perjantaina, joulukuuta 28, 2007

Karpalosalaatista parmesaaniperunoihin

Välipäivää kaikille! Tänä vuonna en ajatellut keksiä kinkunjämille uusia vinkeitä käyttötarkoituksia (tosin joulukinkkupastaa on luvassa joskus lähiviikkoina), kun viime vuoden homejuustolla ja tomaatilla täytettyjä kinkkuwrappeja on vaikea ylittää millään uudella kokeilulla.

Sen sijaan voisin esitellä jo ennen joulua laatimani kalkkunasalaatin, jonka raaka-aineosasto koostui kalkkunan lisäksi kuivatuista karpaloista, fetajuustosta, saksanpähkinöistä sekä tammenlehvä- tms. salaatista. Idean salaattiin sain viime kesäloman kaikkein kuumimpana päivänä. Kolatun yrttifeta ei ole ollenkaan hullumpi salaattijuusto.

Salaatin seurana tarjoiltiin valkosipuli-parmesaaniperunoita, joihin sain puolestani idean jostain Outi Pakkasen dekkarista. En muista välttämättä ohjetta kokonaisuudessaan, mutta suurin piirtein näin se meni: Pilpotaan neljä perunaa pitkittäin neljään osaan ja ladotaan ne laakean uunivuoan pohjalle. Sen jälkeen murskataan perunoiden päälle valkosipulinkynsiä. Neljä voisi olla aika hyvä määrä.

Perunoiden päälle kaadetaan purkillinen kermaa, johon on sekoitettu pari reilua ruokalusikallista raastettua parmesaania. Päälle voi ripotella vielä sopivan satsin paprikajauhetta, ja suolaakin kannattaa tuikata johonkin väliin. Uuniin asteita 200 ja annetaan muhia puolen tunnin verran.

Puolen tunnin päästä vuoka näytti jo varsin vastustamattomalta, mutta ripautin päälle vielä lisää juustoa ja jatkoin paistamista varttitunnin ajan seurauksella, että ruoka pääsi pinnalta vähän kärvähtämään. Ruuan pinnalle raastettava parmesaani saattaa olla toisinaan aika ongelmallinen sulatettava. Muona maistui siitä huolimatta, mutta seuraavalla kerralla voisin kenties lyhentää paistoaikaa vaikka reiluun puoleen tuntiin.
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails