sunnuntaina, toukokuuta 03, 2020

Gyoza-nyytitGyoza-nyytit olivat pari vuotta sitten Japanissa asuessamme tavallista syötävää. Valmiita nyyttejä oli kaupoissa myytävänä, ja myös gyoza-nyyttiainekset olivat japanilaisissa ruokakaupoissa yleinen näky. Esimerkiksi ensi alkuun ihmettelemäni 90 gramman painoiset jauhelihapaketit oli tarkoitettu nimenomaan näiden nyyttien valmistamiseen.

Gyozat olivat myös kaikkein ensimmäinen Sapporossa syömämme ateria, ja sama ruokalaji tuli myös työpaikan lounaslinjastossa tutuksi.

Suomeen palaamisen jälkeen nyytit ovat jääneet ruokavaliossa vähemmälle, mutta nyt tuli tehtyä niitä pitkästä aikaa, kun helmikuussa kylässä käynyt suomalais-japanilainen perhe jätti pakasteeseemme paketillisen gyoza-kääreitä.

Nyyttien tehtailu on hauskaa yhteisnäperreltävää, jossa pääsee pohtimaan rypytystäkin vähän samaan tapaan kuin karjalanpiirakoissa konsanaan:

Gyoza-nyytit (ohje Just one cookbook -blogista)

1 pkt gyoza-kääreitä (huom. kun avaat paketin, peitä ne kostean pyyhkeen alle, jotta ne eivät kuivahda)
1 rkl rypsi- tai muuta neutraalin makuista öljyä (kunkin gyoza-erän paistamiseen)
0,6 dl vettä (kunkin gyoza-erän paistamiseen)
1 tl seesamiöljyä (kunkin gyoza-erän paistamiseen)

TÄYTE:
340 g jauhelihaa (jauhettu sianliha on Japanissa yleinen valinta)
140 g kaalia (oma valintani oli pehmeä kiinankaali)
pari kevätsipulia
pari siitakesientä
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
2,5 sentin pala inkivääriä raastettuna
mausteita:
1 tl sakea
1 tl seesamiöljyä
1 tl soijakastiketta
ripaus suolaa
jauhettua mustapippuria myllystä

DIPPIKASTIKE (sekoita seuraavat ainekset yhteen):
1 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl soijakastiketta
⅛ tl japanilaista chiliöljyä

Poista kaalista kovempi ydin ja silppua lehdet. Hienonna sipuli ja siitakesienet pieniksi paloiksi. Yhdistä jauheliha, kaali, sipuli ja siitakesienet suureen kulhoon. Sekoita mukaan valkosipuli ja raastettu inkivääri. Lisää mausteet (sake, seesamiöljy, soijakastike, suola ja mustapippuri). Sekoita hyvin ja vaivaa seosta käsin niin kauan, että sen väri muuttuu hailakammaksi (kannattaa ehkä käyttää tässä ohuita kertakäyttöisiä muovihanskoja).
Laita gyoza-kääreen keskelle teelusikalla pieni määrä täytettä. Kasta sormi vesikulhossa ja vedä kostealla sormella ympyrä kääreen reunaan. Kosteus auttaa liimaamaan reunat yhteen.
Taita kääre puolikuuksi (niin että täyte jää nyytin sisään). Aloita rypyttämään reunaa peukalolla ja etusormella esim. molemmista reunoista kohti keskustaa. Varmista samalla, että nyytti sulkeutuu tarpeeksi jämäkästi.
Kun kaikki nyytit on täytetty, kuumenna öljy suuressa pinnoitetussa paistinpannussa keskilämmölle. Kun pannu on kuuma, aseta gyozat siihen yhdeksi kerrokseksi, tasainen puoli alaspäin. Paista noin kolme minuuttia tai niin pitkään, että nyytin pohja muuttuu kullanruskeaksi. Lisää pannulle 0,6 dl vettä. Peitä heti kannella ja höyrystä ruokaa noin kolmen minuutin ajan tai kunnes suurin osa vedestä on haihtunut. Poista kansi jäljellä olevan veden haihduttamiseksi. Lisää pannulle vielä teelusikallinen seesamiöljyä.
Keitä ilman kantta vielä sen verran, että nyytit näyttävät mukavan kypsiltä. Poimi nyytit pois pannulta ja paista jäljelle jääneet nyytit samalla tavalla.
Siirrä nyytit lautaselle ja tarjoa dippikastikkeen kanssa.

Kääreet voi tehdä myös omatekoisesta taikinasta, ja täytettä voi tietenkin varioida loputtomiin. Kasvisversiossa voi olla vaikka reippaammin sieniä (Sillä sipuli -blogista löytyy houkutteleva sienitäytteen ohje).
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails