keskiviikkona, toukokuuta 17, 2006

Keittoa linsseistä ja kesäkurpitsasta

Minä olen tässä kevään mittaan kehitellyt pienimuotoisen viehtymyksen linsseihin. Talossamme majaileva mieshenkilö ei ole aiheesta aivan yhtä innoissaan, mistä syystä olen katsonut parhaaksi tuhrata linssien kanssa lähinnä silloin, kun herra on syystä tai toisesta pois kotoa.

Punaiset linssit ovat olleet pitkään hakusessa, mutta nyt niitä viimein löysin ja pääsin testaamaan tätä Emman kommenttilaatikkoomme naputtelemaa linssikeitto-ohjetta. Kaipa tämä olisi toiminut vihreilläkin linsseillä, mutta jotenkin tuntui, että kesäkurpitsa vaatii vastapainokseen hieman punaista väriä.
Linssikeitto

1,5 dl punaisia linssejä
2 kesäkurpitsaa
1 sipuli
pari valkosipulinkynttä
kasvisliemikuutio/-jauhetta/-fondia
kurkumaa
garam masalaa
mustapippuria
tilkka öljyä
n. 1 litra vettä
(suolaa, jos kuutioista ei irtoa tarpeeksi)

Kuutioi kesäkurpitsat, pilko sipuli ja valkosipuli. Paistele hetki kasviksia ja linssejä öljytilkassa, lisää sitten vettä. Jottei keitosta tule liian vetistä, voit laittaa ensin vaikkapa n. 7 dl vettä ja lisätä sitten, kun linssit kypsyvät ja keitto sakenee.
Kun vesi kiehuu, lisää kasvisliemikuutio (tai vastaavasti -jauhetta) sekä mausteet. Kukaan ei estä lisäämästä myös esim. chiliä ja/tai currya, jos mieli tekee ja kaapista löytyy.
Keittele 20-30 minuuttia niin, että linssit alkavat hieman soseutua ja kesäkurpitsat ovat kypsiä. (Tässä vaiheessa huomaa, jos kuutiokoko oli liian suuri. Asialle on myöhäistä tehdä mitään, joten jatka vain keittämistä, kunnet kurpitsat pehmenevät. Seuraavalla kerralla tiedät paremmin.) Lisää vettä, jos on tarvis. Maistele ja säädä mausteet kohdalleen.
En tiedä, jätinkö kesäkurpitsat liian isoiksi, mutta ihan hyvin ne tuossa ajassa ehtivät kypsyä. Linssit ainakin muussautuivat ehkä hieman liikaakin (olen edelleen aika huono päivystämään päntiönään lieden ääressä). Uskalsin maustaa keittoa kerrankin ihan reilusti (valkosipulia unohtamatta), ja hyvältä se kyllä maistuikin. Kun sapuska oli vielä kaupan päälle melkoisen terveellistäkin, niin tästä ei kasviskeitto juuri parane.

8 Comments:

At 17/5/06 18:20, Blogger Kati Parppei said...

Pagistaanissakin suositut punaiset linssit kyllä soseutuvat alta aikayksikön. Mutta siinäpä suurustavat sopan!

Linsseissä on vielä sekin mukava puoli, että ne tuovat proteiinia muuten kovin valkuaisvajaisiin kasvisruokiin. Esikäsiteltävien papujen kanssa ei aina jaksa turata, mutta linssit on kätevä hurauttaa suoraan soppakattilaan...

 
At 17/5/06 18:51, Blogger Rosmariini said...

Linssit ovat kyllä yllättävän kivoja murkuloita. Hyvä tietää, että ne soseutuvat muillakin, kun etenkin nuo punaiset linssit ovat meikäläiselle vielä melko vieras raaka-aine.

 
At 17/5/06 19:58, Anonymous Anonyymi said...

Vihreät linssit eivät soseudu; niitä voi käyttää vaikka makaronilaatikossa ymsyms.

 
At 17/5/06 23:01, Blogger Rosmariini said...

Kiitokset vaan linssivinkistä! Ja kiitokset Emmalle kivasta reseptistä.

(Sivuhuomautuksena mainittakoon, että otan kasvisruokaohjeita mielelläni vastaan jatkossakin. Vaikka tuossa sivupalkissa näkyvässä sähköpostiosoitteessa.)

 
At 18/5/06 10:02, Anonymous Anonyymi said...

Kiva, että maistui! Itse tykkään nimenomaan käyttää tähän soppaan punaisia linssejä, jotta ne soseutuessaan suurustavat keittoa.

Täytyypä kaivella jostain kämppäni kätköistä vielä yksi vallan mainio mausteisen linssipadan resepti, jos kerran kasvisruokia kaivataan. Semmoista sopivan lämmittävää, jos sinne tundralle ei tahdo kesäkelit saapua ;)

 
At 18/5/06 10:17, Blogger Pirjo said...

Ilmeisesti punaisten linssien kuuluukin soseutua, ainakin mitä olen näitä turkkilaisia linssikeittoja ravintoloissa syönyt niin ei niissä juuri ole kokonaisia linssejä. Tilli sopii ällistyttävän hyvin linssikeiton mausteeksi. (Oulun Ravintola Istanbulin linssikeitosta maistettu idea)

 
At 18/5/06 10:55, Blogger Rosmariini said...

Maistuipa hyvinkin! Ja lämmittävät sapuskat ovat varmasti tarpeen jatkossakin, jos tämä kevät nyt vähänkään tämmöisenä jatkuu. :) Tosi hämäävää, kun ikkunan läpi ulkona näyttää ihanan vihreältä ja aurinkoiselta, mutta kun menee ulos, niin jäätyy tosissaan pystyyn.

Pitääkin joku kerta muistaa maistaa Istanbulissa linssikeittoa. Ravintola-annoksista saa kyllä tosiaan aina kivasti ideoita omiin kokkailuihin.

 
At 5/12/09 13:21, Anonymous Anonyymi said...

Tulin nyt vuosien jälkeen ilmoittamaan, että tätä on kokkailtu meillä varmaan jo kymmeniä kertoja, aina hieman soveltaen, ja kyllä maittaa! Nytkin on hellalla porisemassa. Kiitos!

Neelalee

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails