perjantaina, helmikuuta 20, 2009

Yrttipuskat vesiviljelyssä

Saimme hiljattain kokeiltavaksemme Zengrow-pöytäpuutarhan ja olemme nyt suurella mielenkiinnolla jatkokasvattaneet kaupan yrttipuskia - ja hyvällä menestyksellä! Kasvit tuuhettuvat ja vahvistuvat kiitettävän nopeasti. Basilika unohtui hetkeksi leikkaamatta, jolloin se oli muutamassa päivässä ehtinyt kasvattaa melkein pikkusormen paksuisen, puumaisen varren.

Olin nähnyt vastaavia laitteita aiemmin ulkomaisilla sivustoilla ja siksi olikin erittäin kiinnostavaa nähdä, että joku lähtee tuomaan vastaavaa konseptia Suomeen. Perusidea on simppeli: kasvit kasvavat vedessä, johon on lisätty ravinnekapseleita ja jota pieni pumppu koko ajan kierrättää, jotta se pysyy happipitoisena. Kaupan puskien pitäisi pysyä tällaisessa systeemissä elossa useita viikkoja ilman ravinteitakin, ja ravinteita käyttämällä ne saadaan kasvamaan periaatteessa niin pitkään kuin halutaan.

Systeemi tuntuu toimivan mainiosti. Olemme toistaiseksi kasvattaneet vain kaupan yrttipuskia, mutta jatkossa aiomme kokeilla myös siemenestä asti -tyyppistä viljelyä. Jonkin verran hoivaa, huolenpitoa ja siistimistä järjestelmä vaatii, muttei sen enempää kuin kotikukat muutenkaan. Lähinnä tulee muistaa syödä yrttejä tarpeeksi, jotta ne pysyvät tarpeeksi tuuheina ja matalina puskina!

Kovin ohutvartisten ja rönsyilevien (tilli ja timjami) kasvien kanssa meillä on toistaiseksi ollut hiukan epäonnea, mutta uskoisin sen johtuvan enemmänkin kaupan puskien hasuisesta rakenteesta. Palataan aiheeseen, kunhan saamme ensimmäiset siemenestä kasvatetut yrtit lautaselle asti.

Mukana tulevat lamput säätyvät useammasta kohdasta nivelöidyillä jaloilla, jolloin ne on helppo pitää aina riittävän lähellä kasveja. Säätelyn lisäksi on syytä poistaa kuolleet lehdet ja varret mahdollisimman tarkoin, jotteivät ne ajelehtimaan päästyään tuki putkia ja pumppua, kuten meille meinasi aluksi käydä.

39 Comments:

At 20/2/09 14:58, Blogger Jael said...

Mäkin haluan tuollaisen!! Onkohan tuo samantyyppinen kuin AeroGarden AeroGarden laite, josta olen jo pari vuotta haaveillut....

 
At 20/2/09 15:06, Blogger Rosmariini said...

Tulin vasta nyt ajatelleeksi (kun kävin kurkkaamassa noita AeroGarden-kuvia), että saisikohan tuolla jossain vaiheessa kasvatettua tom-tom-tomaatteja! Mutta nyt alkuvaiheessa on tietenkin noissa yrteissäkin tarpeeksi.

Outoa vaan, kun tähän aikaan vuodesta yleensä odottaa niin innoissaan kevään istutustohinoita ja multapurkkien kanssa puuhastelua. Nyt se ei tunnu samalta, kun tuoretta basilikaa ja rosmariinia on muutenkin ollut koko ajan saatavilla.

 
At 20/2/09 15:30, Blogger Nelle said...

Joku tuommoinen vesiviljelyjuttu oli aika hirveän hintainen - en jaksa muistaa mikä se oli... Se lamppu etenkin oli jotain 150eur tms.

Mutta joo, tuoreet yrtit on ihania. Olen ollut tyytiksenä kun kaupoissa on ollut noita puuvartisia yrttejä joita olen sitten pitänyt kaapissa kosteaan käärittynä... KEvättä odottelen kyllä jo kovasti :)

 
At 20/2/09 16:05, Blogger Rosmariini said...

Olen itsekin miettinyt (nyt kun tuota testattavaa sälää on blogiimme tarjolla vaikka kuinka monesta paikasta), tuleeko arvioinneista senkin takia niin positiivisia, kun vehkeestä ei ole tarvinnut maksaa mitään. Hinta-laatusuhde on väkisinkin aika hyvä! Mutta toisaaltahan sitä tarttuu alkujaankin vain kaikkein kiinnostavimpiin juttuihin, joten tuotteiden kokeilemiselle on toki siinäkin mielessä aika myötämieliset lähtökohdat. Tämän yrttialustankin otimme ilosta vinkuen vastaan!

Nyt olemme kuulleet tasapuolisuuden nimissä kommentteja kavereiltakin: Kylässä käyneet tuttavat ovat kommentoineet mm. kasvatusalustasta kuuluvaa veden solinaa (zen-meininkiä). Osa ei ole tykännyt muovirasian ulkonäöstä, muistuttaa kuulemma vähän jääkaapin vihanneslaatikkoa (musta voisi olla mukavampi ratkaisu, jos ei ihan läpinäkyvänä saa). Yleinen ajatus on, että voisiko vesiosastoon yhdistää akvaarion!

 
At 20/2/09 16:41, Anonymous Anonyymi said...

No Vihdoinkin! Olen monelle taholle huudellut kyselyjä ja kommetteja kyseisestä värkistä, mutta mitään puolueetonta arviointia en vielä ole löytänyt/kuullut. Hyvä te! Olen tästä ollut kiinnostunut jo pitemmän aikaa,mutta hinta on sen verran suolainen, että en ihan hevillä lähde ostamaan kokeilumielessä.Kirjoittakaa ihmeessä lisää kokemuksia! Minkä aikaa loota on teillä ollut? Esittelyvideossaan siemenviljelykin on aikastens vauhdikasta, kertokaa ihmeessä miten teillä etenee! Täytyy tsekata toi ulkomainen versio, oisko se halvempi?

 
At 20/2/09 16:56, Blogger Meri, Helsinki said...

No OHHOH :-O VAUUUU! Ihan mielettömän hauskaa, että teille syydetään kaikenlaista, hyvää viihdettä lukea niistä ja seurata projekteja puhumattakaan siitä, että saap käyttökelpoisia ideoita :-) Taitaa ne kauppiaat tietää mitä tekevät.

Tänäänhän (vai oliko se eilen? samapa se) oli Hesarissakin tuosta samaisesta puutarhavempeleestä, muistaakseni siinä suurin osa projekteista siemenestä saakka onnistui, mutta osa ei. Oikein mielenkiintoiselta vaikuttaa. Jospa musta tulis se viherpeukalo joskus... Nyt kun ruoanlaittokin on jäänyt jo hiukan :-D

 
At 20/2/09 17:26, Blogger Rosmariini said...

Aika uusi juttu tuo meille on, pari kolme viikkoa vanha. Pitäisi panna siemeniä kasvamaan ja ryhtyä raportoimaan, kunhan nyt raskisi luopua noista kaupan valmispuskista ensin. Meillä ei ole vaan ikinä ollut niin kukoistavaa rosmariinia kuin nyt! Se on niin vehreä ja elinvoimainen, että tulee mieleeni, olenkohan kastellut multarosmiksiani aina liian vähän. Ja basilika on tosiaan toinen, joka menestyy (ja sitä meillä meneekin kokkailuissa kaikkein eniten). Tilli kulahti, mutta ehkä sitä ei ollut viljelykseen tarkoitettukaan. Minttu on vielä testaamatta! Sekin on ihan ykkösyrtti (sitä voi todistetusti laittaa muuhunkin kuin mojitoon).

Eilisessä Hesarissa oli tosiaan kokeiltu siemenkasvatusta. Sielläkin basilika oli onnistunut vissiin parhaiten.

 
At 20/2/09 18:26, Anonymous Anonyymi said...

Muistaakseni Avotakassa oli myös kyseisestä laitteesta juttua. Sen mukaan laite oli aika iso kapistus keittiössä ja veden solina ärsytti siinä testaajaa. Mutta kasvatustulokset olivat hyviä sielläkin.

Hintavahan tuo on, vaikka tulisi tälle epäviherpeukalolle tarpeeseen...

 
At 20/2/09 18:48, Blogger Rosmariini said...

Minäkin aina alkuun ihmettelin, että onko meillä jäänyt hana lorisemaan. :) Paikka tuolle härvelille järjestyi yllättävänkin kätevästi: vieläpä semmoisesta paikasta, jossa tulee muutenkin poltettua lamppua melkein aina kotona ollessa. Keittiöön se ei olisi kyllä mahtunut millään ilveellä.

 
At 20/2/09 21:19, Blogger P said...

Nyt pistää ihan hieman kateeksi... Voi kun mullekin lähetettäisiin tuollaisia testattavia!

Katsoin tuota samaa kapinetta Hesarista tällä viikolla, mutta on kyllä melkoisen hintava. Yrtit itävät siis tästä eteenpäinkin turvallisesti mullassa, luulen.

t. Riikkis

 
At 21/2/09 09:02, Blogger -stjtr- said...

Voi miten ihanaa, nytkö se on markkinoilla? Mie pääsin silloin testausryhmään, kun tätä suunnittelivat. Oli kiva kapistus jo silloin.

Onnea yrttimyrttisten kasvatukselle! Siitä tulikin mieleen, että kunhan kotiin pääsen, taidan kipittää siemenkauppaan.

 
At 21/2/09 13:37, Blogger Rosmariini said...

Riikkis: Oltaisiin vaan hoksannut olla bloggaamassa jo vuonna 1919, jolloin KitchenAid pisti myyntiin ensimmäiset vispaimensa. :)

Stjtr: Siemenostoksille pitäisi suunnata tästä vähitellen jo kovaa kyytiä. Pitää vaan toivoa, että ensi kesä olisi pikkuisen kahta edellistä lämpimämpi. Viime kesän 14 asteessa ei oikein tahtonut tulla takapihalla tulosta.

 
At 21/2/09 23:22, Anonymous Anonyymi said...

Vaikuttaa mahtavalta vempaimelta. Ulkonäkö on ainoa kohta, josta tulee miinuspisteitä. Miksi laatikon pitää olla rujon näköinen? Eikö sirompi olisi onnistunut? Täytyy alkaa kuitenkin harkita tosissaan. Basilikaa kulutan itsekin yrteistä eniten. Olen ollut kiinnostunut myös Eva Solon kukka/yrittipurkeista, joissa on kasvin juuria matkiva altakastelujärjestelmä. Ne ovat tosi tyylikkäitä!

 
At 22/2/09 12:22, Anonymous Anonyymi said...

Hei mikä on se salainen tapa leikata basilikaa, ettei siihen tule puumainen varsi? Saan sellaisen parvekekasvatuksessa aikaan, eikä se tunnu luovan uutta vihreää ollenkaan. Vinkkejä siis kaivataan!

 
At 22/2/09 12:56, Blogger Nelle said...

rosmarini: no totta, kyllä se varmaan helpottaa uusien juttujen kokeilua jos niitä saakotiin ilmaiseksi :) Mulla iski vaan itsellä realiteetit, että yli 250 eur kun laittaa vesiviljelylaitteistoon lamppuineen ja ravinteineen niin sillä ostaa aika monta pussia noita puuvartisia yrttejä, jotka liinaan käärittynä säilyy jääkaapissa tosi pitkään... Kesällä sitten onkin ruukkuja ja penkkejä mihin voi laittaa kasvamaan :)

Basilikan kanssa olen itse huomannut hyväksi tavaksi leikata basilikaa niin, että leikkaa aina alimmasta kohdasta missä on versohaaroja. Silloin siihen ei pääse tulemaan sellaista pitkää puuvartta, mutta pidemmän päälle se kyllä puutuu. Suuri ruukku auttaa myös - basilika tykkää kun sillä on paljon multaa. Kesällä olen myös ottanut basiliaksta pistokkaita, josta saan aina uuden, mehevän taimen kun edellinen puutuu :)

jos joku tietää parempia vinkkejä, kuulen minäkin mielelläni!

 
At 22/2/09 14:14, Blogger Rosmariini said...

Vau: Kävin Eva Solon sivuilla etsiskelemässä yrttialustojen tuotekuvia, ja nehän tekevät kaikkea linnunpöntöistä lähtien. Kaikkea sitä.

Tuo kosteaan liinaan kääriminen oli itselleni ihan uusi idea. Toisinaan olen saanut pidettyä noita kaupan yrttejä hengissä ihan ikkunalaudallakin vesipurkissa jopa kuukausitolkulla. Paljon on kiinni siitä, kuinka vahvat juuret niissä sattuu olemaan, mutta joskus onnistaa! Useimmitenhan ne kyllä kulahtavat (etenkin kuiviltaan) alta aikayksikön.

 
At 22/2/09 14:55, Blogger Nelle said...

Mä kirjoittelin yrttien säilytyksestä kotona joskus pienen pohdinnan.

Mä muuten linkitin teidät omin lupineni tuohon meidän kokkiblogilistaan, enkä tainnkut muistaa kysyä sopiiko se.. Taisin vaan olettaa, että se on ok :)

 
At 22/2/09 16:06, Blogger Rosmariini said...

Muistin, että tuolta zengrowista tuli jossain vaiheessa tarkempaakin ohjeistusta yrttien viljelyyn. Ohjeissa sanottiin mm., että
*yrteistä satoa kerätään pääsääntöisesti latvoista tai kokonainen oksa kerralla
ja että
*Basilikan latvat kannattaa leikata ensimmäisten kolmen oikean lehtiparin jälkeen. Tämän jälkeen satoa kerätään latvoista ja alaoksien lehdet jätetään keräämättä.

Hyötykasveja saisi ilmeisesti leikellä yllättävänkin reippaasti.

Nelle: Tuo kirjoitus on mennyt minulta näköjään kokonaan ohi. En ilmeisesti ollut löytänyt blogianne sitten vielä tuossa vaiheessa ollenkaan! Onneksi tilanne on nyt korjattu. :) Niin ja linkittäminen on luonnollisesti ok!

 
At 22/2/09 18:10, Blogger Virpi said...

Vautsi! Näyttää tosi hienolta härpäkkeeltä tuo yrttipuutarhavempain :) mää nyt sitten pyörittelin oman blogin ajatusta ilmeisesti riittävän kauan ja plopsautin moisen ilmoille. Että nöyränä ja kiittollisena oon, jos joskus jaksatte meikäläisenkin kokkailuja tiirailla, vaikka oonkin ihan noviisi teihin verrattuna :) mun blogi löytyy osoitteesta http://peruspoperoa.blogspot.com/ ja linkitin myös teidät seuraamieni blogien listaan, ihan ilman lupaa ja kysymättä!

 
At 22/2/09 22:08, Blogger Rosmariini said...

Jei! Nyt sitten vaan täkäläistä blogimiittiä suunnittelemaan. :)

 
At 22/2/09 23:59, Anonymous Anonyymi said...

Mä luin tuosta kanssa kuolaten syksyllä jostain lehdestä, mutta tosiaan tuo hinta vähän karkoittaa. Ja eikö toi kuluta sähköäkin jonkun 60 watin teholla koko ajan?

 
At 23/2/09 00:10, Blogger Rosmariini said...

Tuo sähkönkulutus itseänikin arvelutti, mutta ei se niin paljon haittaa, kun kasvit ovat meillä tosiaan semmoisessa paikassa, jossa poltetaan muutenkin lamppua melkein yhtenään. Plus että meillä on ajastimella säädetty valaistus vuorokaudessa 18 tuntiin. Sai tee-se-itse-sarastusvalon kaupan päälle.

 
At 23/2/09 15:21, Anonymous Anonyymi said...

Laitetta on testailtu jo useammassa paikassa ja käyttäjien kommenttejakin löytyy. Alla muutamia linkkejä.

Chilinkasvattajia: http://javu.kapsi.fi/inferno/index.php?topic=5461.0

Talo&koti kasvatuspäiväkirja: http://www.talokoti.fi/Templates/Pages/Article.aspx?id=2340

Sähköä laite kuluttaa 54W joka tarkoittaa 2-3EUR / kk.

 
At 23/2/09 21:11, Anonymous Anonyymi said...

Ensinnä kiitos upeista ruokaohjeista ja mukavista pikkupakinoista niiden tienoilta.
Nyt, kun keskustellaan kieltämättä kiehtovasta, mutta hintavasta zenistä; taannoin, kun raotitte ovea kaikkein pyhimpäänne eli keittiöönne, oli eräässä kuvassa mitä ilmeisimmin sagaformin kolmoisyrttiruukku, jossa oli kukoistavan oloisia salaatteja & yrttejä. Kuinka toimiva se on, voiko sitä verrata jotenkin zeniin?
Tämä kiinnostaa varmasti monia varsinkin nyt "istutusaikaan".

 
At 23/2/09 22:42, Blogger Rosmariini said...

Taisinkin raottaa suhtautumistani kolmoisyrttiruukkuun jo kyseisen keittiöpostauksen kommenttiloorassa. Itselläni se ei toiminut ollenkaan (kukoistus loppui heti, kun kastelu unohtui), mistä syystä ajattelin lahjoittaa sen nyt johonkin hyvään kotiin: Jospa joku toinen saisi sen toimimaan paremmin.

 
At 24/2/09 22:36, Blogger Ketturouva said...

Tämä kuulostaa melkein liian hyvältä ollakseen totta. Varsinkin näin talvella kaupasta tuodut puskat tuppaavat nuupahtamaan ja muuttumaan mustiksi päivässä, parissa. Aloin heti pohtia, mihin meillä tuollainen kapistus mahtuisi... varsinkin tuoretta basilikaa ja persiljaa olisi kiva olla hyppysten ulottuvilla ympärivuotisesti eikä vain parvekekauden ajan.

 
At 25/2/09 19:56, Blogger Rosmariini said...

Älä muuta sano! Tuntuu niin ällistyttävältä, että tähän aikaan vuodesta on tuoreita yrttejä käytössä niin paljon, ettei tiedä mihin kaikkeen niitä tunkisi. (Yhtenäkin päivänä tein basilikaleipää, johon tuli vaikka kuinka paljon tuoretta basilikaa.)

 
At 26/2/09 23:00, Anonymous Anonyymi said...

Zengrow.com-sivustolla todetaan tuotteesta: "Lähituotannon tavoitteena on pienentää energiankulutusta ja päästöjä."

Siinä saakin muutaman hetken lähituotantoa harrastaa, että saa edes 200e alkuinvestoinnit katettua ja kokoaikaisen reilun 50W kulutuksen tähän päälle. Unohtamatta ravinteita, idätyspakkausta ja lamppujen uusimista.

Idea toki on kiva mutta kaikki mikä tuossa pienenee taitaa olla vain hankkijan lompakko. Kaupasta kun ostaa pari salaattia, heittää ne ruukkuun ja vettä perään niin kokolailla pienemmällä kulutuksella selviää sellaisenaan huoneenlämmössä varsin mainiosti ainakin viikon tai pari.

 
At 27/2/09 12:14, Blogger Rosmariini said...

Niinhän se on, että mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle. Kaikkein maanläheisintä ja säästeliäintä on tietenkin kasvattaa yrtit omalla ikkunalaudalla/parvekkeella/pihalla auringossa ja mullassa. Ja nythän aurinko paistaa taas, pimeä alkaa tulla illalla vasta puoli kuuden aikoihin!

 
At 1/3/09 17:16, Anonymous Anonyymi said...

Kylläpä vaikuttaa ihanalta vempeleeltä! Tarvitsen tuollaisen.. Mietin tässä että voisikohan tuon lamppusysteemin korvata ihan vaikka tavallisella klipsuvalaisimella, johon laittaisi samanlaisen polttimon? Kun aika tarkkaan kertovat tuolla Zengrown sivuilla et mikä lamppu on siihen hyvä.. Säästäisi siina sitten ainakin sen toisen satasen. T:Esmi

 
At 1/3/09 20:27, Blogger Rosmariini said...

Niin, luulisi tosiaan, että kasvattaminen onnistuisi muunkinlaisilla lampuilla, kunhan vaan jonkinlainen ylimääräinen valonlähde löytyy.

Nyt meillä on vesiviljelyssä ensimmäistä kertaa salaattipuska, saas nähdä, miten se menestyy.

 
At 14/3/09 22:20, Blogger Rosmariini said...

(Salaatti on menestynyt hienosti: kasvaa ja kukoistaa, vaikkei nyt olla lisätty ravinteitakaan sekaan.)

 
At 18/3/09 14:50, Blogger sini said...

Minä bongasin tän vajaa kuukausi sitten Kauppalehden jutun kautta ja päätin ostaa itselleni synttärilahjaksi. Muuten se on kivan näköinen, mutta mua kanssa arvelluttaa se muovipurkki. Voi jos jostain löytäisi vaikka sopivan kokoisen korin, johon sen voisi piilottaa..!

 
At 21/3/09 22:26, Blogger Rosmariini said...

Tuommoinen kori-idea kuulostaa kyllä aivan loistavalta!

 
At 23/3/09 16:35, Anonymous Anonyymi said...

Ainakin chilejä kasvatellessa vesiviljelyyn on törmännyt usein ja siihen löytyy paljonkin ohjeita, joita varmasti voi soveltaa muidenkin höytykasvien ja yrttien kasvatukseen. Lisäksi vähän vaivaa näkemällä homma onnistuu erittäin halvalla kun rakentelee DIY-järjestelmiä. Lisää aiheesta ainakin täällä.

 
At 20/8/09 16:57, Blogger Annimaria said...

http://ilmanroskista.blogspot.com/2009/04/kasvivalo-ledeista.html

Tuolla oli rakenneltu lamppuja itse. Muistelisin myos, etta joku olisi tuollaisen vesikiertohassakankin itse rakentanut. Uskoisin kuitenkin, etta jo pelkalla lampulla paasee aika pitkalle, kunhan vaan muistaa kastella ja lannoittaa kasveja muuten.

 
At 5/1/10 08:51, Anonymous Anonyymi said...

Joulupukki toi AeroGardenin. Nyt vajaan 2 vkon kuluttua yllättävän hyvät alut basilikassa, mintussa, ruohosipulissa, tillissä, timjamissa ja persiljassa. Näyttää olevan toimiva laite. Olo on kuin farmarilla kun saa omia yrttejä :)

 
At 18/11/10 11:43, Anonymous tyhmämaksaaliikaa said...

Aivan ylihinnoiteltuja leluja! Siis toimivan järjestelmänhän saat itse rakennettua (elintarvikemuoveista, ks. esm. Etola) muutamalla kymmenellä eurolla, eikä eroa mitenkään tästä "Zen Garden:ista", ja varmasti saa ostettua juuri sen muotoista ja näköistä (ja hintaista) boksia kun mieli tekee! Tollanen pikkuboksi ja törkeät hinnat kun asiaan erikoistuneet kaupat myyvät todella paljon kookkaampia versioita samaan hintaan, ja niihinkin on hinnoiteltu hyvin paljon ilmaa väliin! Eli nyt periaatteet selville ja itse vääntämään boksi itselleen. (Riittää että vesi kiertää tai hapettuu järjestelmässä - jos se hapettuu mutta ei kierrä joudut vaihtamaan sitä useammin levän ym. hyökätessä "seisovan" veden kimppuun)

 
At 27/10/11 14:53, Blogger Jussi "Joose" Pulkkinen said...

Meillä pumpun ääni kastelumekanismissa häiritsi hieman, sillä piskuinen hydroponiamme on ruokapöydällä.

Ratkaisu oli viikkoajastin, joka kytkee pumpun toimimaan aikoina jolloin olemme poissa tai olemme niin aktiivisia ettei hurina häiritse.

LIDL myi vinkeän, elektronisen viikkoajastimen hintaan €5,99.

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails