tiistaina, kesäkuuta 12, 2018

Ekiben - japanilainen juna-ateriaKaikki tuntevat japanilaisen bento-kulttuurin (ne mukavasti sommitellut eväsrasiat, joita myydään myös konbineissa ynnä muissa kaupoissa), mutta aivan kaikki eivät ole välttämättä tietoisia siitä, että Japanissa on erikseen oma kulttuurinsa junaeväsrasioille: Ekiben (駅弁) tarkoittaa rautatieasemalta mukaan ostettavaa valmista eväsrasiaa.

Ekibenit ovat Japanissa pitkillä junamatkoilla tarpeen siinäkin mielessä, että junissa ei ole yleensä ravintolavaunuja, mutta ne ovat myös keino päästä perehtymään eri paikkakuntien ruokakulttuuriin ja raaka-aineisiin. Jokaisella Japanin asemalla on nimittäin omanlaisensa ekibenit. Esimerkiksi Sapporon ekibeneissä on edustettuna mäti ja ylipäänsä Hokkaidon moninaiset merenelävät.

Viime vuosikymmeninä, kun junat ovat tulleet vauhdikkaammiksi eivätkä esimerkiksi shinkansen-luotijunat pysähdy läheskään jokaisella asemalla, ekibenejä ei ole tietenkään voinut välttämättä ostaa enää kovin helposti kaikkein pienimmiltä asemilta. Ongelmaa on pyritty ratkaisemaan kokoamalla eri asemien eväsrasioita myyntiin muun muassa Tokion rautatieasemalle. Lisäksi Japanissa järjestetään tapahtumia, joissa on eri alueiden ekiben-aterioita myynnissä.

Japanissa tarjolla oleva ruoka vaihtelee myös vuodenaikojen mukaan. Tai ainakin arvelemme, että esimerkiksi huhtikuussa monissa bentoissa näkyneet vaaleanpunaiset elementit saattaisivat viitata kevääseen ja kirsikankukka-aikaan.

Monet japanilaiset ruuat maistuvat hyvin kylminäkin, mistä syystä ekibenit toimivat tilanteissa, joissa ei ole mikroaaltouunia tai muunlaista lämmitysmahdollisuutta. Perheemme insinöörihenkisempi osapuoli halusi testata Sapporon asemalla olevista vaihtoehdoista ekibenin, jossa oli lämmitysmekanismi omasta takaa. Tämä ekiben muistuttaa Sapporossa hyvin yleisestä syötävästä, tšingis-kaanista (jingisukan, ジンギスカン), jossa lampaanlihaa paistetaan itujen ynnä muiden kasvisten kanssa maistuvaksi kokonaisuudeksi:Ekiben-annoksia valitessaan kannattaa ottaa huomioon, että Japanissa on todella vähän julkisilla paikoilla olevia roskiksia. Automaatista junaan ostetun juomapullon saa yleensä kohtalaisen helposti pullonkeräykseen, mutta esimerkiksi me olemme tulleet puistosta piknik-roskien kanssa kotiin ja kierrättäneet ne siellä ohjeistetulla tavalla.Jos junamatkailu Japanissa kiinnostaa enemmältikin, kannattaa harkita erityisen Japan Rail Passin ostamista (ostettava ennen Japaniin tuloa). Japanissa asuvana en itse pääse turisteille tarkoitettua passia testaamaan, mutta tarkoitus olisi joka tapauksessa junamatkailla Japanissa vuoden mittaan enemmänkin.
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails