perjantaina, joulukuuta 21, 2007

Kokkausta keskiyöllä: kurpitsapikkelssi

Voi tätä jouluvalmistelujen luvattua aikaa! Yhtenä yönä löysin itseni keittelemästä kurpitsapikkelssiä yhden aikaan aamuyöstä (ja se seuraava aamu oli kyllä ihan arkiaamu). Onneksi armas aviomieheni tarjoutui avukseni kurpitsan viipalointiosastolle. Muuten en kenties olisi päässyt konsanaan nukkumaan. Vaikka eipä sillä, ettäkö tämmöinen minun kaltaiseni yökukkuja kovin aikaisin muutenkaan olisi petiin asettautumassa.

Olen kuvitellut, ettei kurpitsapikkelssi ole meikäläiselle ominaista syötävää, mutta Nami-Nami -blogissa oli sen verran vastustamattoman näköinen virolaisen joulupikkelssin ohje, että pakkohan sitä oli päästä kokeilemaan itsekin. Onneksi kaupasta löytyi parin kilon painoinen talvikurpitsa, josta ahkeran ja antaumuksellisen siivuttamisen jälkeen saimme kuin saimmekin kokoon kilon verran kurpitsasuikaletta. Pitkällisen pilkkomisen jälkeen itse pikkelssi valmistui onneksi hyvinkin nopeasti. Eniten aikaa taisi tuhrautua sopivien säilykepurkkien ja niiden kansien kaiveluun keittiömme kaapeista ja laatikoista.

Koska aikaisemmat kokemukseni pikkelssimaailmasta rajoittuvat aika lailla etikkaisiin kurkku- ja paprikapikkelsseihin, en oikein tiennyt, miltä tämmöinen ehkä vähän makeampi joulupikkelssi mahtaakaan maistua. Tänä aamuna sitten uskaltauduin maistamaan keltaista pikkelssiämme ensimmäistä kertaa kurkkuleivän päällä, ja kylläpä se vaan osasikin olla onnistuneen makuista. Inkiväärin, neilikan ja kanelin ansiosta maku oli kerrassaan jouluinen. Tiedä vaikka tämä muodostuisi perinteeksi täällä hieman pohjoisempanankin.
Keltainen kurpitsapikkelssi (Marineeritud kõrvitsasalat)

1 kg viipaloitua kurpitsaa
1 l vettä
200 g sokeria
1-2 kanelitankoa
5 mustapippuria
mausteneilikkaa
5 maustepippuria
tuoretta inkivääriä, n. 2–3 cm, kuorittuna ja viipaloituna
(1 tl suolaa)
2 rkl etikkaa (ohjeen mukaan 30-prosenttista; me laitoimme 10-prosenttista etikkaa kuusi lusikallista)

Leikkaa kurpitsa lohkoiksi, kuori palat ja poista niistä siemenet ja siementen lähettyvillä olevat pehmeät osat. Sen jälkeen kurpitsa kannattaa viipaloida, joko julienneiksi tai vähän paksummiksikin paloiksi, mikäli kärsivällisyys ei riitä kurpitsan tikuttamiseen.

Sekoita vesi, sokeri, kanelitanko, inkivääri, musta- ja maustepippurit sekä neilikka isossa kattilassa. Tässä vaiheessa sekaan voi halutessaan lisätä myös teelusikallisen suolaa. Kiehauta, lisää etikka ja kurpitsaviipaleet. Anna hautua miedolla lämmöllä niin pitkään, että kurpitsa tulee läpikuultavaksi, mutta älä päästä sitä liian pehmeäksi ja mössöiseksi.

Siirrä kurpitsat reikäkauhalla huolellisesti puhdistettuihin purkkeihin (itse keitän kannet ja käytän hyvin pestyjä lasipurkkeja vielä jonkin aikaa 100-asteisessa uunissa). Kaada päälle kuumaa marinadia. Sulje kannet kunnolla, jäähdytä ja säilytä jääkaapissa. Maut ovat parhaimmillaan viikon kuluttua valmistamisesta.
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails