sunnuntaina, joulukuuta 03, 2023

Makuaisti kadoksissa


Olen onnistunut välttelemään koronatartuntaa onnistuneesti tähän asti, mutta nyt se viimein selätti meikäläisenkin. Testitikkuun tuli saman tien tippojen pudottamisen jälkeen tukeva viiva, joten taudin aiheuttajasta ei jäänyt sinänsä epäselvyyttä.


Kokemus on ollut aika kamala, eikä vähiten sen takia, että ruoka ei maistu enää millekään.

 

Maku- ja hajuaisti katosivat kohdallani kolmantena päivänä sairastumisesta, eivätkä ne ole edelleenkään palanneet. Palautumisessa saattaa googlettamisen perusteella kestää pahimmillaan jopa puolikin vuotta, joten vetää kyllä mieltä matalaksi, jos pääsen maistelemaan makuja seuraavan kerran vasta tulevan kesän juhannuspöydässä. Onneksi monilla taudin sairastaneilla kavereilla palautuminen on sentään ollut huomattavasti nopeampaa.

 

Kaikkein ankeinta omalta kannaltani on ollut se, että tuoreen tomaatin syöminen tuntuu vastenmieliseltä. Kun kasviksen mausta ei erota yhtään mitään, jää jäljelle vain tomaatin vetinen rakenne. Tekstuurien merkitys onkin koronan aikana korostunut, ja olenkin syönyt ahkerasti muun muassa nachoja ja näkkileipää.

 

Ruoanlaitto ei houkuttele juuri nyt ollenkaan, kun esimerkiksi suolan sopivaa määrää olisi omatoimisesti mahdotonta arvioida. Itsenäisyyspäivän kokkailuksi haaveilen tosin kotitekoisia valkosipuliperunoita, maustettuna mahdollisimman monella valkosipulinkynnellä.


Aivan täysin aistien toiminta ei ole sentään kadoksissa. Erotan hiukan oikeanlaista tuoksua sitruunamehusta, ja kuvassa näkyvä bangladeshilaisen ravintola Fuchkan nimikkokeitto maistui noutoruokana hiukan jouluiselle.


Ehkä pitää valmistaa jouluksi jotain vastaavaa, mikäli aistit eivät ennätä palautua siihen mennessä.

5 Comments:

At 5/12/23 08:52, Blogger Ulla said...

Pikaista paranemista! Toivottavasti makuaisti palautuu mahdollisimman pian.

 
At 5/12/23 13:24, Blogger Rosmariini said...

Kiitos, ja toivotaan tosiaan! Olisi yksi vuoden herkullisimmista ajankohdista kuitenkin käsillä.

 
At 6/12/23 21:45, Blogger Sari - CampaSimpukka said...

Voi kurjuus! Minulla saattoi olla viime keväänä korona, en testannut. Mutta eka kertaa yli viiteen vuoteen olin kipeänä ja maku- ja hajuaisti meni. Olimme reissussa ja vietin epämukavan viikon matkailuautossa maaten ja päätäni pidellen. Sitten oli kyllä juhlahetki kun aloin noin parin viikon kuluttua taas haistaa jotain, esim lannanhajua, oli kevättöiden aika pelloilla. :D Ja kokonaan aistit palautuivat kolmessa viikossa. Toivottavasti sinullakin pian.

 
At 17/12/23 21:17, Blogger Jael said...

Toivottavasti makuaisti pian palautuu Oma koronani oli lievä,menetin makuaistin vain muutamaksi päiväksi.

 
At 21/12/23 21:12, Blogger Rosmariini said...

Aistit ovat palautuneet! Eivät ehkä vielä täysin ja kokonaan, mutta maailma ei ole onneksi enää hajuton ja mauton.

Alkoipa naurattaa tuo Sarin lannanhajusta ilahtuminen, mutta voin kyllä niin samaistua.

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails