maanantaina, helmikuuta 09, 2009

Jotain aivan uutta: kuppikakut (cupcakes)

Eksyin viikonloppuna selailemaan Valentine's Dayn ruokaohjeita ja huomasin, että suklaaseen kastettujen mansikoiden lisäksi ystävänpäivätarjottaviksi suositellaan monissa paikoissa myös kuppikakkuja. Itse en ajatellut tehdä lauantaina sen enempää suklaamansikoita kuin minikakkujakaan, mutta muistin, että mekin kokeilimme joskus monta kuukautta sitten (omaksikin yllätykseksemme) kuppikakkujen tekoa.

Olen vannoutunut (suolaisten) muffinssien ystävä, ja siksi minun on ollut vaikea innostua samannäköisistä leivonnaisista, jotka ovat kuitenkin monessa suhteessa muffinssien vastakohtia. Pohja on kakkumaisempi ja kuorrutus usein vähän turhan tuhti ja tunkkainen. Silti olen ehkä lämpenemässä aiheelle vähitellen, ja jossakin sopivassa tilaisuudessa voisin ehkä asetellakin muutamia kuppikakkusia tarjolle. Muffinssimaisten minikakkujen tekeminen tuntui sujuvan kuitenkin perinteistä täytekakkua sukkelammin, ja kullekin ruokailijalle tarjottavassa ikiomassa kuppikakkusessa on jotakin perin juhlallista. Kun nyt vaan löytäisin omaan makuuni sopivamman, ehkä hieman hapokkaamman (vieläkin sitruunaisemman) ohjeen.

Mutta tässä se ensimmäinen kokeilumme How To Eat A Cupcake -blogista löytyneellä ohjeistuksella:
Mountain Dew Cupcakes (12 kpl)

115 g (1 stick) suolatonta, huoneenlämpöistä voita
2,4 dl (1 cup) sokeria (vähemmänkin riittää)
2 isoa, huoneenlämpöistä munaa
0,6 dl (1/4 cup) + 2 rkl Mountain Dew -limsaa
2 rkl appelsiinimehutiivistettä
kuori 1/2 sitruunasta ja 1/2 limestä (toiset puoliskot voi käyttää kuorrutteeseen)
3 dl (1 1/4 cups) + 2 rkl vehnäjauhoja
3/4 tl leivinjauhetta
1/8 tl suolaa

1. Lämmitä uuni vähän yli 160 asteeseen (325 F). Asettele 12-kuoppaiseen muffinssivuokaan paperiset tms. muffinssivuoat.
2. Sekoita keskikokoisessa kulhossa (siivilöidyt) jauhot, leivinjauhe sekä suola. Sekoita mittakupissa appelsiinimehu ja Mountain Dew.
3. Yhdistä voi, sokeri ja sitrushedelmien kuoret suuressa kulhossa. Vatkaa seos kuohkeaksi sähkövatkaimella. Lisää munat yksitellen sekoittaen hyvin jokaisen jälkeen.
4. Lisää kuivat aineet (hitaalla sekoitusteholla) kolmessa erässä, vuorotellen nesteiden kanssa niin, että ainekset juuri ja juuri sekoittuvat.
5. Kaada seos muffinssivuokiin siten, että yläreunaan jää kolmasosan verran vapaata tilaa. Paista 16-18 minuuttia tai niin kauan, ettei hammastikkuun enää tartu tavaraa. Jäähdytä.

Kuorrute:
2,4 dl (1 cup) Mountain Dew -limsaa
115 g (1 stick) suolatonta, huoneenlämpöistä voita
4,8 dl (2 cups) tomusokeria
2 rkl kermaa
2 rkl appelsiinimehutiivistettä
kuori 1/2 sitruunasta ja 1/2 limestä

1. Kiehauta kupillinen Mountain Dew -limsaa kattilassa. Vähennä lämpöä niin, ettei limu enää pulputa. Anna juoman höyrystyä (ja redusoitua) liedellä suurin piirtein vartin verran. Lopputuloksena pitäisi olla reilu pari ruokalusikallista Mountain Dew -siirappia. Anna jäähtyä esim. erillisessä astiassa.
2. Siivilöi tomusokeri kulhoon. Lisää voi ja vatkaa vauhtia lisäten niin kauan, että ainekset sekoittuvat. Lisää sekaan kerma ja Mountain Dew -siirappi. Sekoita kuohkeaksi. Lisää loput aineet (ja halutessasi esim. vihreää elintarvikeväriä) ja sekoita.

(Pahoitteluni epämääräisestä suomennoksesta. Sen siitä saa, kun ei laadi postauksia ajallaan. Alkuperäinen ohje on huomattavasti seikkaperäisempi, ja tekovaiheista taisi löytyä muutama kuvakin. Blogin sivupalkista löytyy lisäksi linkkejä vaikka kuinka moneen cupcakes-aiheiseen blogiin.)

8 Comments:

At 10/2/09 15:26, Anonymous Anonyymi said...

Cupcakes, nam! Pitääkin kokeilla tätä reseptiä, vaikka heti ystävänpäiväksi :)

 
At 10/2/09 16:14, Blogger Rosmariini said...

Sekin hyvä puoli näissä cupcakeseissa on, että niitä voisi koristella vaikka minkälaisiksi (jos osasisi...).

 
At 10/2/09 17:49, Anonymous Anonyymi said...

Oi, kuppikakut ovat varsin mainoita, mutta itsekin kallistun suolaisten muffinssien puolelle...

Josta tulikin mieleeni, onko sinulla hyviä reseptejä/linkkivinkkejä suolaisten muffinssien tekoon, itseltä meinaa loppua jo ideat kesken? :)

 
At 10/2/09 19:02, Blogger Rosmariini said...

Omat suosikkini sisältävät (aurinkokuivattua) tomaattia, yrttejä, oliiveja ja/tai feta/sinihomejuustoa. En ole tainnut koskaan blogata aiheesta (kerran kyllä meinasin, mutta kun lopputulos oli sillä kertaa jostain syystä aivan liian juustoinen, niin luovuin vähin äänin koko ajatuksesta).

Mutta josko vaikka nyt tulevana viikonloppuna kokeilisin jotain sopivaa DagensMuffinin ruokaisammista muffinssiresepteistä.

 
At 10/2/09 20:46, Blogger -stjtr- said...

Jumageuda, mountain dew ei ole limunaadia vaan sen irvikuva. Yäkyäk. Eikös se vielä ole suurinpiirtein jotain urheilujuomaa? Huhhuh.

Mitä jos Rosmis ihan suosiolla pysyttelisit niissä suolaisissa versioissa? :-D

 
At 13/2/09 14:53, Anonymous Anonyymi said...

Voi mä rakastan kuppikakkuja!

 
At 18/2/09 08:56, Blogger Tiina said...

Kokeilin tuota reseptiä. Laitoin pohjaan ainakin puoli desiä vähemmän sokeria, jolloin siitä tuli makeudeltaan ok.

Ohjeessa olevalla kuorrukemäärällä kuorruttaisi tuplasti enemmän leivoksia, tosin aivan alkuperäisessä ohjeessä näyttääkin olevan kuorrutetta sen sentin verran per leivos. Jos käyttää noihin leivoksiin tuon kaiken kuorrutteen, niin lopputuloksena on kyllä melkoisen ällömakea leivos.
Pienen pieni kerros kuorrutetta siis riittää ainakin minun makuuni.

 
At 18/2/09 10:09, Blogger Rosmariini said...

Hyviä vinkkejä, kiitoksia! Makeudessa on tosiaan kovastikin karsimisen varaa.

Nigella teki kerran jossakin ohjelmassaan suklaapäällysteisiä cupcakeseja. Mahtoikohan hän tehdä kuorrutteen siten, että sulatti saman verran suklaata + kermaa kattilassa. Helppo levittää, mutta jämähtää kuulemma muffinssin päällä täsmälleen sopivaksi.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails