keskiviikkona, tammikuuta 14, 2009

Talvisalaatin salaisuus

Salaattiin ei tarvitse välttämättä laittaa tomaattia. Salaattiin ei tarvitse välttämättä laittaa tomaattia. Salaattiin ei tarvitse välttämättä laittaa tomaattia. Salaattiin ei tarvitse välttämättä laittaa tomaattia. Jokohan tuo vähitellen menisi jakeluun meikäläisellekin?

Kuten uskollisimmat lukijamme ovat kenties huomanneet, olen sitkeästi yrittänyt päästä sisälle sesonkiajatteluun. Siksipä olen etsiskellyt viime viikkojen aikana ideoita tavallista talvisempiin salaatteihin, niin kuin nyt vaikka appelsiini-punajuurisalaattiin.

Jamie At Home -kirjan talvireseptejäkin kävin kurkistamassa, ja sieltähän löytyi suoranainen aarre, kiintoisalla uunikäsittelyllä terästetty salaatti, jonka aineslista sisälsi muun muassa porkkanaa, avokadoa ja appelsiinia. Houkutusta lisäsi entisestään se, että muistin samaista salaattia testatun Puolen voikilon blogissa, josta on kulkeutunut keittiöömme mahtihyviä talvisalaatteja aikaisempinakin vuosina. Blogista löytyi tämänkertaisen porkkanasalaatin ohje myöskin suomennettuna.
Paahdetut porkkanat ja avocadoa salaatissa

500 g keskikokoisia erivärisiä porkkanoita
2 tl kokonaisia juustokuminansiemeniä
1-2 kuivattua chiliä
merisuolaa
mustapippuria myllystä
2 valkosipulinkynttä, kuorittuina
4 oksaa tuoretta timjamia, lehdet riivittyinä (tai kuivattua vastaavasti)
oliiviöljyä
puna- tai valkoviinietikkaa
1 appelsiini halkaistuna
1 sitruuna halkaistuna
3 kypsää avocadoa
punaviinietikkaa
4 x 1cm viipale ciabattaa tai muuta hyvää leipää
2 kourallista hyviä salaatteja
(2 nippua krassia)
1,5 dl fraichea, kermaviiliä tms.
4 rkl paahdettuja siemeniä

Laita uuni lämpeämään 180 asteeseen. Pese porkkanat huolellisesti, ja halkaise pituussuunnassa jos ne ovat isohkoja. Keitä porkkanoita suolavedessä noin 10 minuuttia, kunnes ovat melkein kypsiä.
Porkkanoiden kiehuessa sekoita mausteseos: murskaa (huhmaressa tai muuten) chilit, kumina, pippuri ja suola. Lisää valkosipuli ja timjami ja jatka nuijimista kunnes muodostuu tahna. Lorauta sekaan oliiviöljyä niin, että se peittää tahnan runsaasti, ja lorauta sekaan vielä vähän viinietikkaa. Kun porkkanat ovat juuri ja juuri kypsiä, siirrä ne vuokaan / pellille ja kaada päälle mausteseos. Laita appelsiinin ja sitruunan puolikkaat vuokaan porkkanoiden viereen, leikkauspinta alaspäin. Paahda uunissa noin 30 minuuttia. Meillä poistettiin lopuksi sitrukset kyydistä ja ajeltiin vielä grillivastuksilla 250 asteessa jotta saatiin hiukan paahteisempaa pintaa.
Kun paahtuminen on meneillään uunissa, puolita avocadot, poista kivet ja irrottele hedelmäliha varovasti. Leikkaa viipaleiksi ja laita isohkoon kulhoon. Kun porkkanat ovat saaneet tarpeekseen paahteesta, lisää ne avocadojen sekaan. Purista appelsiinin ja sitruunan mehut (varovasti, mieluiten pihtien avulla!) kulhoon, lisää saman verran oliiviöljyä ja pieni luraus punaviinietikkaa. Mausta suolalla ja pippurilla. Liruttele kastike porkkana-avocadokulhoon. Sekoittele varovasti jotta kastiketta tarttuu kaikkiin herkkuihin.
Paahda leipäviipaleet, revi palasiksi ja lisää kulhoon. Huuhtele ja kuivaa salaatit, revi kulhoon ja sekoita. Siirrä salaatti halutessasi laakealle vadille tai annoksiksi lautasille. Lusikoi päälle fraichea, ripottele paahdetut siemenet ja halutessasi vielä oliiviöljyä.

Avokado-porkkanasalaatti onnistui paitsi makujensa myös tuottamiensa tuoksujen puolesta. Porkkanoiden päälle kaadettiin nimittäin ennen niiden paahtamista juustokuminasta, kuivatusta chilistä, suolasta, mustapippurista, valkosipulista, timjamista, oliiviöljystä sekä viinietikasta laadittu tahna, joka alkoi uunin lämmössä tuoksua suorastaan taivaalliselta. Erityishuomautuksena todettakoon, että ostamani avokadot olivat kerrankin täsmälleen sopivan kypsiä. Ja Oulun eteläpuolella kasvaneissa porkkanoissa oli vielä naatitkin (tai ainakin niiden kannat) tallella. Tätä täytyy saada lisää.

***
Luin viime viikolla Sofi Oksasen Puhdistuksen (2008), josta on pakko poimia ruokasitaatti, pitkästä aikaa, kun liittyy tavallaan aiheeseenkin:
Pitäisi tarttua olennaiseen eikä odotella sopivaa hetkeä, jota ei koskaan tulisi. Aliide oli keskittynyt piparjuuren raastamiseen.

- Talvisalaattia varten. Kolmesataa grammaa, saman verran valkosipulia, omenaa ja paprikaa. Kilo tomaatteja, suolaa, sokeria ja etikkaa. Yhteen purkkiin vain eikä tarvitse edes kuumentaa. Vitamiinit säilyvät.

16 Comments:

At 14/1/09 11:52, Anonymous Anonyymi said...

Tein tätä juuri itsekkin viikonloppuna! Mutta porkkanoiden päälle tulevaan "tahnaan" ei tulee juustokuminaa niinkuin teidän ohjeessa luki, vaan kokonaisia kuminansiemeniä (joka oli virhe, noukin ne lopulta omasta annoksestani pois, hyi yök).
-Elise

 
At 14/1/09 12:06, Blogger Liina said...

talvisalaatti näyttää ihanalta! pitää itsekin kokeilla.

postauksen alkuosa vaan näyttää käsittämättömältä. siinä on paljon sanoja, jotka ymmärrän ja jotka ilahduttavat sydäntäni (esim. "tomaattia"), mutta lauseet kokonaisuutena ... en vaan tajua. tarkoititko ehkä, että "salaattiin ei voi laittaa liikaa tomaattia?" ...joo, niin sen täytyy olla :D

 
At 14/1/09 13:06, Blogger Rosmariini said...

Elise: Alkuperäisessä enkunkielisessä ohjeessa oli muistaakseni termi cumin seeds, joka käsittääkseni on nimenomaan juustokuminaa (aiheesta oli joskus viime vuonna juttua täällä jauhannassa). Se sopii tuohon (marokkolaishenkiseen?) makumaailmaan täkäläistä kuminaa paremmin, joten kannattaa kokeilla sitä seuraavalla kerralla. (Tosin juustokuminakaan ei taida olla mausteena aivan kaikkien makuun. Toisinaan sen tuoksu tuo kokkausvaiheessa mieleeni kosteahkon villasukan... Ei onneksi tällä kertaa!)

Liina: Käsittämätöntä tuo tomaatittomuus on meikäläisellekin. :D Mutta sinänsä näköjään tervetullutta, että tulee testattua vähän muunkinlaisia juttuja vaihteeksi.

Mutta suosittelen Korianterilaa vakavasti valmistamaan tätä salaattia. Voisi meinaan vaikka maistua.

 
At 14/1/09 13:51, Blogger Anna said...

Vähitellen tuon cumin-jutun on oppinut tiedostamaan, onneksi. Nimittäin jopa niin, että jos luen jotain selvästi vähän heikommin suomennettua keittokirjaa, osaan "kuminan" kohdalla arvata jo että hohhoijaa...

Minun suomenkielisessä Jamien kotona-laitoksessani ohjeessa näyttää lukevan "kokonaisia juustokuminansiemeniä", mutta enpä ihmettelisi vaikka kyseessä olisi joku uudempaan painokseen tehty korjaus. Voihan siis olla, että Elisen kirjassa on korjaamaton suomentajan virhe.

Itse en tykkää "perinteisestä" kuminasta sitten yhtään, mutta juustokumina on suurta herkkua - siksi oon oppinut olemaan erityisen tarkkana käännösohjeita lukiessani ;)

Oli pakko katsoa vielä wikipediasta, siis tässäpä kumina:
http://en.wikipedia.org/wiki/Caraway

ja juustokumina:
http://en.wikipedia.org/wiki/Cumin

 
At 14/1/09 18:56, Anonymous Anonyymi said...

Minäpä olinkin väärässä, ei mulla tätä ollutkaan noissa omissa Jamien kirjoissa vaan olin tämän ohjeen netistä ottanut, joten siinä suommennoksessa varmaan ollut virhe. Cumin seeds kyllä tuntuu enemmän juuri noilta kuminan siemeniltä, joten en ihmettele virhettä sikäli. Seuraavan kerran kyllä kokeilen itsekkin juustokuminaa, se kyllä minun makuun varmaan sopiskin paremmin! :)

 
At 14/1/09 23:52, Blogger Rosmariini said...

Tuo cumin on kyllä jatkuva murheenkryyni. Eivätkö ne voisi englantia puhuvissa maissakin ryhtyä käyttämään suosiolla cheesecumin-muotoa, niin meidän ei tarvitsisi täällä Suomessa sekoilla noiden termien kanssa. :)

 
At 16/1/09 18:54, Anonymous Anonyymi said...

Aivan mahtava talvisalaatti, juuri sopivasti potkua, mutta samalla pyöreyttä. Ihana kylmän talviperjantain piristys!

 
At 17/1/09 12:15, Blogger Rosmariini said...

Minäkin jumituin tähän salaattiin siinä määrin, että tekisi mieleni tehdä sitä taas tänään.

 
At 19/1/09 14:28, Anonymous Anonyymi said...

Voi apua, miten ihana salaatti! Pakko saada kun siinä on avokadoa, chiliä, valkosipulia ja vielä fraîchea. Jos vielä löytäisi tänään kaupasta juuri niitä sopivan kypsiä avokadoja...

Talvisalaateista puheen ollen - löysin ihanan vuohenjuusto-punajuurisalaatin ohjeen. Chilillä marinoidut punajuuret ja hunajalla sivelty vuohenjuusto ovat kyllä aivan käsittämätön yhdistelmä. :P
http://www.loistovinkki.fi/?o=reseptit
(Näköjään tuolla on Hackmannin paistinpannu jaossakin!)

 
At 20/1/09 17:00, Blogger -S- said...

Heissan! Kokeilin tehdä teidän sivuilla ollutta muhkeaa focacciaa ja voi hitsi vie mikä ohje. Oli kyllä parhaista parhain ja ylistinkin sitä sivullani :D Kiitos -s-

 
At 20/1/09 22:27, Blogger Rosmariini said...

Anonyymi: Chilillä marinoidut punajuuret. Tuo onkin aivan uutta, pitääpä käydä kurkkaamassa.

-s-: Focaccia-ohje taisi olla peräisin What we're eating -blogista, josta on tarttunut vuosien mittaan mukaan aikamoisia reseptiaarteita. Mutta kerrassaan kutkuttavaa, että maistui - etenkin kun siellä focaccian kotimaassa asustat. :)

 
At 21/1/09 00:59, Blogger -S- said...

Juu sieltähän se oli ja siitä mainitsitkin. Jostakin syystä itse en errorien takia noille sivuille pääse, joten kiitos kuuluu teille :) Joo ja tein kyllä aika suuren vaikutuksen tuolla focaccialla myös näihin itse focaccian keksijöihin. Tosin täällä etelässä ei focaccia ole niin tunnettu, kuin ligurian alueella.

 
At 21/1/09 08:56, Blogger Rosmariini said...

No mehän otamme tietenkin kiitoksen vastaan mielellämme. :) Leipälinkki oli tosiaan muuttunut jossain vaiheessa erroriksi. Harmillisen harva noista vanhempien postauksien linkeistä enää toimii, (kun niin monet ruokablogitkin ovat muuttaneet tai lopettaneet kokonaan).

 
At 24/1/11 19:33, Anonymous Anonyymi said...

Tämä oli ihan mieletömän hyvä ohje, kiitos! Teen varmasti uudelleen.

 
At 10/1/12 18:35, Anonymous Anonyymi said...

Olipa kyllä todella hyvää salaattia! Ensimmäinen kerta, kun porkkana sopi minun mielestä salaattiin.

 
At 19/1/14 13:51, Blogger tehanu said...

19.1.09:"Talvisalaateista puheen ollen - löysin ihanan vuohenjuusto-punajuurisalaatin ohjeen. Chilillä marinoidut punajuuret ja hunajalla sivelty vuohenjuusto ovat kyllä aivan käsittämätön yhdistelmä. :P
http://www.loistovinkki.fi/?o=reseptit"

Koska sivu ei enää toimi, osaisiko joku ehdottaa vastaavaa ohjetta?

Pidän vuohenjuuston ja punajuuren yhdistelmästä. Olen etsinyt hyviä punajuurisia ohjeita, laatikon ja haudutetun punajuuren rinnalle.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails