sunnuntaina, huhtikuuta 28, 2024

Japanin makuja Kiotossa

Työt veivät pitkästä aikaa Japaniin (edellisestä kerrasta olikin ehtinyt kulua jo yli viisi vuotta aikaa). Samalla pääsin ensimmäistä kertaa elämässäni käymään Kiotossa, jonne oli päätynyt todella moni muukin turisti.

Kioton historialliset korttelit olivat todella ruuhkaisia*), ja olin tietenkin itsekin omalta osaltani väenpaljoutta lisäämässä. Kuvassa näkyvältä alueelta on pyritty kuulemma poistamaan mahdollisimman monet modernin maailman tunnusmerkit, ja myös Starbucksin oli täytynyt sulautua maisemaan:


Yöpaikaksi valikoitui Kioton päärautatieaseman läheisyydessä sijaitseva ryokan nimeltä Izuyasu, joka toimi 1830-luvulla rakennetussa talossa. Paikalla oli muutenkin pitkät suvussa kulkevat perinteet: majatalon omistaja jatkoi toimintaa jo seitsemännessä polvessa.

Perinteiset monen ruokalajin kaiseki-ateriat sopivat Kiotoon hyvin, ja Izuyasussa olin erityisen kiinnostunut kaisekin nauttimisesta. Paikan ruokatarjonta elää tiiviisti sesonkien mukana, mistä syystä ruokalistaa säädetään jopa päivittäin sen mukaan, mitä torilla on milloinkin tarjolla (nytkin tarjolla oli nuppumaista kasvia, jota on kuulemma saatavilla huhtikuun tienoilla ainoastaan yhden viikon ajan).




Kalan maustamiseen käytettiin (soijan ohella) myös suolan ja limenmehun yhdistelmää.


Ilallisen yhteydessä paikan omistaja kertoili tarkemmin esimerkiksi Japanin 24 sesongista, joista parhaillaan elettiin seimei-nimistä aikaa. Seimein aikana puiden kukat kukkivat, mikä tuli toki itsekin huomattua, vaikka kirsikankukkasesonki alkoi olla Kansain alueella jo takanapäin.



Kaisekiin kuuluu yleensä myös riisipitoinen ruokalaji, joka tällä kertaa näytti tältä (riisiä saa halutessaan lisääkin):


Jälkiruokana oli matchajäätelöä ja mochia:


Izuyasu-elämykseen kuului myös perinteinen japanilainen aamiainen, joka sisälsi tuttuun tapaan muun muassa riisiä, kalaa, teetä, tofua sekä pikkelöityjä kasviksia.

Tarjoilija oli hyvin yllättynyt siitä, kuinka hyvällä ruokahalulla söin kaikki tarjolla olevat ruokalajit. En ollut itse tainnut tajutakaan, kuinka paljon olin kaivannut Japanin makuja.




*)Muutamaa päivää myöhemmin koettu Osakan Namban alueen turistiruuhka ylitti tosin Kioton korttelit tuhatkertaisesti. Osakaan palaan tarkemmin seuraavassa postauksessa.




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails