maanantaina, tammikuuta 11, 2010

Suunnitelmissa suolamylly

Pitkään palvellut suolamyllymme on syystä tai toisesta sanonut irti työsopimuksensa. Se ei nimittäin enää oikein myllää, vaan säädöistä, sisään syötetystä suolasta ja myllynpyörittäjän otteiden tarmokkuudesta riippumatta tuloksena on aina vain vaimea vana ohuenohutta suolapölyä. Koska kyseessä on yksi taloutemme eniten käytetyistä vempeleistä, sille pitää hankkia seuraaja ja mieluiten mahdollisimman pian.

Suola- ja pippurimyllyjen parhaimmistoa edustaa ilmeisesti Peugeot. Ovatko Peugeotin myllyt oikeasti niin hyviä, kuin kaikkialla annetaan ymmärtää? Elinikäinen takuu kyllä houkuttelisi. Onko muita kokemuksia? Millaista myllyä ei ainakaan kannata hankkia? Miksi?

Saatavilla näyttäisi olevan myös paristokäyttöisiä suolamyllyjä, mutta ehkä hienonnamme suolamme vastaisuudessakin vähän perinteisemmin menetelmin.

49 Comments:

At 11/1/10 09:46, Blogger Jaakko said...

Lyhyesti: ovat maineensa veroisia, älkää tuhlatko rahojanne muihin. Pidemmästi: meilläkin on ollut myllyjä muiltakin valmistajilta, mutta Peugeotit ovat aivan omassa luokassaan ja muutaman vuoden käytön jälkeen tuntuma ja toiminta on kuin uutena.

 
At 11/1/10 09:47, Anonymous Jukka said...

Peugeot. Onko niitä edes muita?

 
At 11/1/10 09:58, Anonymous Anonyymi said...

Minulla oli aiemmin Cole And Masonin Inverta Flip Chrome -pippuri- ja suolamylly, joilla on myös elinikäinen takuu:

http://www.coleandmason.com/products/detail.asp?category_ID=8&index=1

Sain muutama kuukausi sitten lahjaksi Peugeotin Paris-myllyt. Voin sanoa, että ero on kuin yöllä ja päivällä... Peugeotin hyväksi siis.

 
At 11/1/10 10:23, Anonymous emma said...

Joulupukki toi meille Peugeotin myllyt. Tykkään!

 
At 11/1/10 10:28, Blogger Juho Garo Mäkinen said...

Kämppiksellä olevat Peugeotin myllyt ovat todettu erinomaiseksi. Tärkeää on kuitenkin muistaa, ettei jauha suolaa höyryävän kattilan päällä.

Myllyssä oleva suola nimittäin imee höyryn sisäänsä ja tukkii myllyn, jolloin se täytyy puhdistaa huolellisesti. Toimiva tapa on siirtää kattila suolan jauhamisen ajaksi pois kuumalta liedeltä.

 
At 11/1/10 10:59, Anonymous Anonyymi said...

Mulla on Pösön mylly ollut käytössä yli kymmenen vuotta ja vieläkin toimii kuin uusi.

Ja Peugeot on myös mylly paikallaan ammattikeittiöissä, joissa tulee työn puolesta luuhattua ihan kyllästymiseen asti.

 
At 11/1/10 11:01, Blogger Janita said...

Suola- ja pippurimyllyistä ei ole kokemusta, tosin sellaiset on hankinnan alla. Tulin vain kertomaan, että tehtiin viikonloppuna katkarapupastaa teidän ohjeen mukaan (tämän: http://pastanjauhantaa.blogspot.com/2006/03/katkarapukastiketta-pastalle.html) ja oli niin superhyvää, että pasta meinasi viedä kielen mennessään. Vähän sovellettiin ohjetta mausteiden osalta ja sienet jätettiin kokonaan pois. Puristettiin pastan sekaan myös limetin mehua, joka toi kivaa lisäpotkua ja raikkautta pastakastikkeeseen.

 
At 11/1/10 12:00, Anonymous Anonyymi said...

Viimeksi Chez Mariuksessa vieraillessani kuulin myyjän hehkuttavan Zassenhaus:in myllyjä, ja lafka näyttää jostain syystä siirtyneen Peugeoteissa tilaustuote-meininkiin: http://www.chezmarius.fi/tuotteet/pippurimyllyt-ja-sirottimet/ Zassenhauseja on hyllyt täynnä.

Itsellä kokemusta Peugeoteista ja hyvin ovat palvelleet.

 
At 11/1/10 12:08, Blogger Annimaria said...

Itsekin olen pösööni varsin tyytyväinen, eikä ne loppujen lopuksi ole edes niin paljoa muita vähänkään kunnollisia myllyjä kalliimpia, että kannattaisi kauheasti harkita muiden ostoa. Ainoa vika pösössäni on se, että ulkokuoren puuviilu on vähän kärsinyt kosteassa englantilaisessa keittiössä oleilusta. Pösö tekee toki myös myllyjä, joissa on metallivahvikkeet, ne kestäisivät varmaan jopa ääriolosuhteissa eli Iso-Britanniassa.

 
At 11/1/10 12:43, Blogger Geranium said...

Meillä on ollut Peugeotin pippurimyllä käytössä seitsemän vuotta, toimii kuin uusi edelleen ja mustaksi maalattu puuronkokin on ihan priima.

 
At 11/1/10 14:12, Anonymous Anonyymi said...

http://www.iittalahomeshopping.com/epages/iittala.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/iittala/Products/T189391

Meikä tykkää tästä!

 
At 11/1/10 14:32, Anonymous Anonyymi said...

Peugeot on todella loistava, niin suola- ja pippurimyllynä, kuin autonakin :)

 
At 11/1/10 14:34, Blogger Rosmariini said...

Minä olen aina kuvitellut, että nuo pökötit maksaisivat mansikoita + että niitä (siitäkin syystä) käytettäisiin vain ammattilaiskeittiöissä. Mutta eiväthän ne tosiaan näyttäisi olevan käytännössä yhtään sen kalliimpia kuin muutkaan merkkimyllyt.

 
At 11/1/10 14:49, Anonymous Riitta said...

Terve, meidän taloudessa ollaan mustapippurin suurkuluttajia ja nyt on menossa neljäs pippurimylly mallia Peugeot. Vuoden ollut käytössä eikä osoita väsymisen merkkejä. Muut myllyt ovat hajonneet noin vuoden ikäisenä.

 
At 11/1/10 15:24, Blogger Haarukka said...

Meillä peugeotin pippurimyllyä pitää koko ajan olla kiristämässä, se löystyy heti (siis se väännettävä osa). Ehkä en ole tajunnut jotain hienoa kikkaa, tai sitten kaikki tekevät noin eivätkä valita. Nämä kommentit luettuani taidan paneutua myllyymme vähän tarkemmin.

 
At 11/1/10 16:03, Anonymous Anonyymi said...

Meillä kulutettiin ensin alta kahdet kalliihkot (Iittala ja Bodum) myllyt ennen siirtymistä Peugeotiin. Nyt ei ole tarve enää vaihtaa mihinkään. Täällä Sveitsissä nuo eivät edes ole järin kalliita.

 
At 11/1/10 16:40, Blogger Meri, Helsinki said...

Peugeotiin vannotaan täälläkin. Lihansyöjän P:n pippurimylly on kestänyt vuositolkulla aivan kunnossaan ja kun suolamylly hajosi viime keväänä, ostin Peugeotin suolamyllyn tilalle. Kannatti.

 
At 11/1/10 17:41, Blogger Jael said...

Mulla on Maxwell& Williamsin suola-ja pippurimyllyduo,ja ihan tyytyväinen olen niihin ollut.Peugeotia olen katsellut,mutta kun on niin pirun kallis..

 
At 11/1/10 18:10, Blogger Merituuli said...

pökötillä meilläkin mennään. ei niillä perinteisen kurvikkailla, vaan semmoisilla jossa yläosa on rosteria ja alaosa tummaa puuta. en vaihtais!

 
At 11/1/10 19:51, Blogger Mikko Orispää said...

Mulla on ollut kolme Peugeottia ja kaikki ovat olleet aivan totaalisia susipaskoja. Nykyään on käytössä Hackmannin Touch maustemyllyt niin pippureille, suolalle kuin kuivatuille chileillekin. Toimivat erinomaisesti.

 
At 11/1/10 20:06, Anonymous Malla said...

Meilläkin väännetään mausteita pataan (onkos suola mauste...? No joo.) Hackman Touch myllyllä. Hyvää ja varmaan jälkeä ja tykkään kun mylly on suunniteltu niin että se säilytetään pöydällä myllyosa ylöspäin - eipähän ole pippurinmurut ja suolat pöydällä joka käytön jälkeen kun väkisinkin kun myllyn laittaa pöydälle se kolahtaa sen pikkiriikkisen verran että tomut pölisevät pöydälle mylly alle. No joo, mutta siis Hackman on meidän perheessä kovassa käytössä.
http://www.iittalahomeshopping.com/epages/iittala.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/iittala/Products/T189391

 
At 11/1/10 20:54, Blogger Ketturouva said...

Meillä on ollut nyt kai vuoden-pari peugeotin (musta)pippurimylly, jonka laadusta vakuuttuneena ostimme nyt myllyt myös valkopippurille ja suolalle. Hakkaa mennen tullen muut myllyt joita taloutemme on kokeillut.

 
At 11/1/10 21:03, Blogger Chez Jasu said...

Kyllä Peugeotit on ehdottomasti hintansa veroisia tai ehkä vieläkin parempia.

Ostin omani yli kymmenen vuotta sitten kirpparilta 25 markalla. Toimii edelleen täydellisesti. Myös uutena hankkimani suolamylly on ollut verraton.

Ei muuten kannata ostaa pienintä suolamyllyä, jos ei halua olla koko ajan täyttämässä.

 
At 11/1/10 23:59, Anonymous Mela said...

En ollut Peugeotteihimme aluksi ollenkaan tyytyväinen, mutta taisimme laittaa vääränlaista suolaa ja asua myllyille liian kosteassa ilmastossa. Nyt ne toimii ihan ok. Voittehan tulla testaileen.

 
At 12/1/10 01:34, Blogger Sohvi said...

Mulla on kolme kappaletta Hackman Touch -myllyjä ja yksi Pösö, ja suhteelle on ihan syynsä. En tiedä onko Peugeotini jokin maanantaikappale, mutta sillä suolan kuin pippureidenkin jauhaminen on todella vaivalloista ja jälki on vähän mitä sattuu, säädöistä riippumatta. Hackmaneihin taas olen ollut todella tyytyväinen, tosiaan tuo pohja ylös -säilytys on näppärä ja ulkonäkökin on miellyttävän pelkistetty.

 
At 12/1/10 02:30, Blogger Linda said...

Meillä on 3 kpl peugeotin myllyjä, itse en oo kauheen impressed. Varsinkin suolamylly on jääny melkeinpä käyttämättä koska se ei toimi, enkä oo vieläkään jaksanu valittaa. En tykkää kauheesti niiden ulkonäöstäkään (ei olla itse ostettu). En oo kyllä ikinä törmännyt suolaamyllyyn, joka olis miellyttänyt, minkä takia käytän aina nykyään sormisuolaa.

 
At 12/1/10 10:08, Anonymous Anonyymi said...

Mustapippurikäytössä Peugeot jo varmaan ainakin viidettä vuotta. Muuta en enää edes kokeilisi.

Pikkuenkeli

 
At 12/1/10 10:40, Blogger Jaakko said...

Paikallisen kettiökapinemyymälän myyjän mukaan suolamyllyyn suositellaan erityistä myllysuolaa. Normaali merisuola ei kuulemma ole riittävän tasakokoista. Omat havaintoni tukevat tätä väitettä.

 
At 12/1/10 18:27, Anonymous Anonyymi said...

Peugeotilla on eri myllyt suolalle ja pippurille, vaikuttaa ihan oleellisesti jauhamistulokseen. Pippurimyllyssä ei suola jauhaannu kovin hyvin, kokeiltu on.

Seija

 
At 12/1/10 19:24, Blogger Rosmariini said...

Suuret kiitokset kaikille kommenteista! Minä olisin pistänyt jo sopivaksi katsomani myllyn tänään tilaukseen, mutta perheen miesosasto haluaa käydä niitä ensin testailemassa. Nimim. Minäkö muka hätähousu?

 
At 12/1/10 20:28, Anonymous Kirsi said...

Santa Maria myy vuorisuolaa kertismyllyssä nimellä Rock Salt. Suola on NIIN hyvää ja mylly toimiva, että suolan osalta ei muita myllykokemuksia ole. Pippuri jauhaantuu kyllä pösöllä hyvin juuri sellaiseksi kuin on tarkoitus, mutta meilläkin sitä pikku ruuvia saa olla ruuvailemassa välillä kireämmälle. Hackmannin versio rupesi kiinnostamaan, täytynee heti huomennä käydä tsekkaamassa...

 
At 12/1/10 20:34, Anonymous Kirsi said...

Ja vielä tuosta kertismyllystä piti sanomani, että siinä oleva korkki on tosi kätevä. Voi rouskutella suolat hienoksi missä vain (ei pelkästään esim. höyryävän ruoan päällä) ja kirkkaan kannen ansiosta jauhatuksen määrän voi ainakin suunnilleen mitata korkin avulla. Saman sarjan Tellicherry Pepper toimii muuten myös loistavasti!

 
At 12/1/10 20:48, Blogger Pippurimylly said...

Loistokommentteja, suurkiitokset! Peugeot on selvä yleisön suosikki - rynnistämmepä moisia koemylläämään lähimpään hyvinvarusteltuun siis!

 
At 12/1/10 20:52, Blogger Rosmariini said...

Jos koemylläys kestää pitkään, niin ostan sitten hätävaraksi tuommoisen Santa Marian minimyllyn (hihii!).

 
At 12/1/10 21:50, Anonymous Anonyymi said...

Noi kertisminimyllyt on muuten aivan loistavia. Viime kesän asuntomatkailureissun "suola" :)

 
At 12/1/10 22:41, Blogger Arja said...

Olen alkanut ihmettelemään koko suolamyllyn ideaa ja tarpeellisuutta. Eihän suolasta katoa aromit mihinkään, miksi se pitäisi hienontaa vasta juuri ennen ruokaan lisäämistä? Hyvää suolaa saa nykyisin montaa laatua valmiiksi hienonnettunakin, ja sittenhän on olemassa gourmeesuolat makusuolaksi. Suola on lisäksi vaikea hienonnettava kosteudensitomiskykynsä takia, ei varmaan mikään mylly kestä siinä puuhassa kauan. Pippurimyllyt on asia erikseen ja niissä on Peugeot minustakin kunkku.

 
At 13/1/10 08:20, Blogger Jaakko said...

@Arja: suolan rakenne vaikuttaa aika paljon ruoan makuun, nimenomaan silloin kun sitä lisätään juuri ennen ruoan nauttimista. Hyvä esimerkki maanantailta: viikonlopusta oli jäänyt yli poronpaistia ja itsetehtyä leipää, kas siinäpä oiva iltapala! Voita leivälle, ohuita porosiivuja päälle ja myllystä suolaa ja pippuria päälle. Jozo olisi antanut yhdistelmään hieman puisevan, kuivan maun ja sormisuolan kiteet eivät olisi olleet riittävän pieniä antamaan välitöntä suolaisuutta, siis myllysuolaa sen olla pitää. Osa suolarakeista on riittävän hienoja antamaan välittömästi suolan maun ja isommat kiteet antoivat suolan maulle riittävän keston.

Puhhuh, olipa filosofointi:-D

 
At 13/1/10 08:58, Blogger Rosmariini said...

Minulle suola- ja pippurimyllyn tulo kotikeittiön valikoimiin oli aikoinaan pelastus: mikään ei ollut kersana syödessä niin kammottavaa, kuin hampaiden väliin ajautunut kokonainen pippuri tai liian suuri suolakide (sen takia en osaa vieläkään suhtautua silakkalaatikkoon).

Lisäbonuksena saa vielä rouhimisen äänen (kokkailussa syntyvät äänet ovat aivan liian aliarvostettuja!). :) Pitäisiköhän viritellä jossain vaiheessa oma myllynsä kuivatulle chilillekin...

 
At 13/1/10 14:16, Blogger Jaakko said...

Aivan! Piti oikein käydä katsomassa YouTubesta syö, juo, mies, nainen - elokuvan alkukohtaus. Äänimaisema on huikea, jos kohta visuaalinen anti ei jää yhtään jälkeen.

Oma suosikkini syntyy, kun ottaa (Riedel) viinilasit hyllystä ja ne jäävät soimaan kädessä.

 
At 13/1/10 18:00, Blogger Arja said...

Jaakko, en ihan Jozoa ajatellutkaan. Sitä ei ole näkynyt keittiössäni enää kymmeneen vuoteen :=). Nykyisin saa upeita merisuoloja (taipuuko se noin...) mielestäni juuri sopivaan karkeusasteeseen valmiiksi jauhettuna. Mikä ihana asia kunnon suola onkaan, yllättävän paljon vaikuttaa ruuan makuun. Mutta okei, ehkä se myllyn äänikin antaa lisäbonusta nautintoon, suola pahus vaan tukkii niin helposti myllyn.

 
At 13/1/10 23:41, Anonymous Krisu said...

Peugeot sekä suolalle että pippurille. En vaihda. Alussa oli ongelmia suolan kanssa, asia korjaantui, kun aloin ostaa kunnollista suolaa. kaikki markettien gourmet-suolat eivät vaan ole myllykelposia mitenkään. Mitä halvempaa, sen varmemmin puristettu jyviksi eikä aitoa kidettä, ja sitten mylly ei toimikaan. Mutta sehän on suolan eikä kuningas Pösön vika.

 
At 14/1/10 00:14, Blogger Rosmariini said...

Kuningas Pösö! :D Voi kun pääsisi itsekin jo vähän mylläämään.

 
At 15/1/10 12:03, Blogger värinä said...

Itse suosittelen myös Hackmannin Touch-myllyjä. Olen ihastunut niiden helppokäyttöisyyteen. Eivät roskaa työtasoja ja täyttäminen on helppoa, kun ei ole sitä akselia keskellä myllyä edessä.

 
At 16/1/10 17:16, Anonymous Anonyymi said...

Pakko tulla entisenä Peugeot -uskovaisena antamaan hieman kriittisempi arvio "Pösön" myllyistä. Vaikka Peugeotin myllyjä pidetään edelleen yleisesti maailman hienoimpina myllyinä, niin parhaita ne eivät missään tapauksessa ole. Ja mihin väitteeni perustan?!

Ensinnäkin Peugeotin koneistot ovat äärimmäisen vaativia sen suhteen mitä tavaraa niiden läpi koitetaan jauhaa. Toisin sanoen suola ei saa olla kosteata, sen pitää olla oikean kokoista yms. Sama pippurin kanssa. Ja kuten joku aiemmin mainitsi, Peugeotilla on omat myllyt suolalle ja pippurille eikä niitä pidä keskenään sekoittaa! Sekä Zassenhausin että Weberin myllyissä puolestaan on keraamiset koneistot, joiden läpi tulevat kaikenlaiset suolat, pippurit, yrtit, chilit ynnä muut mitä myllyyn nyt keksii tunkea. Ja sama koneisto löytyy siis molemmista myllyistä, joten sekaannuksen vaaraa ei ole!

Toiseksi Peugeotin karkeudensäätö on varsinkin vanhoissa myllyissä (jossa karkeutta säädetään nupista) lievästi sanottuna epäluotettava ja hankala. Karkeudensäätö ei pysy paikallaan eikä se ole tarkka ja kaiken lisäksi nuppi alkaa löystymään, jos myllyä käyttää väärin eli vääntää sitä kahteen suuntaan eikä käännä pelkästään myllyn yläosasta.

Uusista Peugeotin myllyistä löytyy onneksi tänä päivänä pikasäätö, joka ei kuitenkaan valitettavasti pärjää Zassenhausin ja Weberin vastaaville. Peugeotissa pikasäätö on nimittäin portaittainen, kun taas jälkimmäisissä se on portaaton. Myös jauhamistuloksissa on huikeasti eroa. Kuten arvata saattaa, myös niissä voitto menee Z:lle ja W:lle...

Jos siis haluatte oikeasti parhaat mahdolliset myllyt niin hankkikaa Zassenhausin tai Weberin myllyt! Jos haluatte pitäytyä klassikossa ja satutte pitämään Peugeotin muotoilusta, niin pitäkää huolta, että käytätte myllyjä oikein. Silloin Peugeotin myllytkin ovat erittäin mainioita.

Niin ja itselläni on siis Peugeotin myllyt toistaiseksi käytössä. Zassenhausin myllyt hankin heti, kun keksin hyvin palvelleille Peugeoteille uuden kodin!

 
At 1/6/10 13:22, Blogger Mimi said...

Muistakaa että jopa Peugeotin myllyn pystyy hajottamaan väärällä rouhimistavalla. Myllyä saa pyörittää vain yhteen suuntaan, jos sitä pyörittää kahteen suuntaan rouhiessa, niin ajan myötä tämä saattaa hajoittaa myllyn koneiston, samoin kuin kostea ilma ja vesihöyry tekevät hallaa toiminnalle. Pyöritä aina siis vain yhteen suuntaan.

Ammattikeittiöissä on aina kaikkialla Peugeotin pippurimyllyt (tosin ei suolamyllyjä, ne ovat liian hifistelyä), olen itsekin nimittäin valmistuva kokki joten tiedän tämän ja kannatan Peugeotia. :)

 
At 22/11/11 17:29, Anonymous Anonyymi said...

Kiitos mielenkiintoisesta Peugeot-keskustelusta. Itseni täytyisi nyt ensikertaa täyttää oma Pösö-suolamyllyni ja totesin saman, niinkuin monet muutkin, että tavis merisuola ei Pösölleni kelpaa. Laittaisitteko vielä ihmiset niitä suolamerkkejä tulemaan, jotka olette todenneet myllyissänne toimiviksi ja samoin kaupat, josta suolaa sai ostaa. Kiitos!

 
At 16/11/14 13:22, Anonymous Anonyymi said...

En ole käyttänyt kertaakaan Peugeot suolamyllyäni, enkä voi mitenkään ymmärtää sellaista myllyä johon voi laittaa vain jotain tietynlaista sulaa.
Pitääkö se olla tavallista hienoa suolaa että tulee läpi.

 
At 22/12/14 23:30, Anonymous Anonyymi said...

ostin juuri peugeotin suola ja pippuri myllyt..suola ei tule läpi kunnolla säätää mile karkeudelle tahansa...tukossa..takuut ?

 
At 13/5/15 16:45, Blogger Hanniliini said...

Tämä on vanha ketju, mutta jatkuu aika ajoin 😊. Ihmettelimme että miksi Peugeot pippurimyllymme toimii huonosti ja etsiessäni netistä apua eksyin tänne. Lopulta löysin myös käyttöohjeen. Siinä selkeästi sanotaan että pippurimyllyyn saa laittaa vain musta- tai valkopippuria! Koska rakastamme rosépippuria, olemme tietenkin lykänneet säiliöön pippurisekoitusta jossa on mukana roseepippuria... Nyt kun vielä saisi kunnolla putsattua ! Saakohan tuon vielä toimimaan? Tämä tieto siis muillekin vinkiksi 😉

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails