keskiviikkona, lokakuuta 01, 2025

Eräkokkaajan gyros

Me hurahdimme muutama vuosi sitten YouTuben eräilyvideoihin. Siis sellaisiin, joissa joku menee metsään, sytyttää nuotion tuluksilla ja laittaa sitten nuotiolla jotain herkullista syötävää.

Tätä gyros-ohjetta testasimme Almazan Kitchen -nimiseltä kanavalta. Emme tosin rakentaneet varrasta metsään ja pyörittäneet sitä vesivoiman avulla vaan valmistimme aterian oman hiiligrillimme pyörivässä vartaassa:

  • 1 tl juustokuminaa
  • 1 tl korianteria (kokonaisia siemeniä)
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl sinapinsiemeniä
  • kourallinen tuoretta basilikaa
  • kuivattua chiliä (maun mukaan)
  • 1 rkl paprikaa (jauhetta)
  • 2 rkl ruokaöljyä
  • reilu 300 g broileria

Tee lihalle marinadi: Jauha juustokumina, korianteri, suola ja sinapinsiemenet huhmareessa survimella. Ripottele joukkoon tuoretta basilikaa ja jauha uudelleen. Lisää kuivattu chili sekä paprika ja jatka jauhamista. Lisää sen jälkeen joukkoon öljy kahdessa erässä. Sekoita hyvin kaikki ainekset.

Leikkaa broileri muutaman sentin pituisiksi, parin-kolmen sentin levyisiksi suikaleiksi, sekoita ne marinadin kanssa ja anna marinoitua 30-40 minuuttia tai pidempään. Pujota suikaleet sen jälkeen vartaaseen niin, että ne ovat tiiviisti kiinni toisissaan. Tähän voi hakea omaa tekniikkaansa, mutta ihan silläkin tavalla on toiminut, että tökkää suikaleen keskeltä varteeseen. Lihanpaloja siis kasataan tiukasti päällekkäin niin, että tuloksena on kebap-vartaan tyylinen tiukka paketti.

Grillaa liha lopulta kypsäksi, mieluiten pyörivässä vartaassa. Varrasta voi hyvin rullata myös käsin – sähkömoottoria ei tarvitse olla. Jos käytössäsi on pikalämpömittari tms. paistoapu, niin kypsän broilerin sisälämpötila on tässä tapauksessa n. +71–75°C. Kerää vartaasta tihkuva liemi grillin pohjalla olevaan hiillosta kestävään astiaan.

Tarjolle kannattaa tuoda myös lämpimiä pitaleipiä, kuutioitua tomaattia ja kurkkua, sipulia, tsatsikia ynnä muuta tarpeellista. 




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails