maanantaina, helmikuuta 19, 2007

Helmikuun punasipuli

Suomen blogihistorian ensimmäinen virallinen ruokahaaste (jos viime huhtikuussa järjestettyä pekoniviikkoa ei oteta lukuun) osoittautui pitkään polkanneelle jauhantayksiköllemme yllättävän haasteelliseksi. Kun melkein kaikki omat perinteiset ruokabravuurit ja reseptisuosikit on jo blogattu, niin pää löi hetken aikaa pikkuisen tyhjää. (Mikä nyt ei sinänsä ole tietenkään millään tavoin mitenkään uutta.)

Onneksi punasipuli on sen verran hauska raaka-aine, että loppujen lopuksi löysin nipun kiinnostavia sipulireseptejä, joista saa runsaasti uusia ideoita vastaisiinkin ruuanlaittotouhuihin. Ensimmäinen ajatukseni oli yhdistää punasipulia rakkaaseen tomaattiini eli tehdä tomaatti-punasipulichutneytä, mutta olen niin harmistunut täkäläisten tomaattien tämänhetkiseen mauttomuuteen, että tuo resepti saa luvan odottaa sadonkorjuuaikaan.

Loppujen lopuksi punasipuli päätyi meillä uuniperunoiden sisuksiin, ja hyvä niin – perunoista tuli sen verran meheviä, että näitä teen kyllä toistamiseenkin. Ja ihan hyvin se punasipulisuuskin tuli tuossa maussa esiin, vaikka se ei noista kuvista juustokuorrutuksen alta välttämättä niin kovin hyvin erotukaan. Ohje on otettu ehkä hieman sovellettuna täältä:
Cheddarilla ja punasipulilla täytetyt uuniperunat

4 isoa perunaa (itse käytin rosamundaa, kun en oikein muista lajikkeista osaa uuniperunoita tehdä)
2 keskikokoista punasipulia hienonnettuna
oliiviöljyä
n. 120 g voimakkaanmakuista cheddaria raastettuna (muukin voimakas juusto käy, mutta cheddar on meikäläisen mieleen)
voita, suolaa, pippuria
(pinjansiemeniä)

Pese perunat, kuivaa ne hyvin ja pistele niihin muutamia reikiä haarukalla. Paista uunissa 200 asteessa tunnin ajan, niin että perunat ovat sopivasti kypsiä. Kuullota sillä välin hienonnettuja punasipuleita pannulla (alkuperäisen ohjeen mukaan voissa, itse arvatenkin oliiviöljyssä), älä ruskista.
Kun perunat ovat kypsyneet, halkaise ne pitkittäin kahtia siten, että saat kaksi omin voimin pystyssä seisovaa perunanpuolikasta. Raaputa perunoiden sisus kulhoon (varo, ettei kuori repeile), ja yhdistä siihen kuullotetut punasipulit, jonkinlainen nokare voita sekä maun mukaan suolaa ja pippuria. Itse käytin hieman survinta, niin pääsin sopivan muussattuun lopputulokseen.
Asettele perunankuoret takaisin pellille ja täytä ne punasipuli-perunatahnalla. Sitten vaan kunkin perunan päälle raastettua cheddaria ja jokusia pinjansiemeniä. Pane perunat uuniin suurin piirtein kymmeneksi minuutiksi (asteita oli omassa uunissani tässä vaiheessa reilu 200), kunnes juusto sulaa ja saa kauniin värin. Tarjoile heti.

Ilmeisesti tämmöisiin kahteen kertaan paistettuihin uuniperunoihin voisi ideoida vaikka minkälaisen täytteen. Nigella Lawson taisi tehdä ohjelmassaan vähän aikaa sitten vastaavia, joihin tuli perunamössön lisäksi ainakin pilkottua mozzarellaa ja ketsuppia. Ei liene hullumpi idea sekään.

17 Comments:

At 19/2/07 18:18, Anonymous Anonyymi said...

Putkautin uuden blogin maailmaan.

ais

 
At 19/2/07 18:31, Blogger Rosmariini said...

Hienoa, on sitä odoteltukin. :) Mistä osoitteesta se löytyy?

Punasipulihaasteeseenkin ehtii vielä osallistua, keskiviikkoon asti aikaa.

 
At 19/2/07 19:08, Anonymous Anonyymi said...

Ai se osoite ei tullutkaan näkyviin: kiitosnam.vuodatus.net

ais

 
At 19/2/07 20:51, Blogger Rosmariini said...

Kiitoksia, hyvältä näyttää. Onnea uudelle blogille!

 
At 19/2/07 23:27, Blogger Jaana said...

Oijoi, noissapa voisi toimia myös vuohenjuusto...

 
At 19/2/07 23:49, Blogger Rosmariini said...

Samoin pieneksi pilputtu & pannulla paistettu pekoni. :P Se osiohan tästä jäi nyt kokonaan puuttumaan.

 
At 20/2/07 00:03, Blogger Jaana said...

Hehheh, pekonisilppukommenttisi huomioidaan _ihan_varmasti_ erikoismainintoja jaettaessa :-D

 
At 20/2/07 08:22, Blogger Rosmariini said...

Uskoisin, että se pikemminkin katsotaan raskauttavaksi asianhaaraksi, jos pekonia olisi voinut käyttää, mutta ei siitä huolimatta käyttänyt. :) Nuo ketsuppiset perunat taitavat olla meikäläisellä seuraavaksi suunnitelmissa, siis sitten kun uuniperunoita seuraavan kerran teen.

 
At 20/2/07 08:46, Anonymous Anonyymi said...

Julmetun hyvän kuuloista. Muistaakseni vihanneslootassa on muutama rosamunda ...

 
At 20/2/07 09:10, Anonymous Anonyymi said...

Jenkeissä muistan syöneeni saman tyylisiä perunoita Kiitospäivän aterialla; double baked potatoes. Ne oli hyviä joten nämä ehdottomasti otan kokeiluun!!

Itse en ole ennättänyt tehdä punasipuli-postausta...täytyy yrittää tällä viikolla :)

 
At 20/2/07 19:41, Anonymous Anonyymi said...

Mmmm. Me ollaan noita tehty kevätsipuli-pekoni-sinihomejuustosekoituksella. Nannaa ja retroa, jee!

 
At 20/2/07 20:19, Blogger Pippurimylly said...

Noissa oli kyllä hyvä ja mehevä, mutta samalla kertaa tutun uuniperunan oloinen ote. Ja pekoni sopisi ihan varmasti mukaan! Oliko jenkeillä jotain tiettyjä täytteitä tahi mausteita double baked -potuissaan? Jenkeillä kun on perinteisesti raaka-aineissa ja maussa säästelemätön asenne.

 
At 20/2/07 23:32, Anonymous Anonyymi said...

Jos en väärin muista niin sisus koverrettiin ulos, siitä tehtiin muusi, takaisin kuoreen ja cheddarkuorrute päälle.
Ja paljon juustoa :)

 
At 21/2/07 21:51, Blogger Rosmariini said...

Kiitoksia kaikille vinkeistä, hauska saada vanhaan tuttuun uuniperunaan kokonaan uusia ulottuvuuksia. Sinihomejuustokin kuulostaa sipulin ja pekonin kaverina varsin makoisalta.

 
At 24/2/07 12:51, Anonymous Anonyymi said...

Heippa!

Olitte oikeassa pekonin suhteen, passasi ihan pirun hyvin noihin pottuihin. Tein näitä pihvin lisukkeeksi ja korvasin voin noin 0,5dl ranskankermaa. Ja juustoraasteeksi laitoin Polaria, joka kyllä sopi kanssa ihan hyvin. Näitä tehdään tosiaan uudestaan :)

 
At 24/2/07 17:38, Blogger Rosmariini said...

Ai, kun kuulostaakin hyvältä yhdistelmältä tuo pekoni-ranskankermaviritys. Varmasti ihanan muhevaa. Mukavaa viikonlopun jatkoa sinne Kuopioon!

 
At 4/2/10 16:12, Blogger Anna said...

Pekonia, ranskankermaa ja vuohenjuustoa (vielä kun sais ruohosipulia), joo näitä mä teen ehottomasti heti. Perunoita meidänkin lähikaupasta sentään löytyy!

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails