keskiviikkona, marraskuuta 30, 2005

Mehevä punajuuripiirakka

Innostuin taas tässä piirakan paistoon. Tämä ohje on viihtynyt reseptivihkoni punajuureen tahriintuneella sivulla jo useiden vuosien ajan. Kesällä tämä on perinteisesti hyvää piknik-syötävää, mutta upposipa se näköjään jauhantaosastoomme näin talvellakin.

Punajuuri-jauhelihapiirakka

Sulata 400 gramman paketti Sunnuntai-pakastepiirakkataikinaa (muukin merkki käynee, mutta täytteet on mitoitettu Sunnuntai-taikinapalan mukaan). Jätä reunasta pieni pätkä taikinaa sivuun koristeita varten. Jaa taikina kahteen osaa ja kaulitse se n. 15 x 35 cm levyiksi. Käytännössä piirakat kannattaa tehdä sen kokoisiksi, että ne mahtuvat paistumaan samalla pellillä vieretysten.

Täyte:
400 g jauhelihaa
1–2 sipulia
3–4 punajuurta (=n. 2 dl raastetta)
100 g savuporosulatejuustoa
n. 1 tl suolaa
1 tl valkosipulista yrttiseosta / viherpippuria
½ dl persiljaa

Hienonna sipuli ja raasta punajuuret. Ruskista jauheliha pannulla, lisää sipulit ja kypsentele. Lisää loput täyteainekset pannuun ja anna juuston sulaa. Levitä täyte taikinalevyille. Käännä reunoja hieman ylöspäin niin, että lopputulos muistuttaa punajuuritäytteellä lastattua venettä. Askartele päälle ylijäämätaikinapalasta kuvioita. Voitele munalla ja koristele esim. kaurahiutaleilla.

Paista piirakoita 20–30 minuuttia 200-asteisen uunin keskitasolla. Piirakka on mielestäni parhaimmillaan hieman jäähtyneenä, koska silloin maut ovat ehtineet jossain määrin tasoittua.

8 Comments:

At 30/11/05 22:11, Anonymous Anonyymi said...

rupesi tekemään mieli lindströmin pihvejä, kun muistin ruokalajin tuosta reseptistä. ei sinulla sattuisi olemaan jotain hyvää ja toimivaa reseptiä?

niin, ja luen tätä säännöllsesti. tämä on kuin sanomalehden ruokatiistain oikean sivun ylänurkka. takuuvarmaa, mukavaa ja viihdyttävää yhdistettynä hyviin kuviin ja toimiviin resepteihin. kiitos siitä.

 
At 1/12/05 00:31, Blogger Rosmariini said...

Lindströmin pihvien ohje on minullakin hakusessa. Olen viimeisen puolen vuoden aikana testannut kolmea erilaista reseptiä, enkä ole kertaakaan ollut täysin tyytyväinen lopputulokseen. Eli jos jollakin on reseptilaarissaan takuuhyvä Lindström-ohje, niin ottaisimme sen mielellämme vastaan.

Niin, ja erityiskiitokset kivasta palautteesta. :)

 
At 1/12/05 08:14, Anonymous Anonyymi said...

Punajuuripiirakkaan voisi lisätä sinihomejuustoa, jos siitä tykkää. Punajuuri ja sinihome ovat yksi maailman parhaista makuyhdistelmistä.

Epäilen, että hyvää lindströminpihvireseptiä ei olekaan, vaan niitä oppii tekemään vasta yrityksen ja erehdyksen kautta. Olen nimittäin minäkin useampaa reseptiä kokeillut eikä mikään oikein natsaa.

 
At 1/12/05 09:06, Blogger Rosmariini said...

Mikäköhän siinä on, että niin yksinkertainen ruoka ei vaan voi onnistua? Tai toki minä omat ongelmakohtani tiedänkin: kokeilemani reseptit ovat aina olleet liian monimutkaisia - tässäkin tapauksessa vähemmän voisi olla enemmän. Lisäksi pihveistä tahtoo jostain syystä tulla liian kuivia. Ilmeisesti sekoitan taikinaa liikaa ja mehukkuus kärsii. Mutta kokeilu jatkuu: kyllä minä vielä jonain päivänä onnistun.

Enpä muista naittaneeni punajuurta ja homejuustoa koskaan keskenään. Pitääkin kokeilla joskus, vaikka tässä nimenomaisessa piirakassa.

 
At 1/12/05 20:12, Anonymous Anonyymi said...

Punajuuri ja sinihomejuusto muodostavat mainion liiton. Tässä yksi vinkki, kuinka temppu tehdään. Maistuu ainakin minulle ja alati nälkäisille kavereilleni.

Punajuuripaistos

6-8 punajuurta
1/2 purjo
1 sipuli
2 dl kermaa
100-200g aurajuustoa
1/2 sitruunan mehu
1 tl hunajaa
1 rkl kapriksia
mustapipuria, muskottipähkinää (yrttimausteita, jos siltä tuntuu)

Keitä punajuuret, kuori ja viipaloi. Laita viipaleet voideltuun uunivuokaan. Paista sipuli ja purjo öljytilkassa, lisää loput ainekset ja anna muhia hetki. Kaada seos punajuurten päälle ja kypsennä 200-asteessa n. 30 min. (jos näyttää kuivahtavan, niin päälle voi laittaa kannen tai foliota.)

Tämä käy sellaisenaan pääruoasta, tai lisukkeena lihalle/kalalle.

Ohje ei valitettavasti ole itse keksimäni, vaan otettu käyttöön popsoppaa-kirjan sivuilta.

 
At 1/12/05 22:18, Blogger Rosmariini said...

Mainio resepti, tekisi heti mieli rynnätä keittiöön testaamaan! Aurajuustolla höystetty punajuuripaistos sopisi varmasti joulupöytäänkin (yritän selvästi jo kyhätä päässäni sopivaa ruokalistaa joulunpyhiksi - jotain uutta, jotain vanhaa...).

Suurkiitokset ohjeesta superkommentoijallemme! :)

 
At 8/10/09 14:58, Blogger keittiöveuvos said...

En tiedä sopiiko näin myöhään vastata?
Kun teen Lindströmmin pihvejä teen perusmureketaikinan (500 g jauhelihaa) ja maustan sen 1 dl hyvin pienillä keitettyllä punajuurikuutioilla ja 1 dl pienillä suolakurkkukuutioilla sekä 2 tl kapriksia. Meillä koko perhe rakastaa näitä ihanan meheviä Lindströmin pihvit. Lisäksi teen melko usein porkkanamuhennoksen, jonka teen maitokastikkeeseen. Useinmiten tarjoan ihan keitinperunoiden kanssa mutta välillä vain kukkkakaalin kanssa.

 
At 9/10/09 10:42, Blogger Rosmariini said...

Toki sopii vastata näihin vanhempiinkin juttuihin. :) Viikonloppuna olisi ihana tehdä jotain punajuuresta, joten jospa kokeilisi taas lindströmeitä pitkästä aikaa.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails