keskiviikkona, joulukuuta 23, 2009

Aatonaattoa

Olen yrittänyt kaikin keinoin noudattaa tänä jouluna kohtuullisuuden periaatetta. Ruoka-aineksia on varattu vain maltillisesti, eikä jämäpaloja pitäisi toivon mukaan jäädä juuri ollenkaan. Olen tehnyt vähän jouluisampia ruokia ovelasti jo edellisinä viikonloppuina, joten nyt ei tarvitse saada kaikkia makuja samalla kertaa pöytään.

Tai no tunnustettakoon, että otin viime hetken vetona listoille esimerkiksi punasipulihillokkeen (eli himasipulipullokkeen), jonka luulisi sopivan hyvin juustojen seuraksi. Koko syksyn jatkunut säilöntäinnostukseni jatkuu siis jatkumistaan, tässä siis:

Punasipulihilloke (ohje Maku-lehdestä)

3 punasipulia
3 rkl oliiviöljyä
1 dl punaviiniä
1/2 dl sokeria
1/2 dl punaviinietikkaa
1 tl tuoretta timjamia hienonnettuna
1/2 chili hienonnettuna
1/2 tl rouhittua mustapippuria
Silppua sipulit ja kuullota ne oliiviöljyssä. Lisää joukkoon loput ainekset ja anna hautua noin puoli tuntia eli kunnes seos on muuttunut hillokemaiseksi.

En tosin ole ihan varma, mitä eroa on hillolla ja hillokkeella, mutta jospa tuotokseni olisi edes jokseenkin hillokemaista.

Jouluvalmistelut ovat viimein vähän rennommassa vaiheessa. Tähän mennessä olen:
-noussut aikaisin aamulla sytyttämään tulen leivinuuniin
-hinkannut keittiötä puhtaaksi, myös hellan takaa! (tosin hellalle ehti sen jälkeen jo hulahtaa pariinkin otteeseen kattilan päästämät punajuuren keitinvedet... että se siitä puhtaudesta)
-käynyt tunnelmoimassa talvisessa kalasatamassa ja ostamassa kalaa Kalapuohista
-vaeltanut hehtaarimarketin käytävillä etsimässä bataattia, rosmariinia ja ruisleipää (sekä lehtihyllylle juuttunutta aviomiestäni)
-oppinut, miten silakkafileistä saa nahkan kätevästi pois (ei veitsellä vaan vetämällä)
-keittänyt riisipuuroa ja maustanut sitä vaniljasokerilla sekä sitruunalla (ja muutamalla muullakin jutulla)
-ripustanut kuuseen sähkökynttilöitä ja palloja
-juonut klementiininlohkoilla höystettyä glögiä (lohkoista sai juomaan mukavasti näköä ja tuoksua)

6 Comments:

At 23/12/09 23:09, Anonymous TiV said...

Joulurauhaa teillekin! Tässä laatikkojen väännön välissä lepuutan selkääni... Ja mietin, että mitäpä se on tuossa rengasvuoassa?Näyttää riisipuurolta.. mutta muuntautuuko se joksikin muuksi... Ai niin - nyt sekahedelmäsoppaa keittämään!
Tivilä vaikenee.

 
At 23/12/09 23:19, Blogger Rosmariini said...

On kyllä niin puuhastellut olo, että joulurauha on jo paikallaan. Kuvassa luuraa perheemme perinteinen joulujälkiruoka:

Victorian kiisseli

1½ dl puuroriisiä
3 dl vettä
6 dl maitoa
¾ dl sokeria
3 tl vaniljasokeria
sitruunan mehu
raastettua sitruunan kuorta
3 liivatelehteä
3 dl kuohukermaa

Pane riisit suolalla maustettuun veteen. Kun vesi on imeytynyt, lisää maito ja keitä puuroksi. Anna puuron jäähtyä ja mausta se sokerilla, sitruunan mehulla ja kuorella sekä vaniljasokerilla. Pehmitä liivatteita kylmässä vedessä noin viisi minuuttia ja sulata ne kuumaan maitoon tai vesitilkkaseen. Lisää puuroon vatkattu kerma ja liivatteet. Kaada seos huolellisesti voideltuun rengaskakkuvuokaan hyytymään (hyytymisaikaa saa varata ihan reilusti). Kasta vuoka kuumaan veteen ennen kumoamista. Tarjoa puolukkakastikkeen kanssa.

 
At 23/12/09 23:45, Blogger -stjtr- said...

Hyvät pyhät! Jospa me ensi vuonna näksimme useammin kuin kuluvana. Ja iso käsi!!!!

 
At 24/12/09 00:01, Blogger Rosmariini said...

Jouluntoivotus! Oletko tammikuun puolivälissä maisemissa (oltais silloin huudeilla)?

 
At 24/12/09 03:09, Anonymous Anonyymi said...

Joulumieltä joutuisasti aina Ouluun asti!
Huikeita 15-tuntisia sähköuuniruokasuorituksiani pähkäillessäni aloin haaveilla ISOSTA (sähkökiertoilma)UUNISTA vai sittenkin leivinuuni- toimiiko nykyhuushollissa oikeesti oikea leivinuuni - varmaan Antti Hyryltä saisi vakuutuksen epäilyyn, toimiiko puu-uuni vai uudessa talossa, kommentteja?.

 
At 28/12/09 16:55, Blogger Pippurimylly said...

Mikä ettei toimisi uudessa talossa yhtä lailla kuin vanhemmassakin. Itse asiassa niitä on kai viime vuosina ruvettu asentamaan jo rakennusvaiheessa miltei poikkeuksetta uusiin taloihin varalämmönlähteeksi - siis varaavia takkoja tai takka-leivinuuneja.

Korvausilma uunille/takalle on syytä järjestää jotenkin hallitusti, kun uudet talot pyritään tekemään tiiviiksi ja ilmanvaihto hoidetaan koneella. Muuten voi tulla kilpailutilanne, kun ilmanpoistopuhallin ja tulisija pyrkivät molemmat imemään ilmaa talosta ja puhaltamaan sitä ulos. Jos poistopuhallin on kovin tehokas, se voi pahimmassa tapauksessa imaista savut takasta sisään asuntoon :)

Vanhoissa taloissa tällaista ongelmaa ei ole, korvausilma kyllä löytää riittävästi rakosia sieltä täältä.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails