keskiviikkona, kesäkuuta 30, 2010

Viikko vegetaristina: lähtökuopassa

Tunnustetaan. Olen aina suhtautunut pikkuisen epäillen tofuun sun muihin soijatuotteisiin. Sekä Kiinassa että Japanissa tuore tofu maistui oikeinkin makoisalta, mutta täällä Suomessa syön proteiininlähteenäni mieluummin vaikka lähimetsissä kaadettua hirveä kuin Kiinassa kasvaneita soijapapuja.

Yhtenä päivänä päädyin selailemaan Peter J. D’Adamon kirjaa Syö oikein oman tyyppisi mukaan. Kirjan ideana on ajatus siitä, että ihmisen veriryhmä olisi yhteydessä hänelle sopivimpaan ravintoon. Minua veriryhmät kiinnostavat sen vuoksi, että niiden perusteella voisi kenties tehdä päätelmiä myös kansojen menneisyydestä. Vanhimman veriryhmän O:n kantajat olisivat D’Adamon mukaan muistumia luolamiesajalta, ja sen takia heidän olisi syytä syödä runsaasti lihaa ja vähemmän viljatuotteita.

A-veriryhmä olisi puolestaan kehittynyt siinä vaiheessa, kun ihminen ryhtyi viljelemään viljaa, mistä syystä kyseisen ryhmän edustajien kannattaisi syödä edelleenkin runsaasti kasviksia. Aasiassa Himalajan tienoilla syntyneet ja sieltä mm. itäiseen Eurooppaan levinneet B-ryhmäläiset voivat ruokailla sen sijaan huomattavasti joustavammin ja monipuolisemmin. Lihakin siis on suositeltavaa.

Itse edustan kaikkein nuorinta veriryhmää AB:tä, jossa on D’Adamon mukaan sekä A- että B-tyypin piirteitä. Eli olisin siis osaksi läntisempää jyväjemmaria ja osaksi arojen ratsastajaa, mutta en lainkaan luolamiestä. Kävin uteliaisuuttani katsastamassa kirjasta myös AB-tyypille sopivimman ruokavalion (ei sillä, että teoriaan mitenkään ihmeemmin uskoisin saati sitten ryhtyisin sitä mitenkään erityisemmin noudattamaan: en aio esimerkiksi aloittaa aamujani juomalla lämmintä vettä, johon on puristettu sitruunanmehua – enkä todellakaan aio vältellä veriryhmälleni sopimatonta ketsuppia), ja tietenkin kirjan piti korostaa nimenomaan soijatuotteiden sopivuutta AB-tyyppiläisille.

Heti seuraavana päivänä lähikaupassamme sattui olemaan joku naispuolinen soijalähettiläs maistattamassa soijarouheesta tehtyä tomaattista pataa, jota minäkin tietenkin nälissäni päädyin maistelemaan... ja ostamaan maistattajalta elämäni ensimmäiset soijasuikaleet!

Kotona suikaleet aiheuttivat jo hienoista ahdistusta. Pelkäsin, että sysään ne erittäin vähällä käytöllä olevien soijarouheiden seuraksi muutenkin täyteen kuiva-ainekaappiimme. Kunnes sitten keksin keinon: Jos vaikka kokeilisin, minkälaista on elää viikko kasvissyöjänä. Siinä olisi hyvä tilaisuus soija-ainespussien tyhjentelyyn, ja muutenkin on hauska katsella elämää viikon verran ihan uudesta näkövinkkelistä.

Eli tästä se lähtee, viikko vegetaristina. Oman kiinnostuksensa touhuun tuo tietenkin lihanhimoinen aviomieheni (joka ei tosin A-tyypin edustajana ole ehkä ollenkaan niin luolamies kuin tähän asti olen olettanut).

Juustoa ja muitakin maitotuotteita syön niin kuin tähänkin asti, mikäli jokin ruokaohje niitä erityisesti vaatii, mutta leivän päälle en juustoa tällä viikolla ajatellut kasata (arkiaamujen raejuustoa voi kyllä tulla ikävä). Myös munat ovat sallittuja (etenkin jos ne ovat osana leivonnaisia), mutta yritän vältellä viikon ajan parhaani mukaan sekä lihaa että (klup) kalaa.

Saa nähdä, miten jauhajan käy. Ainakin olen varustautunut hyvin muun muassa tekemällä leivän päälle leviteltäviä kasvistahnoja. Tässä Herkun ja Koukun tomaattinen artisokkatahna:
Tomaattinen artisokkatahna

1 tlk artisokan sydämiä suolavedessä (390/240g)
6-8 aurinkokuivattua tomaattia (öljyssä)
2 rkl tomaattien öljyä
3 rkl cashewpähkinöitä
n. 0,5 tl suolaa

Valuta artisokat ja pyöräytä kaikki ainekset tahnaksi tehosekoittimessa.

***
(Pssst. Tämä postaus julkaistaan nyt pari päivää myöhässä, kun juhannuspostaukset onnistuivat kiilaamaan edelle. Eli aloitin vegeviikon jo maanantaina. Edistymisestä lisätietoja lähipäivinä.)

27 Comments:

At 30/6/10 17:19, Blogger Tiina said...

Mielenkiintoinen teoria, mutta ei taida toimia ainakaan minun kohdallani.
Olen tyyppiä A ja olen todennut että viljat eivät sovi minulle ollenkaan ja soijakin aiheuttaa oireita.

 
At 30/6/10 17:28, Blogger Rosmariini said...

Joo, onhan tuo teoria hiukkasen yksinkertaistava. Ihminen on kuitenkin niin valtavan monimutkainen kokonaisuus.

Ja esim. minun kohdallani ketsuppi edistää terveyttä (tai ainakin mielenterveyttä) oikeinkin hyvin. :)

Mutta noista veriryhmistä olisi kiinnostavaa lueskella enemmältikin (tulee vaan huono omatunto, kun en ole luovuttanut verta ikiaikoihin... onneksi AB plussalle ei ole yleensä kovin paljon tarvetta).

 
At 30/6/10 20:00, Blogger Timo Kantola said...

Nyt olen ilonpilajaa :(, mutta tuo veriryhmäjuttu on aika syvällistä huuhaata jaloimmassa muodossaan. Mukatieteellisyys vakuuttavasti kirjoitettuna on vakuuttavaa, mutta silti huuhaata.

 
At 30/6/10 20:22, Blogger anskusiili said...

Jään innolla seuraamaan, toivottavasti tulee kivoja kasvisohjeita lisää! : )

 
At 30/6/10 20:50, Blogger Rosmariini said...

Timo: Huuhaatahan tuo ravintoteoria on, mitä suurimmassa määrin. Eli ilo ei ole ollenkaan pilalla.

Mutta veriryhmät (ja etenkin niiden levinneisyysalueet) itsessään ovat tosissaan kiinnostavia.

Anskusiili: Kotiin on kannettu viikon mittaan kasapäin kasviksia, ja soijasuikaleet on jo testattu. Ovelasti ajoitin vegeviikon kesäaikaan, niin on mukavasti kaikkea tuoretta tarjolla.

Ajatukset uusista teemaviikoista ovat jo pohdinnassa. Esim. viljaton viikko voisi olla aika hupaisa.

 
At 30/6/10 20:52, Blogger Meri, Helsinki said...

Niinhän Rosmu itsekin sanoi ettei tällaiseen pahemmin usko, mutta kokeiluhan on HAUSKA idea! Ei elämä (tai syöminen) ole niin vakavaa. Vaikka oonkin varma että kaikki on ihan luolaihmisiä pohjimmiltaan :-D

Hyvin käy yksiin sikäli, että mä oon oo ;-D

 
At 30/6/10 21:09, Blogger Rosmariini said...

Hehee, meidän paleo(yli)muuli!

Minäkin olen sitä mieltä, että kivikautinen ruokavalio olisi periaatteessa kaikille se kaikkein passelein (jos vaan voisi muuttaa historiankirjoitusta siten, että luolamiehet olisivat syöneet vaikka vähän ruisleipääkin...).

Eli ehkä meissä kaikissa asuu pieni O.

 
At 1/7/10 09:05, Anonymous -stjtr- said...

Minä nyt tunnetusti vedän mitä vaan, mutta tofusta on tullut tosi hyvä kaveri viime vuosina. Ja olen tainnut teitäkin viekoitella joskus niillä eväksillä. ;-D

Onnea koitokseen, muista monipuolisuus, ettet nyt koko viikkoa pelkkää soijasuikaletta vedä.

 
At 1/7/10 09:56, Blogger Rosmariini said...

Hihii, ei pelkoa, että pelkkiä suikaleita söisin. :) Mutta tulipahan testattua (näyttivät kyllä ihan kanalta!).

Tänään olisi tarkoitus grillata, ääks. Onko se sitten soijanakki vai täytetty portobello.

 
At 1/7/10 09:58, Blogger Rosmariini said...

Mutta hei hitsi tosiaan, se teikäläisen maineikas tofucurry! Sitä pitää tehdä jonain päivänä.

 
At 1/7/10 11:25, Blogger millimolli said...

http://www.chocochili.net/2008/11/italialainen-pastavuoka/ Tee tätä niin uskosi tofuun kasvaa taivaaseen asti! Valloittavan hyvää ja täyttävää.

Hälsokökenin pakasteessa olevat soijanakit ovat muuten mainioita myös grillaamiseen ja muutenkin tosi hyviä, ei yhtään jauhomaisia.

 
At 1/7/10 12:37, Blogger Virpi said...

Hälsans kökin soijapullat (pakasteesta myöskin) toimivat myös hyvin grillissä, tuli testattua tuossa toissa viikonloppuna :) mulla on blogissa myös marinadi tofulle, joka sopii tosi hyvin grillattavaan tofuun (pihistin idean Pumpkin Jamin Marilta, kun hän tarjosi näitä siellä Sillä sipulilan miitissä).

Kasvisruokaviikko oiskin hyvä idea, mutta sitten pitäis tehdä kanssaeläjälle eri ruuat, sille en takuulla saisi kasvisviikkoa myytyä ideana nimittäin.

 
At 1/7/10 12:37, Blogger Haarukka said...

Rrrrakastan tällaisia testiviikkoja! Suosittelen lämpimästi feta-perunasalaattia, joka on meiltä ja vierailtamme saanut varauksettomia kehuja: http://sanojalautaselta.blogspot.com/2010/05/uusien-perunoiden-odotus.html. Sen kanssa esim. kesäkurpitsapihvejä (keitä kurpat ja puristele niistä vesi pois), joissa on mauste-/sidosaineina fetaa, parmesania ja munaa (joka ei liene pakollinen). On kuule hyvää!

 
At 1/7/10 13:44, Blogger Rosmariini said...

Kerrassaan herkullisen kuuloisia vinkkejä, suuret kiitokset kaikille! Parin viikon päästä alkavalla kesälomalla ehtii onneksi haalia hallista ja torista entistä parempia raaka-aineita (esim. tuoretta tofua), niin pitää toteuttaa sitten niitä reseptejä, joita ei tämän viikon aikana ennätä.

Taidan lykätä grillauksen viikonloppuun (täällä on just nyt kamala rankkasade... ei sentään enää tule rakeita eikä ukkosta niin rankasti) ja tehdä tänään siistiä sisäruokaa. Ajatus perunasalaatista kuulostaa tosissaan houkuttelevalta.

Siihen ei vaan oikein passaa laittaa pekonia.

 
At 1/7/10 14:09, Anonymous Salla said...

http://www.chocochili.net/2010/03/munakoiso-tofupaistos/

Chocochilin ohjeita suosittelen minäkin! Tätä olen tehnyt ja hyvin toimi!

 
At 1/7/10 14:13, Blogger Rosmariini said...

Mihin sitä joutuisikaan ilman (kasvis)ruokablogeja.

Chocochili on vielä sopivasti valittu SRE:n kesäkuun ruokablogiksi.

 
At 1/7/10 18:56, Blogger Merituuli said...

Luojan kiitos mä oon B ;)

 
At 1/7/10 19:25, Blogger Rosmariini said...

Onhan se kätevää, kun ei tarvitse nyt äkkipäätä ryhtyä kasvissyöjäksi. :)

B ei taida mikään kovin yleinen veriryhmä Suomessa ollakaan.

 
At 1/7/10 21:11, Anonymous Anna-Maria said...

Hienoa, että kokeilet vegetarismia! Olen itse ollut jo 11 vuotta kasvissyöjä ja voin suositella sitä silmiä avaavana kokemuksena. Olen oppinut syömään monia asioita mihin en aiemmin olisi koskenutkaan. Ruokavalioni tosin sisältää maitotuotteita ja sitä myötä myös juustoja.

Grilliin suosittelen kasviksia isoina lohkoina ja päälle sulamaan halloumijuustoa =) Myös kasvishampurilaiset ovat grillissä hyviä, kun jaksaa tehdä itse pihvit.

 
At 1/7/10 21:21, Anonymous Anonyymi said...

HEI! Hienoa että kokeilette ennakkoluulottomasti kasvisruokavaliota! Olen ollut yli 10 vuotta kasvissyöjä, välillä jopa vegaani mutta nykyisin sallin perustellut poikkeukset. Olenkin kaivannut mainioon blogiinne enemmän ruokaan liittyviä eettisiä pohdintoja. Jos halajatte jotain terveydellisia fiboja niin suosittelen kokeilemaan kasvissyöjän elämää vähintään kuukauden. Paras kuukausi tähän on ehdottomasti (Suomessa) elokuu kun kaikki kotimaiset vihannekset ja marjat ovat parhaimmillaan.

Keittokirjat ja netti ovat niin pullollaan mahtavia kasvisruokaohjeita, etten niistä ala vinkkejä antamaan. Mukavaa viikkoa!


terv. Yksi Vegetaristi


P.S Meikäläisten yksi suosikki tofuruoka on seesaminsiemenillä paneroitu savutofu, nam!

 
At 2/7/10 14:12, Blogger Rosmariini said...

Ihan kiinnostava viikko tämä on ollut, suosittelen kyllä vastaavaa kokemusta muillekin. Aika paljon suunnitelmallisuutta tuo kasvissyönti vaatii, ja näköjään sorminäppäryyttäkin. Tämänpäiväinen ruokaohje nimittäin kehottaa kuorimaan liotetut härkäpavut, hmmm.

Mitä te kasvissyöjät panette hampurilaiseen pihvin korvikkeeksi? Mikä olisi mahdollisimman maukas vaihtoehto?

Yritin tehdä itse joskus keväällä hampurilaisiin perunapihvejä (kun oli tulossa kasvissyöjiä grillaamaan), mutta en ollut niiden makuun ollenkaan tyytyväinen. Myöskään vähän myöhemmin tekemäni perunapyörykät eivät oikein onnistuneet, joten jäivät nekin sitten postaamatta.

 
At 2/7/10 15:41, Blogger Anna said...

Mun siskon bravuuri on simppelit soijapihvit:

http://ruokaleena.vuodatus.net/blog/2151028/soijarouhetta-ja-makaronia/

Ne vois toimia hampurilaisen välissä hyvin! Eivätkä varmaan oo vaikeita tehdä, muistan kun tosiaan tuo oli ekoja ruokalajeja joita sisko omassa kämpässään kokkaili, välineitäkään ei vielä oikeen siinä vaiheessa ollut :)

 
At 2/7/10 22:02, Anonymous Loviisa said...

Hampurilaiseen kävi tosi hyvin Hälsans Kökin leikkeet, tein tässä yhtenä päivänä ja nirso lapsikin kehui, että onpas hyvä pihvi! Niillä taitaa olla myös ihan hampurilaispihvejäkin, mutta meidän lähikaupassa ei ollut joten tyydyin noihin leikkeisiin.

Syön kyllä lihaakin (vähän nirsoillen eli ostan pääosin lihaa vain sieltä, missä tiedän eläimiä pidettävän hyvin tai riistaa), mutta toisinaan etsin näitä vaihtoehtoja ja yleensäkin syön kasvispainotteisesti.

 
At 3/7/10 11:04, Blogger Rosmariini said...

Kiitos pihvivinkeistä! Tuolta Annan linkistä löytyy näköjään vinkitystä myös kasvisruokailijan makaronilaatikkoon (onni olisi ruokabloggaava sisko!).

 
At 8/7/10 10:13, Blogger Rosmariini said...

Itselle muistiin: Kikherneburgerit.

 
At 12/7/10 21:05, Anonymous Anonyymi said...

Suosittelen kurkkaamaan Tuija Ruuskan Kasviskeittiötä. Sisältää monia vegepihvejä ja muutenkin erinomaisia ohjeita - esim. tomaattinen quinoa-minestrone upposi vaativaan yksivuotiaaseen ja vannoutuneeseen lihansyöjäaviomieheen kuin häkä.

Olen itsekin kokeillut kokkailla enemmän kasvispainotteisesti (vaikka en aio ikinä kokonaan kasvisruokavalioon ryhtyäkään, ei ole eettistä eikä ekologista syytä omalta osaltani jättää poroja, lampaita tai luomulihaa kauppaan) kun periaatteessa se voi olla hyvin maistuvaa ja muutenkin länsimaissa syödään lihaa enemmän kuin terveyden kannalta olisi hyväksi. Tuo kirja on ollut käytetyin kirjani (toinen suosikkireseptini joka kannattaa tsekata on helppo, edullinen ja maistuva peruna-papuvuoka jota monipuolistan yleensä porkkanalla, lantulla ja bataatilla).

 
At 13/7/10 13:24, Blogger Rosmariini said...

Kiitos kirjavinkistä! Vaikuttaa tosissaan käyttökelpoiselta. Tuostapa saankin oivan (teko)syyn mennä pitkästä aikaa keittokirjakauppaan.

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails