssa loppui usko - todennäköisesti ahneuttani laitoin pähkinöitä liikaa, vähemmällä olisi voinut toimia. Kaavin sitten vajaa-ajoisen tahnan yleiskoneen peruskulhoon ja suhuutin silppuriterällä niin kauan, että tuli kuohkeaa ja hyvää.

 
At 18/10/09 13:58, Blogger Chez Jasu said...

Grillaaminen talvella ja muuten sesongin ulkopuolella on ehdottomasti hauskaa. Vähän enemmän tarvitsee hönkää ja pidemmät grillausajat.

Itselläni on myös (pallo)grilli koko talven pihalla ja tänä vuonna ajattelin tehdä siinä jouluksi kinkun tahi paistin.

 
At 19/10/09 13:33, Blogger Aurinkotuuli said...

Ah, mikään missä on pähkinää ei voi olla pahaa. Ja satay on muuten yksi maailmankaikkeuden parhaista kastikkeista. Njam. Tämän pistän korvan taa!

 
At 20/10/09 11:09, Anonymous Nattuli said...

Todella maukkaan kuuloinen resepti. Meillä on vaan muutama este tämän valmistamiseen. Voiko kanavartaat valmistaa jossain muussa kuin grillissä (esim. uunissa) ja onko maapahkinäkastikkeelle vaihtoehtoa jostain vähempi kalorisesta pähkinästä? Ehkä sitä pitää vaan unohtaa laihdutuskuuri hetkeksi ja nauttia hyvästä ruoasta.
Kootut ruokauutiset täältä

 
At 20/10/09 11:16, Blogger Martina said...

Keltaisessa keittiössä on teille haaste/tunnustus. Ottakaa tai jättäkää! :)

 
At 21/10/09 19:13, Blogger Daphnion said...

Tänään tuli nautittua kaupan maapähkinäkastiketta ja se oli ihan järkyttävän hyvää. Nyt hiipii mieleen ajatus, että kuinka hyvää itsetehty olisikaan.. :)

 
At 28/10/09 10:24, Blogger Petra / Patalintu said...

Me yritettiin kerran tehdä satayvartaiden kanssa maapähkinävoikastiketta (ei tällä ohjeella siis) ja se vain juoksettui ihan kamalaksi. Molemmilla kerroilla. Ehkä se vaatisi sitten kunnon yleiskoneen vatkaajakseen. Vai mikä sitten olikaan vikana. Harmitti kyllä, kun muualla syötynä kyseinen kastike on ollut niiiin hyvää!

 
At 28/10/09 10:25, Blogger Petra / Patalintu said...

Sanoin kerran ja sitten molemmilla kerroilla... Siis molemmat kerrat samana iltana :)

 
At 31/10/09 03:16, Blogger Olli Posti said...

Tarpeeksi tehokkaalla blenderillä menee!
Ja mantelivoi on (kuulemma) ihan #1... :)

 
At 31/10/09 10:51, Blogger Rosmariini said...

Omatekoinen maapähkinävoi oli kyllä ällistyttävän hyvää ja mehevää. Pitäisi tehdä sitä taas ja kokeilla pitkästä aikaa vaikka makoisia maapähkinävoimuffinsseja.

Toki kanavartaat voi paistaa muuallakin kuin grillissä. Meillä grillin korvikkeena toimii aina välillä valurautainen parilapannu.

 
At 31/10/09 18:38, Blogger Rosmariini said...

Keltaisen keittiön tunnustushaaste on tiukassa mietinnässä. Pitää vaan miettiä jotain semmoisia juttuja, joita ei ole tullut tänne vielä reilun neljän vuoden aikana vuodattaneeksi = mietintämyssylle on vähäksi aikaa hommia tiedossa. :)

 
At 3/11/09 17:51, Anonymous Anonyymi said...

Tuli kokeiltua maapähkinävoin tekoa itse, ja ihan hyvinhän tuo näytti onnistuvan näillä ohjeilla (monitoimikoneella). En vielä ehtinyt testaamaan kanavartaita, mutta on kyllä listalla seuraavaksi. Osaattekos neuvoa kuinka kauan tuo voi säilyy jääkaapissa hyvänä?

 
At 8/11/09 17:42, Blogger Rosmariini said...

Tuo pähkinävoin säilyvyys kiinnostaisi itseänikin. Nyt tuntuu löytyvän joka puolelta kiinnostavia ruokaohjeita, joihin voisi muusata läjän pähkinöitä (yleiskoneen hajoamisen uhallakin).

 
At 26/5/11 21:18, Anonymous Anonyymi said...

Ei tullut maapähkinävoita :( Sen sijaan KAKSI tehoisekoitinta tai sen tapaista meni rikki. Harmi! - Maria

 
At 27/5/11 10:15, Blogger Rosmariini said...

No voi surkeus. :( Meillä sekoittimet toisinaan kuumenevat liikaa, mutta eivät ole vielä hajonneet. Saa nähdä, milloin sekin päivä koittaa kaikkien näiden kokeilujen kanssa.

 
At 26/11/11 20:42, Blogger Jytis said...

Vihdoin sain testattua tätä kastiketta, niiin jumalaisen hyvää että huh! Kiitos!

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails