sunnuntaina, maaliskuuta 26, 2023

Takkaruokaa sekä fenkolisalaatti


Kuluneena talvena on mennyt runsaasti rahaa sähkölaskujen maksamiseen, mistä syystä kokkailujani on viime kuukausien aikana leimannut innokas pyrkimys sähkön säästämiseen. Olen lämmittänyt sähköuunin ainoastaan muutaman kerran koko talvena, mutta tehnyt sitäkin enemmän ruokaa takassa tai leivinuunissa.

Takassa ruokaa tehdään yleensä tarkoitusta varten hankitulla grillitasolla, mutta sain Satokausikalenterista idean myös bataatin valmistamiseen hiilten seassa. Bataatin kuori käristyi hiilloksen seassa aivan karrelle, mutta sisältö pysyi ällistyttävän mehevänä. Aikaa kuluu peruskokoisella bataatilla noin puoli tuntia.

Eilen valmistimme hiilloksen päälle asetettavalla tasolla kokonaisen siian, joka maistui todella hyvältä verigreipistä ja fenkolista valmistetun salaatin kanssa:

Fenkoli-greippisalaatti

1 keskikokoinen fenkoli
suolaa
1/2 sitruunan mehu
1 verigreippi (myös tavallinen greippi käy)
1 kourallinen manteleita
1 kourallinen tuoretta minttua
rouhittua mustapippuria
4-5 reilua lorausta oliiviöljyä

Siivuta fenkoli mahdollisimman ohuiksi siivuiksi mieluiten mandoliinilla, mutta jos sitä ei löydy, käytä terävää veistä. Levitä fenkolit laakealle tarjoiluvadille. Ripottele pinnalle vähän suolaa ja pirskota päälle sitruunamehu.
Kuori greippi, irrota hedelmäliha kalvojen välistä ja levitä se fenkolien päälle. Murskaa manteleita veitsellä hieman pienemmäksi ja silppua minttu. Ripottele myös mantelit ja silputtu minttu salaatin päälle.
Rouhi koko komeuden päälle mustapippuria ja pirskottele oliiviöljyä. Tarjoile.

Ohjeen otin vähän aikaa sitten ilmestyneestä Vappu joka päivä -kirjasta, josta olen merkannut kokeiltavaksi jo vaikka kuinka monta ruokaohjetta. Parhautta ovat tuollaiset kirjat, joissa on kotikeittiöissä testattuja ja kehiteltyjä reseptejä.
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails