keskiviikkona, toukokuuta 22, 2013

Parsawokkia mustapapukastikkeessa

Nyt, kun kesä on jo ovella ja ruokailu pääsee siirtymään olohuoneista ja ravintolasaleista terasseille, alkaa parsakausi vähitellen kääntyä lopuilleen. Kevään parsat olemme tavanneet nauttia melko perinteisesti hollandaisella — tai ainakin nykymuodin mukaisesti kinkun tai pekonin kanssa.

Tällä kertaa mieli teki kuitenkin jotain erilaista, ja sellaisen virkaa valikoitui toimittamaan Aasia-henkinen wokkiohje. Wokkiin käy vähän vanhempi ja paksumpikin parsa, kunhan sitä kuorii riittävästi. Hentoiset uuden sadon tuotokset kannattanee jatkossakin syödä vähemmän raaka-aineen makua peittävällä tavalla.

Parsawokki mustapapukastikkeessa

0,5 kg nautaa, esim. ulkofileetä, ohuiksi suikaleiksi pilkottuna
3 rkl soijakastiketta
2 rkl maissitärkkelystä
1 rkl kuivaa sherryä
1 rkl raastettua inkivääriä
1 tl chiliöljyä
2 rkl ruokaöljyä
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 punainen paprika, ohuiksi suikaleiksi leikattuna
1 puntti parsaa, siistittynä ja leikattuna tuuman mittaisiksi pätkiksi
0,6 dl mustapapukastiketta pullosta

Yhdistä pienessä kulhossa nautasuikaleet, soijakastike, tärkkelys, sherry, inkivääri ja chiliöljy. Sekoita, kunnes lihanpalat ovat tasaisesti kastikkeen peitossa. Laita liha syrjään marinoitumaan siksi aikaa, kun pilkot vihannekset.

Kuumenna ruokaöljy isossa paistinpannussa tai wokissa tosi kuumaksi, eli kunnes se lähes savuaa. Lisää paprika, parsa ja valkosipuli ja paista sekoitellen 2–3 minuuttia tai kunnes parsa on pehmeää ja kirkkaanvihreää. Ota kasvikset pannulta esim. reikäkauhalla ja laita syrjään odottelemaan.

Lisää liha pannulle ja paista sekoitellen 2–3 minuuttia tai kunnes se on kauttaaltaan ruskistunut. Palauta sitten kasviksetkin pannulle ja sekoita mukaan mustapapukastike. Sen kanssa kannattaa olla suhteellisen tarkkana ja ehkä lisäillä sitä vain vähän kerrallaan, maistellen. Lähi-aasiakauppamme lasipullossa myymä kastike oli nimittäin sen verran tuhtia tavaraa, että koko wokista meinasi tulla liian voimakas ja suolainen. Ruokaa voi muutenkin ohentaa tässä vaiheessa vedellä, jos rakenne näyttää liian paksulta.

Tarjoa heti riisin kanssa. Alkuperäinen ohje ehdottaa kylkeen vielä onnenkeksiä täydentämään noutokiinalaistunnelmaa.

8 Comments:

At 22/5/13 22:57, Anonymous annemi / 52 weeks of deliciousness said...

Meillä on vielä mustapavut kokeilematta kotikeittiössä, tykkään kyllä syödä niitä jos niitä ruoasta löytyy mutta en ole kotioloissa vielä testannut. Laitan tämän reseptin korvan taakse :)

 
At 22/5/13 23:12, Anonymous Anonyymi said...

Ei se parsakausi vielä lopu, parsamailla on ollut niin kylmää, että täällä Pariisin ympäristössä lähiparsaa on ollut tarjolla vasta pari viikkoa...

 
At 23/5/13 11:20, Blogger Rosmariini said...

Joo, täällä ollaan selvästi aikaamme edellä. :D

 
At 23/5/13 11:49, Blogger Virpi said...

Oi, eipä ois tullut mieleen pistää wokkiin parsaa, mutta hyvältä näyttää ja kuulostaa.

Tuli näläkä.

 
At 23/5/13 12:35, Blogger Rosmariini said...

Ja sitä piti vielä paheksumani, että nykyäänhän parsaa saa lähiöiden pikkukaupoistakin suunnilleen vuoden ympäri. Alkaa senkin sesonki hämärtyä.

Kohta varmaan keitellään jouluaattonakin uudet perunat. :(

Virpi: Etenkin nuput näyttävät aina kovin houkuttelevilta!

 
At 23/5/13 18:52, Blogger Virpi said...

Kaverit ovat muuten pakastaneet oman palstansa tuotoksia uusia pottuja ja siten saaneet uudet potut joulupöytäänkin! En ennen tiennyt, että noinkin onnistuu.

 
At 27/5/13 11:25, Blogger  Herkkusuun lautasella said...

kivan raikkaan näköinen ja ripeältä vaikuttava arkiruoka, pitäpää panna mietintään milloin tekis!

 
At 23/6/13 20:45, Blogger Rosmariini said...

Joo, nuo pakastetut uudet perunat ovat minullakin olleet joskus mielessä. Olikohan niin, että niitä kannatti keittää ensin hetken aikaa?

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails