perjantaina, lokakuuta 14, 2005

Hirveä ikävä

Pastanjauhajien kärvistellessä hirvipaistin puutteessa (ohje olisi jemmassa, kunhan olisi työstettävää materiaalia) kannattaa kurkata hirviherkun ohje Hellapoliisista. Se nimittäin päivittää taas.
Paahdettua hirveä

1 kg hirveä (ulko/sisäpaistia)
2 rkl rouhittua merisuolaa
1 rkl rouhittua pippuria (musta-valko-viher, suhteessa 1-1-1)
5 katajanmarjaa rouhittuna
voita ja öljyä paistamiseen

Sido paisti, mikäli se sitä vaatii. Kun paistin paksuus on tasainen, se kypsyy tasaisesti. Sekoita suola, pippuriseos ja katajanmarjat ja hiero seos lihan pintaan. Anna paistin maustua jääkaapissa yön yli.

Ota paisti hyvissä ajoin temperoitumaan huoneenlämpöön. Kun liha ei ole enää kylmää, ruskista sen pinta kuumalla pannulla. Nosta liha sitten uunivuokaan tai ritilälle ja laita lihan paksuimpaan kohtaan paistomittari. Kypsennä liha 125 asteisessa uunissa, kunnes sisälämpötila on 60 astetta. Tällöin liha jää sisältä kauniin roseeksi.

2 Comments:

At 4/11/07 16:56, Anonymous Anonyymi said...

Kokeilemisen arvoinen resepti Teillä mutta vinkiksi tässä omani:
marinoin paistin reilun vuorokauden ajan jääkaapissa ja liha uiskentelee tällöin halpis-punaviinin, vahvan kahvin ja oliiviöljyn sekä mustapippuri-katajanmarja-merisuola, sipulirenkaat- sekoituksessa.

Paistamisen toteutan aluksi 175c:ssä vajaan tunnin verran (pinta kuivaksi ja kiinni-periaatteella) ja sen jälkeen annan muhia tunti/kilo miedommassa lämmössä. Paistamisen aikana kastelen paistia usein jotta ei pääsisi kokonaan kuivahtamaan. Paistinliemi on sama kuin marinadi-liemi mutta ensikertalaisille vinkiksi että älä käytä marinaadia paistoliemenä koska hirvenlihasta tihkuu sen verran paljon marinaadiin verta (jota ehkä et halua paistiisi) että marinaadi kannattaa heittää menemään kun on tarkoituksensa palvellut.

Kastikkeen teen paistiliemestä ja seuraksi lorautan kermaa. Suurustaminen tapahtuu ruokalusikallisella vehnäjauhoja. Suolaa ja pippuria en säästele, se kuuluu riistaruokaan.

Paistin seurana ehdottomat on keitetyt perunat, muuan iso porkkana ja paistettuja sipulilohkoja. Seurana punaviiniä (Crianza tai Gabernet Sauvignion), kynttilät ja erähenkinen seuralainen ja ilta on valmis.

Jälkiruoaksi joko perinteinen vatkattu puolukkapuuro eli lappapuuro kermavaahtoruusukkeella tai karpalohyydyke hillosokerista valmistettuna.

Kiitos blogistanne =)
t: metsästäjätär

 
At 5/11/07 19:35, Blogger Rosmariini said...

Kuulostaa erittäin hyvältä kokonaisuudelta. Tuotapa testaamme jonain lähiviikonloppuna, kiitoksia!

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails