maanantaina, syyskuuta 26, 2005

Ihana pizzapäivä

Pienperheessämme tehdään kahdenlaista pizzaa riippuen siitä, kumpi sattuu olemaan leivontavuorossa. Itse hallitsen paremmin pannupizzan, kun taas ukkokultani on uskollinen italalialaiselle pizzan kantamuodolle: leivinuunin arinalla paistetulle ohutpohjaiselle lätylle.

Hyvä pannupizzapohjaresepti oli aikanaan (kymmenisen vuotta sitten) pitkään hakusessa. Moniin testattuihin pohjiin tuli ihan liikaa rasvaa, ja kun voitaikinamainen pizzapohja ei miellyttänyt kriittistä testiryhmäämme, kokeilin kerran täysin rasvatonta pohjaohjetta. Se onkin hieman sovellettuna toiminut vallan mainiosti. Uunipellillinen pannupizzaa syntyy näin:

Pannupizza

  • 3 dl vettä
  • pussi kuivahiivaa
  • max 8 dl jauhoja
  • suolaa, sokeria
  • pussi tai kaksi pizzajuustoa
  • täytteitä maun mukaan, esim. salamia, ananasta, parsaa, ...
  • (oliivi)öljyä

Lämmitä kolme desiä vettä (hieman yli kädenlämpöiseksi) ja sekoita siihen pussillinen kuivahiivaa sekä teelusikallinen sokeria. (Kuivahiiva pitäisi tosin ilmeisesti sekoittaa kuiviin aineisiin, mutta en vaan osaa.) Sitten lisäillään jauhoja sen verran, että taikina on nostatuksen jälkeen hyvin leivottavissa eli sopivan napakkaa (kahdeksan desiä on maksimi), ja perään heitetään vielä (vajaa) teelusikallinen suolaa. Rasva tulee mukaan kuvioihin vasta siinä vaiheessa, kun taikina kohottamisen jälkeen muovaillaan uunipannun pohjalle: jotta pizzapalat saisi paremmin irti pannusta, pelti kannattaa voidella ensin öljyllä.

Täytteeksi voi luonnollisesti fantasioida mitä tahansa. Itse turvaudun usein salamiin (tulee hyvin makua), sipuliin (jota tulee tungettua joka ruokaan) sekä raikastavaksi elementiksi tomaattiviipaleita, säilykeparsaa, ananasta tms. Kolme täytettä riittää hyvin. Lisäjännitystä makuun saa halutessaan vaikkapa kapriksista tai chilistä. Kiireiselle kokille sopiva (ja erittäin epäortodoksinen) tomaattikastike syntyy tomaattipyreestä, Heinz-ketsupista, Heinzin Mediterranean Olive Saucesta, pizzamausteesta ja pippurista. Juustoksi puolestaan menee hyvin pussillinen Valion Pizzajuusto-raastetta (puhdas mozzarella tahtoo kokemusteni mukaan kuivahtaa uunissa). Juuston määrän voi helposti kaksinkertaistaakin, jos haluaa pizzasta kunnolla mehevää.

Pizzaa paistetaan uunin alatasolla 250 asteessa enintään 12 minuuttia. Vähemmänkin riittää - pääasia, ettei pizza kuivu liikaa ja että pinnalle ripoteltu juusto säilyy venyvänä. Valmiin pizzan päälle voi halutessaan valmistaa murskatusta valkosipulista ja oliiviöljystä samanlaista seosta, jota näkee toisinaan pizzerioissa.

Pannupizzan jenkkityylisyydestä huolimatta tämänkin tuotoksen kyytipoikana menee hyvin mutkaton italialainen punaviini.

9 Comments:

At 29/6/07 07:04, Anonymous Anonyymi said...

Ai että onkin ihanaa!
Justiin leipasin pellillisen, ja toinen on kohoamassa, teen kaverin polttareihin syötävää. Täytyi itse maistaa kanssa aamiaisviipale ja todella herkullista! Kiitos ohjeesta! =)

 
At 13/8/07 12:18, Blogger Rosmariini said...

Kyseinen pizza on kyllä polttaripizzana parhaimmillaan. Kokemusta on moisesta itsellänikin. Pari pellillistä syntyy käden käänteessä, ja pizzaa on paksun pohjansa ansiosta kätevä raahata mukana muovilaatikossa. Ja aina on maistunut kaikille!

 
At 25/9/07 11:04, Anonymous Anonyymi said...

Samaisesta ohjeesta saa myös mainiot ohutpohjaiset pizzat. Itse käyttänyt monet vuodet identtistä ohjetta niiden valmistamiseen.

 
At 13/10/08 21:30, Anonymous Anonyymi said...

paras pannupitsaohje ikinä. vaikka olenkin tehnyt normaalin pitsan pohjan samoilla aineilla ja suht samoin suhtein, mutta pienempänä, on tämä ohje aina vaan kaivettava esiin, koska se takaa onnistumisen. hyvän onnen pitsaohje siis <3

 
At 14/10/08 11:16, Blogger Rosmariini said...

Mukava kuulla, että toimii. Monesti pannupizzaohjeet ovat kamalan rasvaisia (joskus jopa suorastaan voitaikinamaisia), mistä syystä tästä on muotoutunut itsellenikin ikiaikainen luottoresepti.

Jos jotain osaan kokata vaikka silmät ummessa, niin pannupizzaa tällä ohjeella.

 
At 26/10/08 18:39, Anonymous Anonyymi said...

Kiitos pannupizzaohjeesta! Emme ole vuosikausiin tehneet pizzaa, koska pohjasta on tullut aina kova koppura. Nyt onnistui (lapsillekin kelpasi), ja varmaan alamme taas useamminkin tehdä omatekoista pizzaa.

 
At 3/5/10 16:16, Blogger Sonja said...

AI ETTÄ ! Kiitos tästä ohjeesta, aivan mieletöntä pizzaa <3

 
At 23/10/11 12:54, Anonymous helsinkiramon said...

näyttää lupaavalta. Olen kuitenkin sen verraan fanaattinen, että en kutsuisi pizzaksi mitään, joka tulee 450 astetta kylmemmästä uunista. Jos voitte kokeilla puulämmitteisellä leivinuunilla, joita maalla jonkinverran vielä löytyy, niin valaistutte. (paistoaika 45 - 60 sek).

 
At 25/4/14 19:09, Blogger Saara said...

Hirveä pannupizzan himo iski. Onneksi muistin joskus lukeneeni blogistanne tämän reseptin ja täällähän se odotteli :) Nyt kädet jauhoihin ja testiin!

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails