lauantaina, joulukuuta 22, 2007

Jouluhalko (Bûche de Noël)

Pastanjauhannan kommenttiloorassa tuli vähän aikaa sitten puhetta jouluisista jälkiruuista, ja kerroin silloin, että olen jo vuosia haaveillut jouluhalon valmistamisesta. Tänä iltana sitten tekaisin paitsi vanhaa kunnon saaristolaisleipää myös kuvassa esiintyvän joululeivonnaisen, joka odottelee nyt jääkaapissa jouluisia jälkiruokahetkiä. Olihan siinä vähän värkkäämistä, mutta toisaalta on kiva touhuilla vaihteeksi jotain muutakin kuin leipätyöhön liittyviä hommia. Jouluhalon laatiminen sattui siinä mielessä sopivaan ajankohtaan, että sillä on jo vanhastaan tavattu juhlia talvipäivänseisausta.

Jouluhalkojen ohjeet ovat yleensä ilmeisesti aika suklaisia. Suklaata näyttäisi usein löytyvän sekä kuorrutteesta, täytteestä että kääretorttupohjasta. Itse halusin suklaalle vähän vastapainoakin, minkä takia päädyin Too Many Chefs -blogista löytyneeseen halko-ohjeeseen, jonka täyte tehtiin kuohukermasta, vaniljauutteesta, tomusokerista sekä ripauksesta kaakaota. Ohjeeseen sisältyneen pikakahvin korvasin Kahlúa-kahviliköörillä, jota laitettiin makuaineeksi myös jouluhalon kuorrutukseen. Linkittämässäni Too Many Chefs -blogin postauksessa on halon valmistamisesta seikkaperäinen ohjeistus kuvineen kaikkineen. Itse oioin muutamia mutkia - esimerkiksi suklaan sulatus sujui tällä kertaa varsin hyvin ilman vesihaudettakin.

Ensi maistamalla halko oli armottoman makeaa, joten seuraavalla kerralla voisi kenties laatia leivonnaisesta hieman vähäsokerisemman version (tai sitten voisin suolaisen syötävän ystävänä väsätä vaikka halkoa muistuttavan voileipäkakkurullan). Plussaa halko sen sijaan saa vaniljaisuudestaan sekä mokkaisuudestaan. Koristeeksi olisi voinut halutessaan muovailla marsipaanihahmoja (sienet ovat kuulemma aika tyypillisiä), mutta itse taidan olla vähän pelkistetymmän linjan kannattaja. Tomusokeria olisi voinut kuitenkin sihdata tortun päälle jonkinlaisen kerroksen, mutta sain kulutettua kotimme tomusokerivarannot sen verran tehokkaasti halon kuorrutusosastoon, ettei sokeria jäänyt koristetarkoituksiin tällä kertaa ollenkaan.

9 Comments:

At 23/12/07 00:23, Blogger Kennoska said...

Olen uudehko lukijanne ja jos niin voisi sanoa, niin armottoman kuokussa blogiinne. Kuvaatte ihanan maukkaasti kokkailujanne. Itsellä kokkausaika on lasten vuoksi nin rajallista, että harvoin tulee uusia kokeiltua summamutikassa.
Jouluhalko on tuttu ranskan vuosiltani ja siellä se on hyvin usein äärettömän äklömakea tapaus >>> sokeria & voita & kräämiä. En ole koskaan kyennyt syömään kuin aivan ohuen viipaleen "aitoa halkoa". Itse olen tehnyt Valion reseptin mukaan kevennettyä ja enemmän suomalaiseen makuun sopivaa halkoa. Alla ohje. Täytteen juusto voi olla mitä vaan maustamatonta juustoakin... tästä ohjeesta näyttäisi olevan netissä useampikin versio liikkeellä ja kaikkien niiden alkulähteensi mainitaan Valio tai Pirkka. Ei ole äklö vaan aikas piristävä tapaus. Olen myös tehnyt halkoja muillakin täytteillä (persikka ja mansikka), sillä kaikki eivät tykkää rommista tai punssista.

Pirkan ohje:
Jouluhalko
Määrä Aines
Kääretorttu:
4 munaa
1 1/2 dl sokeria
3/4 dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
1/2 dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
Täyte:
2 dl rusinoita
1/2 dl rommia, punssia tai konjakkia
1 prk (250 g) Mascarpone-juustoa
1/2 dl sokeria
1 - 2 tl vanilliinisokeria
100 g tummaa taloussuklaata
2 dl kuohukermaa
4 liivatelehteä + 1/4 dl vettä
Kuorrutus:
3 dl kuohukermaa
1 rkl pikakahvijauhetta
1 rkl kaakaojauhetta
1 rkl sokeria
Pinnalle:
kaakaojauhetta
punaisia ja vihreitä cocktailkirsikoita

 
At 23/12/07 03:13, Blogger Rosmariini said...

Piristävä jouluhalko kuulostaa kerrassaan verrattomalta, ja mascarpone-täyte tosissaan makoisalta. Kiitokset ohjeesta!

 
At 23/12/07 10:34, Anonymous Anonyymi said...

Minäkin olen joka joulu halunnut tehdä jouluhalon, mutta jotenkin se vain on aina jäänyt... Mikä siinä on, että tekee kovasti mieli leipoa joku tietty juttu, mutta juuri sitä ei sitten saa ikinä aikaiseksi.
Tein eilen saaristolaisleipää sillä teidän ohjeellanne. Huomenna pääsee maistelemaan.

 
At 23/12/07 11:08, Blogger Jaana said...

Sama juttu, Kulinaarimurulassa Halko on ollut to do-listalla jo pitkään. Suurinpana haasteena olen pitänyt Halon oksanhankaa, mutta tuolla Too Many Chefissä senkin tekeminen olisi nyt ohjeistettu. Toisaalta teidän oksaton Halkonne on rohkaiseva esimerkki siitä, että ei oksia aina tartte olla :-) Ehkä jo ensi jouluna minäkin...

 
At 23/12/07 11:28, Blogger Rosmariini said...

Meillä tuo halko on ollut jo aikamoinen huvituksen aihe, kun suurin piirtein joka joulu siitä olen horissut. :) Nyt pitäisi ottaa seuraavaksi suunnittelun kohteeksi karjalanpiirakat.

Halon tekeminen oli siinä mielessä odotettua helpompaa, että tuo kuorrute oli jotenkin kamalan taipuisaa leviteltävää. Eli eiköpähän se oksakin olisi siihen tarvittaessa syntynyt hyvinkin kätevästi.

Yule Log näyttäisi olleen uusimpana aiheena Daring Bakerseissakin. Täällä on halosta ainakin aika hauska sieniversio.

 
At 23/12/07 15:49, Anonymous Anonyymi said...

Moi!

Minä olin se joka pyysi jonkun armoitetun kokin tekevän jouluhalkoa :) Kiitokset!! Ja oikein hyvää joulua ja ruokaisaa vuotta 2008!!!

Ps. mulla on nyt Fannin kirsikkataatelikakkua ja luomuluumutofurahkaa makeiksi. Mutta teen kyllä vielä ennen uutta vuotta jouluhalkoa...!

 
At 23/12/07 17:13, Blogger Rosmariini said...

Sinua on sitten kiittäminen siitä, että sain viimein tänä jouluna ryhtyneeksi ajatuksista tekoihin tuon halon suhteen. :) Halkoa oli kyllä hauska väsätä. Tiskiä tuli vaan ihan kotitarpeiksi, kun sähkövatkaimen vispilätkin sai pestä kolmeen otteeseen.

Tuo kirsikkataatelikakku kuulostaa muuten hauskalta idealta, kun semmoinen perustaatelikakku on omasta mielestäni usein ainakin pitemmän päälle vähän puuduttavaa syötävää. Kirsikka voisi piristää kakkua mukavasti. Maistuvaa joulua!

 
At 26/12/07 17:16, Blogger Rosmariini said...

Soppakellarin upeaa halkotaidonnäytettä voi käydä ihailemassa täällä.

 
At 30/12/07 19:24, Anonymous Anonyymi said...

Minäkin olen suunnitellut jo parin vuoden ajan jouluhalkoa. En vain osannut odottaa, että se olisi noin makeaa..
Toisaalta, jos alkuperäisessä on kerran kreemit ja kaikki, mitään muuta ei kai voi odottaakaan. Keski-Euroopassa ilmeisesti tykätään sokerista.

Hyvää uutta vuotta ja kiitos ihanasta blogistanne :D

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails