sunnuntaina, marraskuuta 05, 2023

Airfryer-ruokaa

Yritän välttää kaikin keinoin kaikenlaista shoppailua (kirjojen ostamista ei lasketa), mutta haksahdin muutamia kuukausia sitten Philipsin airfryeriin.

Hankin myös hyvien ideoiden toivossa ilmafriteerausreseptejä esittelevän keittokirjan, jossa tosin on omaan makuuni vähän turhankin monimutkaisia ruokaohjeita, mutta toivomiani ideoita siitä on kyllä löytynyt. Ylimmässä kuvassa tuorein kokeilu rusina-kaurakeksit ja alla loppukesän tienoilla testattu satay-naudanlihaa tulisen maapähkinäkastikkeen kera.

Kaurakeksien valmistaminen airfryerissä on siinä mielessä hyvä idea, että osan taikinasta voi pakastaa (valmiina pyöryköinä) ja paistaa aina muutaman keksin kerrallaan. Ohjeen mukaan toteutettuna taikinasta tulee kaikkiaan 20 keksiä.

Kaura-rusinakeksit (ohje kirjasta Airfryer - Keittokirja)

4 1/4 dl kaurahiutaleita
1 3/4 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
1 tl kanelijauhetta
1/4 tl neilikkajauhetta
1/4 tl merisuolahiutaleita
120 g suolattua voita pehmennettynä
1 1/2 dl fariinisokeria
1/2 dl taloussokeria
1/2 tl vaniljauutetta
1 vapaan kanan muna
60 g rusinoita

Yhdistä kaurahiutaleet, jauhot, ruokasooda, kaneli, neilikka ja suola isossa kulhossa. Vatkaa voi, molemmat sokerit ja vaniljauute isossa kulhossa sähkövatkaimen korkeahkolla teholla kermaiseksi. Lisää muna ja vatkaa ainekset nipin napin sekaisin.
Säädä vatkaimen teho alhaiseksi ja vatkaa jauhot vähitellen joukkoon. Sekoita rusinat joukkoon käsin. Taikinan kuuluu olla pehmeää mutta kuitenkin sen verran kiinteää, että siitä voi kierittää pyöryköitä.
Pyörykät ovat nyt valmiita paistettavaksi tai pakastettavaksi. (tämän jälkeen ohjeessa seuraa hyvinkin seikkaperäinen pakastusohje, johon sisältyy myös tieto siitä, että taikinasta kannattaa tehdä pyöryköitä jauhotetuin käsin)
Kun on paistamisen aika, säädä ilmafriteerauskeitin 180 asteeseen. Sivele paistokori pienellä määrällä öljyä.
Laita pyörykät paistokoriin noin 5 cm:n päähän toisistaan. Ilmafriteerauskeittimesi koosta riippuen pystyt paistamaan kerralla 2-4 keksiä.
Paista niitä 8-12 minuuttia, kunnes ne ovat reunoilta kullanruskeita mutta keskeltä yhä pehmeitä. Anna keksien jäähtyä paistokorissa 2-3 minuuttia, kunnes ne ovat kiinteytyneet liikuteltaviksi. Siirrä keksit ritilälle ja anna niiden jäähtyä kauttaaltaan.
Paistoin kuvassa näkyviä keksejä maksimiajan eli 12 minuuttia. Vähempikin olisi varmasti riittänyt, mutta kahdeksan minuutin kohdalla tarvittiin joka tapauksessa vielä lisäkypsennystä.

Pelkäsin, että sooda maistuisi kekseissä liiaksi läpi, mutta ehkä se jäi neilikan jalkoihin.

Airfryer vie keittiössä kohtalaisen paljon tilaa, mutta ilokseni sitä on tullut käytettyä hyvinkin paljon. Pitäisi vielä nykyistä useamminkin käyttää sitä kokkausta nopeuttavana uunin korvikkeena. Esimerkiksi uunijuurekset tulee tehtyä edelleen aina perinteiseen tapaan uunipellillä.

Alla näkyvän lohibulgogin ohjeen löysin Campasimpukka-blogin upeasta korealaisten kokkausten sarjasta Pöytä koreaksi, jota pääsen tässä nyt samalla mainostamaan.


Seuraavaksi kokeiluun lähtee airfryerin omasta ohjevihkosesta löytynyt banaanileivän resepti. Ja taidanpa kokeilla niitä uunijuureksiakin.

2 Comments:

At 6/11/23 09:57, Blogger Sari - CampaSimpukka said...

Ai miten kiva, että löysit CampaSimpukan korealaiseen osioon, olen siitä aivan innostunut, ollut jo kohta kaksi vuotta. :D Ja airfryerikin on meillä käytössä niin reissuilla kuin kotonakin, ihan sellaiset karvalakkimallit, en kaipaa mitään erityisiä ohjelmia niihin, vain aika- ja lämpötilasäädöt, ne piisaavat.

 
At 6/11/23 18:16, Blogger Rosmariini said...

Todellakin olen löytänyt! Olen sitä jo vaikka kuinka moneen otteeseen käynyt tutkailemassa ja inspiraatiota ottamassa (korealainen ruoka on vaan niin hyvää). Ja osion nimikin on puhdasta nerokkuutta!

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails