torstaina, tammikuuta 07, 2010

Ulukona syömäsä

Pienessä kaupungissa asumisessa on se huono puoli, että paikkakunnan ravintolat tulevat väistämättä vähän turhankin tutuiksi. Ouluun on onneksi viime kuukausien aikana perustettu useampiakin uusia ruokapaikkoja, joista me olemme tietenkin testanneet suurin piirtein jokaikistä.

Letkunpuiston vieressä sijaitsevaan vaaleanpunaiseen taloon avattiin vähän aikaa sitten Ravintola Puistola, jonka alakerran Dining-puolella juhlistimme marraskuussa hääpäivämme jälkeistä päivää. Minä söin Menu Uranian, joka sisälsi hiillostettua merikrottia ja puolukkagraavattua lohta + ylikypsää hirvenrintaa, viherherukkakastiketta ja perunapyreetä + pinjansiemenleivoksen ja lakritsijäätelöä.

Alku- ja pääruoka olivat ihan mahtavan maistuvia. Kala-annos oli ihanan raikas, ja ylikypsä hirvi nyt vaan on hyvää. Paikka oli viihtyisä, ja palvelu pelasi myös mukavasti. Minulla suli sydän, kun tarjoilija totesi sorsa-annoksen sisältävän punakaalta ja omenaa.

Bar Mezzo on maistuvine pubiruokineen erittäin tervetullut uutuus. Sen sijaan pubiruokakulttuurin kannalta ehdoton menetys oli hinta-laatusuhteeltaan erinomaisen Willi-Sian korvaantuminen S-ketjun Vanhalla Paloasemalla ja Grill Itillä. Kaikkien tuttujen moitittua paikan hampurilaista halusin käydä sitä itsekin maistamassa, enkä kyllä kamalasti tykännyt. Pihvin rakenteesta tuli sellainen olo, kuin taikinaa olisi veivattu liian pitkään, eikä mediumiksi jättäminenkään onnistunut pelastamaan tilannetta.

Yläkerran ravintolan testasimme ennen joulua. Ihan kelpoa kalaruokaa, mutta ei varsinaisesti mitään kotiin kirjoitettavaa. Paikka oli kyllä tupaten täynnä, joten selvästi tällekin ravintolalle on ollut tilausta.

Jouluviikon maanantaina kävimme blogiporukalla syömässä aiemminkin raportoimassamme Hellassa, jossa omalle lautaselleni päätyi vuohenjuustolla höystetty alkusalaatti + paistettua siikaa (ynnä maa-artisokkaperunaterriiniä ja tattikastiketta) + loppuun kylmä vaniljakohokas ja lämmintä lakkalientä.

Ruoka maistui mahdottoman hyvin, ja hyvässä seurassa aika kului ihan tuhottoman nopeasti (kiitokset seurasta Virpille ja kanssaeläjälle, vierailevalle Berliinin tähdelle, aina yhtä ihanalle Vegemissien Kaverille sekä insinööri-Pekalle).

***********
Olen jo aiemminkin valitellut, että Oulussa on ravintolapuolella ylitarjontaa känkkypizzerioista ja kiinalaisista. Viime aikoina on nähty yritystä vähän muuhunkin (esim. persialainen ravintola, joka kehui avatessaan olevansa lajissaan Suomen ainokainen). Myös perinteistä ranskalaisvaikutteista ravintolaruokaa on saanut halutessaan aika kätevästi.

Mitä mieltä te muut olette: Minkälaisen uutuusravintolan te haluaisitte kaikkein mieluiten omaan kotikaupunkiinne/kuntaanne? Tekeekö mieli pikaruokaa vaiko jotain vähän hitaampaa?

22 Comments:

At 7/1/10 22:59, Anonymous Nimetön said...

Hei Oulu! Toivoisin kotikaupunkiini Helsinkiin lisää laadukkaita kasvisravintoloita (myös iltaravintoloita), joissa syötävää löytäisivät myös vegaanit ja elävän ravinnon ystävät. Tällainen sekaruokailija nimittäin söisi mielellään ulkona hyvää kasvisruokaa.

 
At 7/1/10 23:11, Blogger Rosmariini said...

Loistoidea! Minulla oli yhdessä vaiheessa semmoinen periaate, että tilasin ravintoloissa ainoastaan kasvisruokaa. Eikä siinä kyllä mitään aivan unohtumattomia makuelämyksiä päässyt syntymään.

Joten laadukasta kasvisruokaa toivelistalle!

 
At 7/1/10 23:36, Anonymous Venla said...

Oletteko käyneet Oulussa testaamassa Tomoa? Japanilainen sushiravintola.

Toivoisin tänne Ouluun enemmän japanilaistyyppisiä ravintoloita, koska japanilainen ruoka on paljon muutakin kuin sushia ja misokeittoa. Ja afrikkalainen ravintola olisi myös todella mielenkiintoinen. Helsingissä olen ajat sitten vieraillut eräässä ja oli kyllä aivan ihanaa ruokaa. Tuli mieleen tästä Jos rakastat-leffasta.

 
At 7/1/10 23:52, Blogger Rosmariini said...

Kävin Tomossa lounastarkoituksissa viimeksi tiistaina. Söin jonkin aurinkoisen kasvissetin tms., ei niin hyvää kuin paikan kalaa sisältävät sushit, mutta ihan kelpoa kumminkin.

Mutta kyllä: Minäkin kaipaan kotikaupunkiini kovasti semmoista japanilaista ravintolaa, josta saisi myös lämmintä ruokaa. Ja joka olisi illalla pitempään auki.

Ja afrikkalaista myös! Esim. etiopialainen ruoka on kuulemma mahtihyvää.

(Oulussahan muuten oli afrikkalainen ravintola lyhyen aikaa joskus viime vuosituhannen puolella. Harmi, etten ennättänyt ikinä testaamaan paikan murkinoita.)

 
At 8/1/10 07:08, Anonymous Elina said...

Tallinnassa on se Afrikan Kitchen, jollainen olisi mahtavaa saada tänne Turkuunkin. Yleisesti ottaen kaipaan hyvin maustettua, proteiinipitoista kasvisruokaa, joka yllättävän hankala yhtälö Suomessa. Käyn Turussa yleensä syömässä joko Cantina Aztecassa (meksikolaista) tai Baan Thaissa.

 
At 8/1/10 08:53, Blogger Rosmariini said...

Cantina Azteca! En tiennytkään, että Turusta saa meksikolaista. Pitäisi varmaan pitkästä aikaa tulla pistäytymään sielläkin suunnalla (täällä Amarillo on lähinnä texmexiä).

Eri kuppiloiden kasvisannokset voisivat olla myös vähän innovatiivisempia. Monesti siihen kohtaa listaa lykätään vaan joku tattipasta, joka ei sitten maistu edes oikein millekään.

 
At 8/1/10 09:45, Blogger Virpi said...

Meikäläinen toivoo ylipäätään ketjuravintoloiden ulkopuolelta tulevaa tarjontaa! Silloin on aina mahdollisuus saada jotain yllättävää, hyvässä tai pahassa, mutta onpahan sitten ainakin jotain erilaista :)

Meksikolaishenkinen kelpais mullekin.

Mää en oo VIELÄKÄÄN käynyt Puistolassa, pitäs mennä varmaan.

Ja kiitos vielä jälkikäteen teillekin Hella-illasta, se oli huippua :) voitas harrastaa vastaavia kokoontumisia vaikka useamminkin!

 
At 8/1/10 10:01, Blogger Rosmariini said...

Onhan se ikävä uhkakuva, jos S-ketju imaisee sisäänsä koko kaupunkimme. Ne kun kuitenkin osaavat pystyttää Amarillon tyyppisiä ravintoloita, joissa ihmiset tosiaan tykkäävät käydä (minäkin kyllä tykkään siitä, kun kaikille tuodaan siellä automaattisesti tomaattisalsaa). :)

Mezzossahan me suunniteltiin joskus käyvämme porukalla. Ja seuraavaksi miitiksi sopisi myös ylioppilasteatteri!

 
At 8/1/10 10:51, Anonymous Kuusenkerkkä said...

Minäkin toivoisin tänne Kouvolan seudulle paikkaa, jossa saisi hyvää kasvisruokaa. Täällä on pizza/kebabpaikkoja ihan kyllästymiseen asti ja keskinkertaisia lounaspaikkoja, joissa on keskinkertaisen mautonta ruokaa. Joskus aikaisemmin taisi kaupungilla olla pieni kuppila, joka tarjosi kasvisruokaa, mutta silloin se ei ollut vielä niin suosittua. Se paikka katosi nopeasti. Nyt varmaan ihmiset kävisivätkin siellä ja uskoisin, että lounasannoksia saisi myytyä mukaan ihan kivasti. Itse ainakin olisin valmis maksamaan vähän extraakin kunnon vegesalaatista.

Toinen iso puute - työn puolesta - on hyvän edustuspaikan löytyminen. Meillä töissä käy paljon ulkomaalaisia vieraita, joille ei vaan voi tarjota suomalaista perunamuusi-lihapulla-kiinankaalisalaatti-mössöä. Oikeastaan ainoa sopiva paikka on ollut kiinalainen ravintola, jossa on runsas noutopöytä, tai sitten - yllätys yllätys - ammattikoulun oppilasravintola, jossa on todella maukasta ja laadukasta tarjottavaa. Ikävä kyllä se on auki vain 2 tuntia koulupäivinä, joten sinne harvemmin pääsee. Elikkä laadukasta (ja kalliimpaa) edustustarjottavaa kaipailen myös tänne Kouvolaan.

 
At 8/1/10 11:36, Blogger M said...

Helsinkiin odottelen kovasti juurikin etiopialaista ravintolaa. Tukholman-visiitillä testattu Vasastanin Abyssinia oli kerrassaan ihana ja tunnelmallinen paikka (ja ruoka hyvää!), vaikka nettisivut ovatkin aika pommit:
http://www.abyssinia.se/. Jotain vastaava odottelen kovasti näille kulmille!

 
At 8/1/10 12:11, Blogger Virpi said...

Juu teatteriin pitää mennä sitten porukalla kunhan tulee ensi-iltaan. Joku keskiviikkonäytös varmaan ois hyvä, kun muistaakseni toivottiin viikkonäytöksessä käymistä esiintyjätahon puolelta.

Ja Mezzo-iltakin kyllä pitäisi pitää, nyt on itsellä ainakin aika tyhjähköä kalenterissa, joten ajankohtaakin olisi helppo sovitella :)

 
At 8/1/10 13:15, Blogger Katri said...

Uusi lukija täällä! Kiitos inspiroivasta blogista. :)
Porvoo kaipaa kiihkeästi japanilaista ravintolaa...

(Vai olenko se vain minä?)

 
At 8/1/10 13:50, Anonymous Salla said...

Minäkin toivon Helsinkiin parempaa kasvisruokatarjontaa. Zucchini ja Silvoplee näyttävät, millaista kasvisruoan pitää olla. Molemmat ovat kuitenkin profiloituneet lounaspaikoiksi. Iltaisin ja viikonloppuisin kasvisruokaa kaipaava joutuu tyytymään niihin herne-maissi-paprika virityksiin.

Lisäksi toivoisin venäläisen ruoan edullisia paikkoja, sellaisia kuin Kustaankadun "Pelmenit". Uuniperuna- ja blinikioskit Helsinkiinkin! Ja Darja-pelmeneita ja venäläistä smetanaa marketteihin.

 
At 8/1/10 18:03, Blogger Rosmariini said...

Kiitokset kommenteista kaikille, näitä on tosi kiva lueskella (ja haaveilla samalla kiinnostavista ruokapaikoista).

Kuusenkerkkä: Kasvisravintoloiden vähäisyys on kyllä melkoinen murheenkryyni. Siitä huolimatta, että niille olisi takuulla tätä nykyä huomattavasti enemmän asiakkaita kuin vielä muutamaa vuotta aikaisemmin. Mahtaako Suomesta löytyä yhtään (Helsingin ulkopuolella sijaitsevaa) menestyvää kasvisravintolaa?

Oulussa on muuten ammattikoulun opetusravintola, jossa saa kuulemma hyvinkin edullisesti kolmen ruokalajin maistuvan aterian. Harmi, ettei ikinä lounasaikaan tule liikuttua niillä kulmilla.

Mirjami: Tukholma lienee sitten lähin paikka, jossa pääsisi maistelemaan etiopialaista ruokaa. Kamala, kun kutkuttaisi lähteä käymään siellä jolloinkin. Meillä on aika unohtumaton muisto yhdestä Kungsholmenilla sijaitsevasta kuubalaisesta ravintolasta. Pitäisi samalla käydä katsastamassa, olisiko se vielä paikallaan.

Virpi: Mullakin on hyvin tilaa taas parin viikon päästä. Tammikuun loppu myydään nyt! :)

Katri: Minä kaipaan puolestani kiihkeästi pääseväni Porvooseen. Ehkäpä jo ensi kesänä.

Salla: Blinikojut sun muut vastaavat olisivat kyllä erinomaisen tervetulleita Suomeen (jaksan aina itkeä kiinnostavamman pikaruuan perään).

Oulusta ei myös oikein saa perinteistä suomalaista ruokaa: läskisoosia, silakoita, pyttipannua, lihapullia yms. (Rajoittuneesta ravintolatarjonnasta on tosin se ehdoton hyöty, että on ollut pakko opetella kokkailemaan itse kaikenlaista)

 
At 8/1/10 20:59, Blogger Anzku said...

Meille tänne Joensuuhun on nyt avattu italialainen ravintola jota kyllä kovasti olen odottanutkin! Ravintolan ohessa on myös italialainen herkkupuoti (NAM!). En vielä itse ole ko. ravintolassa käynyt mutta suunnitelmissa on. Nyt vaan muuttohässäkkä vie mukavasti aikaa ja myös rahaa, eli ravintolajutut saa jäädä odottamaan tällä erää!

Tosi harvoin tulee käytyä ulkona syömässä. Tykkään enemmän ostaa kotiin vaikka jotain hienompaa raaka-ainetta ja laittaa ruokaa itse. Pienellä pudjetilla kun elellään niin senkin ravintolarahan laitan mieluummin rentoutumiseen kotona. :)

 
At 8/1/10 21:37, Blogger Rosmariini said...

Minullakin oli pitkään semmoinen vaihe, ettei ravintolaruoka houkuttanut ollenkaan. Kun kotona hartaasti nykertämällä saa kuitenkin niin hyvää ja omaan suuhun just passelia ruokaa.

 
At 9/1/10 10:56, Anonymous Nimetön said...

Cantina Azteca ei ole kyllä meksikolaista nähnytkään, bulkki tex-mexiä se on.

Ei taida suomessa olla yhtään meksikolaista ravintolaa, kunnollinen tex-mexkin taitaa olla suomi-poikien ulottumattomissa

 
At 9/1/10 12:44, Blogger Rosmariini said...

Meikälle maistuisi texmex-ravintolassa vähän bulkimpikin ruoka, kun en ole koskaan käynyt Meksikossa enkä Teksasissa.

(Kiinassa käynnin jälkeen kyllä huomasi, kuinka kiinnostus Suomesta saatavaa kiinalaista ruokaa kohtaan lopahti kokonaan.)

 
At 19/1/10 20:28, Anonymous Nimetön said...

Käykäähän oululaiset katsastamassa grilli Swing Länsi-Tuirassa. Hyvää grilliä itse tänne kaipasin ja kyseisestä paikasta löytyy ihania bosnialaisia "hampurilaisia" yms. Tekevät itse sämpylät ja maustavat ihanan raikkaasti tujauksella tulisuutta.

 
At 19/1/10 20:38, Blogger Rosmariini said...

Hmmm, kuulostaa hyvältä. Olisiko siellä jotain erityisen suositeltavaa annosta?

 
At 24/1/10 18:13, Anonymous Nimetön said...

Itse vanhana Oululaisena kaipailen aina aika-ajoin rotuaarin ravintola Istanbuliin. Siellä on t o d e l l a hyvä ruoka, palvelu ja ilmapiiri. On ollut aina ihan ehdoton feivöritti Oulussa. Onhan se hintavan puoleinen mutta jos haluaa panostaa iltaan JA ruokaan, suosittelen kyllä oikein lämpimästi. Ja kannattaa myös kysyä ruokia ohi listan, kokki on yleensä aika joustava! ;) Paikan alkuleipä valkosipulivoilla on jotain aivan upiaa ja yleisesti ottaen, kaikkia ruokia kohtaan kannattaa siellä olla ennakkoluuloton, sillä laatu on erinomaista! Myös palvelusta ehdotonta plussaa. Nam. :)

 
At 24/1/10 22:49, Blogger Rosmariini said...

Istanbulissa olisi kyllä kiva käydä useamminkin. Siellä on monesti vaan (etenkin viikonloppuiltaisin) niin täyttä, ettei tule sitten edes yritettyä sisään. Mutta tosissaan hyvää ruokaa sieltä kyllä saa, että pitäisi vaikka varata pöytä sieltä jonain lähiviikonloppuna.

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails