perjantaina, maaliskuuta 25, 2011

Chilikana

Minä olen nykyään aika paljon yksin kotona, kun arvoisa aviopuolisoni työmatkailee usein muualle Suomeen ja maailmalle. Tilanne aiheuttaa haasteita ruokablogillemme, koska minä olen ihan legendaarisen huono valokuvaaja. Osa syysreseptikilpailumme ohjeista on edelleen julkaisematta sen vuoksi, että niistä on olemassa ainoastaan minun ottamani kammottavat kuvaräpellykset, jotka eivät tosiaankaan tee ruokalajeille minkäänlaista oikeutta.

Nyt olen taas inspiroitunut kokkailemaan chilireseptikisan osallistujaohjeita, ja tällä kertaa päätin, että julkaisen niistä myös omia valokuviani, olivatpa ne sitten kuinka noloja tahansa. Nyt on kuitenkin selvästi jo enemmän auringonvaloa tarjolla kuin silloin marras-joulukuussa, kun edellisen kerran keskenäni kokkailin ja kuvailin.

Tämänkin annoksen vein kuvattavaksi omaan työhuoneeseeni, koska sillä puolella taloa oli vielä vähän auringonpaistetta jäljellä:

Kokkasin siis yhtenä yksinäisenä päivänä kiinalaista chilikanaa, ja voi mahdotonta, miten hyvältä se maistuikaan! Olin jotenkin luullut, ettei kotona saisi kokattua maistuvaa kiinalaista (ainakaan ilman erillistä natriumglutamaattia), mutta miten väärässä olinkaan.

Tämä Jounin kisareseptillä kokattu ruoka oli nimittäin parasta pitkään aikaan, ja luultavasti söin sitä sen vuoksi kahden ihmisen edestä (klup, ei sen ihan noin pitänyt mennä):
Yueh Tung Chilikana

2-3 kananrintaa
0,5-0,75 dl kiinalaista soijakastiketta
vehnäjauhoja

1,5 dl öljyä

12 kuivattua kokonaista (cayenne) chiliä
2 sipulia silputtuna
reilusti tuoretta inkivääriä hienoksi silputtuna
4 valkosipulin kynttä murskattuna
6 vihreää tuorechiliä pilkottuna (vapaaehtoinen)
5 kevätsipulia silputtuna (vapaaehtoinen)

2 rkl vettä
2 rkl Shaoxing riisiviiniä / kuivaa sherryä
1 rkl hoi sin kastiketta
2 rkl tummaa soijakastiketta
1 tl sokeria
2 tl maissitärkkelystä

Leikkele kananrinnat sopiviksi suupaloiksi, laita kulhoon ja peitä soijalla. Laita kulho noin tunniksi jääkaappiin.
Pyörittele kananpalat jauhoissa. Lämmitä öljy wokissa/kasarissa. Kun öljy on kuumaa, paista kananpalat pienissä erissä kunnes ne ovat kauniin värisiä ja pinnaltaan rapeita. Laita paistetut kananpalat syrjään.
Alenna lämpöä keskilämmölle ja heitä wokkiin kuivatut chilit ja paista kunnes ne ovat tummanruskeita. Lisää sipulit ja paista kunnes ne ovat ruskeita ja karamellisoituneita. Lisää inkivääri ja valkosipuli joukkoon ja paista vielä hetki. Jos käytät, lisää vihreät chilit ja vihersipuli. Anna niiden juuri lämmetä.
Sekoita keskenään vesi, viini, sokeri, hoisin, soija ja maissitärkkelys ja kaada sekoitus wokkiin. Poista wokki lämmöltä ja sekoita kunnes kastike saostuu. Sekoita kananpalat kastikeseokseen.
Tarjoile riisin ja wokkivihannesten kera.

Meillä oli onnenkantamoisena ohjeessa mainittua Shaoxing-riisiviiniä muinaisena Shanghain-matkan tuliaisena (päätin, ettei semmoinen tuote mene pilalle parissa vuodessa). Se toikin ruokaan selvästi makua, mutta uskoisin, että sherryllä pääsee samantyyppiseen lopputulokseen.

Alkuperäisen ohjeen ruoka on kyllä ihan erinäköistä kuin omani. Olisikohan marinadiin käytettävä soija pitänyt ottaa sitten ruokaan mukaan, mene ja tiedä. Mutta ei siihen kyllä tarvinnut lisätä suolaakaan, joten maut olivat hyvin tasapainossa ihan tuollakin tavalla tehtynä.

Monetkaan ihmiset eivät kuulemma jaksa kokata ainoastaan itselleen, mikä on periaatteessa vähän hassua, kun iso osa ihmisistä viettää kuitenkin koko elämänsäkin yksikseen. Täytyy kyllä myöntää, että itsekin toimin eri tavalla yksin ollessani. Yleensä aina lueskelen ruokapöydässä, eikähän siinä tule sitten keskittyneeksi ruokaan ollenkaan samalla tavalla kuin jonkun muun kanssa syödessään. Ruokajuomana on aina vesi, enkä virittele koskaan kynttilöitäkään palamaan. Enkä kutsu koskaan vieraita!

Yksin kotona olemisessa ei ole kamalasti hyviä puolia, mutta kaksi semmoista olen löytänyt: a) Ei tarvitse herätä aamuisin viiden minuutin välein puhelimen suomaan torkutukseen ja b) voi laittaa ruokaan niin paljon chiliä kuin haluaa (olisikohan siinä syy siihen, miksen kutsu niitä vieraitakaan?). Tähänkin ruokaan tuli siis ihan mukavasti potkua.

Joka tapauksessa on kaikkein parasta, että siippa taas tänään kotiutuu. Toivottavasti viipyisi vähän pitempäänkin tällä kertaa.

18 Comments:

At 25/3/11 10:22, Blogger Virpi said...

Hyvä kuvahan tuo on! Ja maistuvan kuuloinen ruoka. Täytynee kokeilla tuota, kun kokkaan itselleni (siipalle ei mahtaisi maistua moinen).

Minäkin luen ruokapöydässä, jos syön yksin. Muulloin harvemmin.

Ja hei jee, huomenna nähdään! Ei me varmaan nyt sitten kuitenkaan lähdetä tällä kertaa sille samppanja-tasting linjalle, vai meinasit(te)ko?

 
At 25/3/11 10:37, Blogger Rosmariini said...

No kun otti muutaman kymmentä kuvaa, niin niistä yksi ei ollut aivan tärähtänyt ja vääristynyt. Sain kyllä runsaasti ohjeita puhelimessa tyyliin, "että vedä sälekaihtimet kokonaan ylös, niin saat enemmän valoa".

Ja ruuan taakse olisi voinut kuulemma laittaa A4-paperin, kun sekin olisi kuulemma auttanut valon lisääntymistä kuvattavassa kohteessa (tai jotain). Lopputuloksena oli sitten kuva, jossa näkyi tietenkin se taiteltu paperikin. :)

Kuvaaminen on kyllä ärsyttävää, kun se on näennäisesti niin helppoa ("kamerahan niitä kuvia ottaa"), mutta todellisuudessa kuitenkin ihan kamalan vaikeaa.

Pitäisi joskus uskaltaa koskea siihen meidän järkkäriinkin. Se on vaan jotenkin niin kamalan painavakin...

Mulle käy kyllä samppanjankin tuominen, että ihan miten vaan parhaiten passaa.

 
At 25/3/11 11:08, Blogger Virpi said...

Niin, ei oo tainnut olla muiden tulijoiden kanssa siitä samppiksesta puhetta, mutta kai sekin riittää jos te tuotte putelin ja minä/me (=Rauna, aviomies, vara-aviomies ja minä) tuodaan yks tai kaks. Saadaan siitä sit jonkinmoiset tastingit aikaiseksi :)

 
At 25/3/11 11:13, Blogger Rosmariini said...

Ok. Jos olet Pekkaan yhteydessä, niin vihjaa vähän ylimääräisestä ohjelmanumerosta. Vaikka tuskin tuo ikävänä yllätyksenä tulee.

 
At 25/3/11 11:55, Blogger Virpi said...

Juu, tuskin on kauhean epämieluisa ohjelmanumero mutta voin vinkata Pekalle etukäteen asiasta kuitenkin :)

 
At 25/3/11 22:22, Blogger Unknown said...

Tein, söin ja nautin! Oli mahtavaa, en kyllä laittanut ihan noin paljon chiliä, vaikka olisi kyllä ihan hyvin voinut enemmänkin laittaa.

 
At 27/3/11 20:07, Blogger Atenpannu said...

Kiinalaisen ruoan ystävänä(siis syöjänä) tuosta reseptistä valahti vesi kielelle. Pakko testata ensiviikolla.

 
At 27/3/11 21:27, Blogger Rosmariini said...

Ville: Hyvä, että maistui jollekin muullekin! Joskus sitä nimittäin miettii, että tuleeko hehkuttaneeksi joitakin juttuja vähän liikaakin > tuleeko muille ihan liian suuret ennakko-odotukset. Mutta aion siitä huolimatta hehkuttaa vastaisuudessakin. :)

Atenpannu: Toivottavasti maistuu!

Mieluusti kuulisin myös muista toimivista kiinalaisen keittiön resepteistä. Kun meillä ei tosiaan ole ollut sillä alalla ennen tätä suurempaa menestystä.

 
At 28/3/11 14:24, Anonymous Anonyymi said...

Tein tätä, ja hyvää oli! Hoi Sin kastiketta ei ollut, enkä jaksanut mennä kauppaan joten sovelsin kaapista löytyvistä aineista jotakin sinnepäin. Mainio resepti, kiitos!

 
At 28/3/11 18:28, Blogger Tuopillinen (Jouni Koskinen) said...

En ole tuosta itsekään koskaan saman näköistä saanut kuin alkuperäisessä reseptissä, enkä myöskään tuon ylläolevan näköistä, enemmänkin jotain niiden väliltä. Mutta hyvä jos tuli hyvää, se lie pääasia. :)

-Jouni

 
At 28/3/11 21:12, Anonymous siiri said...

Aijai. Pitää ehkä kokeilla. Olisiko sherryn tai hoi sinin tilalle ehdottaa jotain korviketta?

 
At 1/4/11 14:38, Blogger Rosmariini said...

Anonyymi: Kiva, että maistui ja onnistui.

Jouni: Tuli kyllä, vähän liiankin hyvää. ;) Maistoin ruokaa kokkailun loppuvaiheessa pannulta, ja eihän sitä voinut yhteen lusikalliseen jättää. Yleensä maistelen yhtä innoissani ainoastaan pitkään hautuneita tomaattikastikkeita.

Siiri: Hoisin-kastiketta voi ainakin tehdä itse. Soosiin näyttäisi tulevan aika usein ainakin soijaa, hunajaa, maapähkinävoita(?), seesamiöljyä, valkoviinietikkaa ja jotain pientä valkosipuli- ja chilitujausta.

 
At 12/4/11 14:27, Blogger Elizabeth said...

Olen niin innoissani, että pidät mieheni resepti Chilli Chicken! ON hyvä, eikö olekin?


(Isn't Google Translate great?)

 
At 12/4/11 15:42, Blogger Rosmariini said...

Yes, I really loved it! Do you have any other favorite recipes? :)

 
At 13/4/11 16:07, Blogger Elizabeth said...

Yes, we have several favourites. I'm guessing that you would also like the following: Bengali Fish Curry, Jaggery chicken, Hoisin Chicken (or Pork) & Peanuts, Jerk Chicken...

recipes from OUR kitchen

 
At 29/6/11 20:54, Anonymous Anonyymi said...

Onpa todella hyvä resepti! Riisiviiniä tai sherryä kaapista ei löytynyt, mutta maku oli siitä huolimatta mahtava.

 
At 11/4/15 18:23, Anonymous Anonyymi said...

Kiitos löysin huippureseptin käyttöön! Inspiraatiota etsiessä törmäsin tähän. Ja soveltamalla aineksiin puutteessa tuli silti loistavaa! Ananaspalat sopi hyvin settiin.

 
At 20/11/20 11:51, Blogger vpt said...

Mitä öljyä tähän voi käyttää?

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails