perjantaina, toukokuuta 13, 2022

Testissä Fizzan automaattipizza

 


Ylen toimittaja otti pari päivää sitten yhteyttä: Hän oli tekemässä juttua Ouluun vastikään tulleesta pizza-automaatista ja pyysi ruokahistorioitsijan näkemystä asiaan. Heti haastattelun jälkeen oli tietenkin pakko päästä maistamaan automaattipizzaa itsekin.


Pizza-automaattiyritys Fizzan sivulta löysimme ruokalistan, josta pienen pohdinnan jälkeen saimme valikoitua testiin kaksi pizzaa. Koska kyseessä oli automaatti, pizzavalikoiman äärellä ei päässyt hienosäätämään täytteitä tyyliin, ”tämä on muuten hyvä, mutta onko mahdollista korvata pesto punasipulilla?”. Meillä ei onneksi ole juurikaan ruokarajoitteita, eli hyvin monenlaiset täytevaihtoehdot käyvät.

 

Nettisivujen perusteella pizzat olisi pitänyt saada tilattua etukäteen applikaatiolla, minkä jälkeen ne olisi voinut noutaa koskematta automaattiin juuri ollenkaan. Applikaatio ei vain oikein vakuuttanut: jos meni poimimaan muualta vaikka oman pankkikorttinsa tietoja, siihen mennessä syötetyt tiedot pyyhkiytyivät pois ja homma alkoi taas alusta. Lopulta luovuimme koko ennakkotilaamisesta ja lähdimme paikan päälle eli tässä tapauksessa Oulun Kaakkurissa sijaitsevan S-marketin pihalle.


 

Itse automaattikokemus oli oikein mainio. Aika kului automaatilla nopeasti (3 min/pizza) aiheeseen liittyviä videoita katsellen, ja automaatin lähiympäristön täytti herkullinen paistuvan pizzan tuoksu. Sen jälkeen siirryimmekin pizzoinemme mahdollisimman pikaisesti kotiin oman ruokapöytämme ääreen.

 

Toinen pizzoista oli oikein mehevä, toinen puolestaan oli rakenteeltaan jostain syystä hiukan pakastepizzamainen. Toisaalta seuraavana aamupäivänä sekin muodostui mikrolämmityksen jälkeen mehevämmäksi, joten ehkä se oli vain ehtinyt jäähtyä kotimatkalla liiaksi. Vaihtoehtona olisi ollut ostaa pizza automaatista paistamattomassa muodossa (ja paistaa se kotona kiertoilmalla, uunin lämpö 230°), mutta toisaalta tuntuu mukavalta, jos automaatti hoitaa homman kerralla kuntoon.


En tiedä, onko hiukan syrjässä oleva ruokakaupan piha paras mahdollinen sijoituspaikka pizza-automaatille. Mietin, että automaatista saisi mukavasti lämmintä matkaruokaa, joten kenties automaatteja kannattaisi sijoitella vaikka isompien rautatieasemien läheisyyteen ja teiden varsien pysähdyspaikoille.

 

--

Alussa mainitusta haastattelusta: Juttu ehti jo valmistua, ja sitä pääsee lukemaan täältä. Mukana asiaa muun muassa sadan vuoden takaisista automaattiravintoloista.


5 Comments:

At 13/5/22 18:29, Blogger Sari - CampaSimpukka said...

Olemme pari kertaa yöpyneet Tikkurilassa semmoisessa hotellissa, jonka pihassa on tuollainen automaatti, mutta emme ole muistaneet sitä ja menneet eväitten kanssa. Ja sitten katselleet kaiholla automaattia, että olisipa kiva kokeilla. :D Jyväskylässä ei taida vielä olla.

 
At 13/5/22 18:51, Blogger Rosmariini said...

Olisipa kiinnostava tietää, millä perusteella noita paikkoja (kaupan, vs. hotellin piha) valitaan. Ja erityisen kiinnostavaa olisi tietysti lukea Campakeittiön kokemuksia aiheesta!

 
At 14/5/22 12:17, Blogger Jael said...

Olisi mielenkiintoista kokeilla tuollaista automaatin paistamaa pizzaa. Täällå Israelissa yksi PizzaHutin paikoista muuttui viime vuonna täysin robottien avulla toimivaksi:se oli maailmanlaajuisesti ensimmäinen PizzaHut jossa toimitaan näin. Ihan kivaa kun on pizza-automaatit ja robotyen avulma toimivat pizzeriat, mytta toivottavasti se ei tarkoita sitä että tulevaisuudessa ei kaikki ome automatisoitua....

 
At 14/5/22 19:17, Blogger Jael said...

Kännykällä tuli aika paljon kirjoitusvirheitä...

 
At 16/5/22 11:34, Blogger Rosmariini said...

Automaattien vastapainoksi tarvitaan kyllä runsaasti kokoontumisia yhteisten aterioiden äärelle!

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails