maanantaina, maaliskuuta 05, 2018

Talvipäivän juoma: Jägertee


Tänä vuonna hiihtolomakausi on anniskellut sopivan kylmiä pakkaspäiviä joka puolelle Suomea. Talvisen ulkoilupäivän päätteeksi voi lämmitellä vaikkapa itävaltalaiseen tapaan jägerteellä, koska heillä on Alpit ja he varmastikin tietävät, miten ulkoilupäivän jälkeen tulee lämmitellä – vähän samalla tavalla kuin sveitsiläiset tietävät, mitä talvipäivän päätteeksi tulee syödä (fondueta tai raclettea).

Jägerteetä saa Alkosta valmiina lisää vain vesi -tyyppisenä sekoituksenakin, mutta itse tehdyssä on aina enemmän tunnelmaa ja raikkaampi tuoreiden hedelmien maku. Kotona keitettyä ei kuitenkaan tule mennä myymään Jägertee-nimellä – ellei satu asumaan Itävallassa – sillä nimike nauttii EU:n alkuperämaasuojaa, eli sitä voi käyttää vain Itävallasta peräisin olevista tuotteista.

Juoma valmistuu todella nopeasti. Ainekset käytännössä vain lisätään kattilaan, keitetään hetki ja tarkistetaan maku. Ohje on Itävallan matkailutoimiston sivuilta.

Jägertee

250 ml punaviiniä
250 ml teetä
250 ml maustettua rommia (Stroh on se perinteinen)
250 ml luumuviinaa, muuta snapsia tai melkeinpä mitä tahansa viinaa (laitoin puolet jallua ja puolet votkaa)
250 ml appelsiinimehua
2 tai 3 neilikkaa
1/4 kanelitanko
2 sitruunanviipaletta
sokeria

Lisää kattilaan kaikki ainekset sokeria lukuunottamatta, kuumenna kiehuvaksi ja anna hautua miedolla lämmöllä viisi minuuttia. Vasten yleistä luuloa alkoholi ei katoa saman tien, vaikka juomaa pitäisi kiehumispisteen tienoilla hetken verran. Toki siitä hieman haihtuu, mutta vain vähän. Ota juoma lopuksi levyltä, maistele ja lisää sokeria makusi mukaan.
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails