perjantaina, heinäkuuta 19, 2013

Pretzelit eli saksalaistyyliset suolarinkelit


Pretzelit ovat oivallista piknik-ruokaa: ne kulkevat kätevästi mukana, eivät vaadi lämmittämistä ja maistuvat erinomaisilta piknik-juomien kanssa. Kuohkea mutta sitkas rakenne ja pinnan suolasattumat tekevät niistä ainakin minun mielestäni hauskaa syötävää. Vaikka Pretzelit ovat perisaksalainen herkku, reseptipohjaksi valikoitui pienen googlettelun jälkeen kuitenkin englanninkielinen, BBC Good Foodista löytynyt ohje, jonka kovasti hehkutettiin tuottavan autenttista jälkeä. Suomalaiset perusrinkelit lienevät lähes samaa sukua, mutta ne ovat tyypillisesti pehmeämpiä ja suolattomampia niin päältä kuin sisältäkin.

Pretzelit valmistetaan vesirinkelien tapaan siten, että ne ensin keitetään lyhyesti vedessä ja tämän jälkeen paistetaan uunissa kypsiksi. Tällainen käsittely tuottaa juuri sen toivotunlaisen, yhtä aikaa rapean ja sopivasti sitkaan pintarakenteen.

Pretzelit

Taikinaan
1 kg vehnäjauhoa
260 ml vettä (haaleaa)
260 ml maitoa (haaleaa)
80 g suolatonta voita
1 rkl mallasuutetta tai ruskeaa sokeria
2 tl kuivahiivaa (tai 42 g tuoretta)
2 rkl (karkeaa) suolaa (tai maun mukaan)

Keitinveteen
1 l vettä
3 rkl ruokasoodaa

Päälle
karkeaa suolaa

Laita kulhoon 100 g jauhoa, kuivahiiva ja vesi. Sekoita, peitä kelmulla ja jätä lämpimään paikkaan vähintään viideksi tunniksi. Hiiva heräilee ja kehittelee tuona aikana aromia, joka pelkällä suoraviivaisella kohotuksella jäisi puuttumaan.

Lisää sitten kulhoon loput jauhoista, suola, maito, mallasuute (tai sokeri) ja pehmeä voi. Sekoita ja vaivaa taikinaa, kunnes se on jämäkkää ja tasaista (kymmenisen minuuttia). Meidän taikinastamme tuli näillä ainemäärillä melkoisen jähmeää, mutta herkullisia pretzeleitä siitä kyllä syntyi. Kohota taikinaa puolisentoista tuntia.

Vaivaa kohonneesta taikinasta ilmat pihalle ja ryhdy rinkelöintiin. Muodon suhteen voit luonnollisesti toteuttaa itseäsi rajatta. Yksinkertaisinta on tehdä noin kahden sentin paksuisia patukoita, mutta perinteinen rinkelimuotokaan ei ollut ylenpalttisen haastava. Se syntyy neppaamalla taikinasta ison lihapullan kokoinen knölli, pyörittelemällä siitä pöytää vasten n. 40 cm:n pituinen nyöri, joka on keskeltä paksumpi (n. 3 cm) ja ohenee päitä kohden (alle senttiin). Ohuet päät kierretään sitten yhteen, pyöritellään toistensa ympäri ja painetaan kiinni paksumpaan keskikohtaan.

Kohota leipomuksia huoneenlämmössä puolisen tuntia ilman peitettä. Sillä välin voit valmistella pretzeleille keitinveden, eli laittaa suurehkoon kattilaan litran tai puolitoista vettä ja leivinsoodan. Kun pretzelit ovat sitten hieman kohonneet, laita ne vielä hetkeksi avatun ikkunan viereen vetoon (tai käytä vaikka puhallinta). Viileän tuulikäsittelyn kerrotaan antavan rinkelien pinnalle mukavan suutuntuman — sen sopivan sitkaan ja natustelulle oivan.

Keitä rinkelit yksitellen soodavedessä ennen paistamista. Alkuperäisen ohjeen mukaan niitä tulisi keittää, kunnes ne nousevat kellumaan — viitisen sekuntia — mutta meidän leipomuksemme eivät kyllä kelluneet pidemmässäkään käsittelyssä. Taisin poimia ne pois keskimäärin kymmenen sekunnin kiehutuksen jälkeen. Asettele keitetyt rinkelit uunipellille leivinpaperin päälle, viillä paksuimpaan kohtaan terävällä veitsellä noin sentin syvyinen viilto, ripottele päälle karkeaa suolaa ja paista 200 C:ssä, kunnes ne ovat kunnolla ruskeita (n. 16 minuuttia).

Pinta maistuu parhaalta, kun pretzelit ovat kunnolla ruskeita, joten ei kannata ottaa rinkeleitä uunista vielä hailakan kullankeltaisina. Pretzelit voi syödä lämpiminäkin, mutta parhaan rapeutensa ne saavuttavat jäähdyttyään hieman.

12 Comments:

At 19/7/13 23:48, Blogger Heidi said...

Nää oli ehdottomasti hauskaa ja hyvää pikniksyötävää :) Ja nättejä ku mitkä! Kiitos vielä seurasta :)

 
At 19/7/13 23:56, Blogger Rosmariini said...

Haa, kommentti! Pastanjauhannalla on edelleen ainakin yksi lukija! :D Kiitokset ovat kokonaan meidän puolellamme, oli mukavaa nähdä taas!

Ja piknikkipostauskin on jo kehitteillä.

 
At 20/7/13 00:11, Blogger Päivi / Kokkeillaan said...

Määkin luen teitä!! Nämä pretzelit kuuluvat nyt samaan sarjaan kuin kunnolliset croissantit: tekee mieli mussuttaa silmät puoliummessa,hiljaa hyräillen,kenenkään häiritsemättä. Että hyviä olivat!

 
At 20/7/13 00:30, Blogger Rosmariini said...

Oi ihanuus, tässähän pääsee melkein villasukkaviltille teidän kaikkien kanssa vielä näin virtuaalisestikin. <3

 
At 20/7/13 01:11, Blogger Virpi said...

Hyppään mukaan viltin reunalle!

Ihanaisia oli pretzelit. Ja minä kerettiläinen vielä kombinoin sen siihen brieen ja kirsikkakompottiin...nam!

 
At 20/7/13 01:28, Blogger Rosmariini said...

Hienoa! Tällä tavoin tavattuna ei tule niin kylmäkään kuin puistossa.

Sinun kerettiläinen keksintösi oli aivan mainio. Suolainen, makea ja rasvainen (juusto) samaan suupalaan = parasta.

 
At 21/7/13 10:22, Blogger Marsumarsu said...

Hei parasta! Teen näitä teen miehelle yllätyksenä, sillä tuo rouskuttaa pretzeleitä aina kun käsiinsä saa. Ja mäkin luen!

 
At 21/7/13 10:36, Blogger Rosmariini said...

Jee, ei tarvitse ihan keskenään kirjoitella. :) Lidlien paistopisteistä saa muuten myös varsin uskottavia pretzeleitä. Jotkut käyvät kuulemma ihan varta vasten niitä ostamassa.

Suomessakin olisi vähän vastaavanlaista viipurinrinkeli-perinnettä; olenkohan mahtanut koskaan edes maistaa.

 
At 10/8/13 20:40, Anonymous Anonyymi said...

Saksassa brezen sukuiset tunnetaan nimellä "Laugengebäck" mikä viittaa keitinveden lipeään. Noin 5% NaOH keitinvedessä soodan sijaan tuottaa upean kiillon ja tummemman lopputuloksen. Kannattaa kokeilla, tulos on huomattavan autenttinen.hnnHniquiri 25

 
At 15/1/14 21:32, Anonymous Anonyymi said...

Tein noita tänään tuolla ohjeella mutta kyllä tuo 2 rkl suolaa taikinaan oli ihan liikaa. Tuli liian suolaisia. 1 ruokalusikka suolaa olisi riittänyt hyvin. Nyt menee valitettevasti varmaan koko satsi roskiin, kun ne oli liian suolaisia muillekin perheen jäsenille. :(

 
At 16/1/14 09:19, Blogger Rosmariini said...

Harmin paikka. Meillä taitaa olla turhan suolainen maku. :(

 
At 17/1/14 03:39, Anonymous Anonyymi said...

Jatkoa edelliseltä...

No, ei se mitään. Ehkä yritän joskus uudestaan. Kiinnosti vain nuo koska en allertikkona voi Lidlin rinkeleitä ostaa ja tuoksut siellä kaupassa on aivan ihania. :)

- Johanna

 

Lähetä kommentti

<< Home
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails