keskiviikkona, lokakuuta 19, 2005

B.L.T.

B.L.T. on mainio klassikkosandwich, johon tarvittavat raaka-aineet ainakin muistaa helposti. Vinkki: ainesosien alkukirjaimet kätkeytyvät leivän nimeen. Suomessa leipää voisi kutsua PLT:ksi. ;)

B.L.T:eihin kannattaa hankkia
paahtoleipää
pekonisiivuja (lihatiskistä tai esim. HK:n Amerikan pekoni)
lehtisalaattia
tomaattia
majoneesia
pippuria
suolaa

Käristä pekonit pannulla. Tästä tuntuu olevan kahta oppisuuntaa: toiset laittavat pekonit kuumalle pannulle ("jotta tulee rapeaa") ja toiset kylmälle ("jotta rasva sulaa hitaasti ja paistaa pekonit rapeiksi"). Itse kuumennan valurautapannun melko kuumaksi niin, että kun pekonin laittaa pannulle, se tirisee. Valmiit, ruskistuneet pekonit kannattaa laittaa lautaselle leivinpaperin päälle valumaan liiasta rasvasta. Näin ne eivät nahistu sillä aikaa, kun rakennat leipiä.

Siivuta tomaatti ja pese lehtisalaatti. Paahda paahtoleipiä. Perinteinen tapa on tehdä kaksi kerrosta eli kolme viipaletta leipää per ruokailija.

Sivele paahtoleivän päälle majoneesia ja kasaa päälle tomaattiviipaleita, lehtisalaattia ja pekonia (ja makusi mukaan sipulirenkaita ja/tai basilikaa). Rouhi päälle suolaa ja pippuria. Toista uudella kerroksella ja laita kanneksi vielä kolmas majoneesilla sivelty paahtoleipä.

Lopuksi leivät kannattaa leikata kolmioiksi, vinottain kulmasta kulmaan siis. Leipäpinoa kannattaa painaa ihan ronskilla otteella tiiviimmäksi ennen leikkaamista, niin tulos on parempi. Itse työnnän leipien läpi vielä pari cocktail-tikkua pitämään nippua kasassa leikkaamisen ajan. Näin puolittaminen käy helpommin ja jälki on siistiä. Kun oikein tarkkaan katsoo, tikut näkyvät ylläolevassa kuvassa.


Kaupan purkkimajoneeseissa on harmillisen teollinen sivumaku, ja niinpä pastanjauhajat ovat viime aikoina tehneet majoneesinsa itse.

Majoneesi:
1 kananmuna (miel. huoneenlämpöinen)
2 tl valkoviinietikkaa
1/2 tl suolaa
ripaus sokeria
1 tl dijon-sinappia
1,2 dl oliiviöljyä
1,2 dl ruokaöljyä (rypsi-, auringonkukka- tms.)

Majoneesi syntyy kätevästi yleiskoneen sekoitus/silppuriterällä tai sauvasekoittimella. Riko kananmuna kulhoon ja lisää etikka, suola, sokeri, sinappi ja puolet oliiviöljystä (siis 1/4 kokonaisöljymäärästä). Sekoita hetki (tyyliin 10 sekuntia) ja pysäytä kone. Anna levähtää hetki. Kaada vaikka sillä aikaa loppu oliivi- ja ruokaöljy keskenään samaan astiaan. Laita kone käyntiin ja kaada tämä loppu öljy hitaasti, tasaisena nauhana mukaan. Kaatamiseen pitäisi kulua puolisen minuuttia. Sekoita vielä muutamia sekunteja ja majoneesi on valmis.

Useissa ohjeissa koko öljymäärä kaadetaan yhdellä otolla hitaana nauhana, mutta tämä pieni alkuöljy näyttäisi helpottavan majoneesin onnistumista. Majoneesi säilyy jääkaapissa muutamia päiviä käyttökelpoisena - kelvottomana joskus hyvinkin pitkään.

Kotipesässämme ei hallita perinteisiä juustolla kuorrutettuja lämpimiä voileipiä kovinkaan hyvin (kolme vuotta sitten tohkeissaan ostettu voileipägrilli on meillä oikeastaan ainoa keittiövempain, jota ei koskaan käytetä), mutta onneksi tällaisissa ongelmatilanteissa voi tähyillä laajemmalle blogimaailmaan. Tämännäköisestä blogista löytyykin tuhti tietopaketti aiheesta - huomattavasti mielikuvituksellisempia ratkaisuja kuin omassa ideakeittiössämme. Toistaiseksi parasta mihin itse olemme pystyneet oli täyttää leivät noutokiinalaisesta yli jääneellä salaatilla ja paahtaa leipägrillillä kiinni.

5 Comments:

At 8/1/10 16:31, Anonymous Mela said...

Voi, majoneesistani tuli pääasiassa litkua; vain pieni osa oli majoneesimaista. Mikä mulle neuvoksi?

 
At 8/1/10 17:28, Blogger Pippurimylly said...

Parahin Mela,

Muistithan toimia tarkoin ohjeen mukaisesti? Keskeistä on, että ensin tehosekoittimeen tms. vispaimeen laitetaan muna, mausteet ja n. 0,6 dl öljyä. Se ajetaan koneella tasaiseksi. Tässä vaiheessa ongelmia ei pitäisi vielä olla, vaan alkumajoneesista pitäisi tulla tasaista ja ohutta tahnaa, vaikka se hieman seisoisikin aineita mitatessa ja säätäessä.

Tämän jälkeen kone käyntiin ja loppu öljy ohuena norona sekaan. Jos osa öljystä jäi sekoittumatta, on muna ehkä liian pieni öljymäärään nähden tai sitten ainekset eivät sekoittuneet kunnolla vaan läiskähtelivät kulhon reunoille ja pysyivät siellä sekoituksen aikana.

Munan kokoon ei tietenkään aina voi vaikuttaa, joten öljymäärää voi tarvittaessa tietenkin hieman säätää. Toisaalta liian vähäinen öljykin voi aiheuttaa lirun majoneesin, mutta tällöin sen olettaisi kuitenkin olevan tasalaatuista. Majoneesihan on pohjimmiltaan munan hyhmettämää öljyä.

 
At 11/9/11 19:46, Blogger Julia said...

pitäisiköhän siihen laittaa sitruunaa tms koska mun majoneesi maistuu enimmäkseen oliiviöljylle :P Koostumus tosin on hyvä! Ehkä se kuitenkin toimii leivän välissä kun on muitakin mausteita...

 
At 15/12/11 17:20, Anonymous Anonyymi said...

Heippa,
Itse olen aina tehnyt majoneesin pelkästä keltuaisesta. Mutta siis myös valkuaisenkin voi hyödyntää? Onko maussa jotain eroa?
Niin ja kiitos loistavasta blogista!

-sanni-

 
At 16/12/11 17:33, Blogger Pippurimylly said...

Anonyymi, enpä ole itse asiassa edes kokeillut pelkällä keltuaisella! Netin mukaan moni tuntuu kyllä tekevän juurikin keltuaista tai paria käyttämällä, ja osa taas suosii koko munaa. Ilmeisesti ainakin väri on vaaleampaa, jos käyttää myös valkuaisen.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails